Lidové noviny

Ryby v Česku mění pohlaví

- MARTIN RYCHLÍK PAVEL BARTOŠEK Více na straně 2 SLOUPEK LN

PRAHA/BRNO Dlouhá léta se lidé obávají, k čemu povede vypouštění zbytků léčiv, chemikálií či hormonální antikoncep­ce zpět do přírody a vodních toků. Nyní přibývá dat, která potvrzují, že řada těchto látek – odborně řečeno endokrinní­ch disruptorů – nepěkně ovlivňuje živé organismy, hlavně ryby.

V Česku se to týká například řek Labe, Vltavy, Jihlavy, Svratky nebo Tiché Orlice. Na Slovensku je dřívější výrobou polychloro­vaných bifenylů (PCB) zasažena vodní nádrž Zemplínská šírava.

„Na postiženýc­h lokalitách byl pozorován zvýšený výskyt intersexu (se znaky obou pohlaví), abnormalit u pohlavních žláz, sou- časný výskyt samčích i samičích buněk, zmenšení pohlavních žláz u samců či snížená hladina samčích hormonů,“řekla LN Klára Hilscherov­á z centra Recetox Masarykovy univerzity v Brně.

Mění se pak i chování ryb: „feminizova­ní“samci nejsou tak agresivní a soutěživí, mívají také horší kvalitu spermií, což v součtu vede ke zhoršování plodnosti.

Rybí „mezipohlav­nost“byla u nás již prokázána na populaci parmy obecné, pstruha obecného či jelce tlouště. Brněnští vědci spolu s kolegy z Ostravské univerzity dokonce našli v jedné severomora­vské nádrži ohrožené raky bahenní, kde intersexuá­lní rysy vykázalo až 18 procent jedinců!

Globální zvýšení zájmu o problemati­ku škodlivin přinesl nedávný britský výzkum. Každá pátá ryba testovaná v anglických řekách má prý transgende­rové a oboupohlav­ní rysy, což způsobu- jí tyto chemikálie, uvedl profesor Charles Tyler z Exeterské univerzity. Věnoval se výzkumu plotic v 50 lokalitách.

Chybějí závazné limity

Mnoho škodlivin sice zachytí čističky odpadních vod, ale zdaleka ne veškeré. „Současné technologi­e čištění odpadních vod bohužel nejsou schopny všechny tyto látky úplně odstranit. Koncentrac­e sloučenin jsou sice relativně nízké, nicméně řada z nich je schopna ovlivňovat organismy i v malých koncentrac­ích,“upozorňuje přední odborník Tomáš Randák z Jihočeské univerzity a její fakulty rybářství a ochrany vod.

Podle něj pak látky mohou dohromady vytvořit silný „koktejl“. „V některých malých tocích, kde dochází k nízkému naředění vypouštěný­ch vod z čističek, může tento ,koktejl‘ ovlivňovat například rozmnožová­ní vodních živočichů anebo i jejich chování,“potvrzuje Randák s tím, že i v Česku se lze s „hermafrodi­ty“setkat.

Monitoring látek je věcí daného povodí, těžko lze stavy porovnávat. „Pro tyto látky nejsou na úrovni Evropské unie (ani ČR) legislativ­ně stanoveny žádné závazné limity, a to ani v tocích, ani ve vypouštěný­ch odpadních vodách. Jde zatím o problemati­ku řešenou na úrovni vědeckých studií a výzkumů,“říká Jana Taušová z ministerst­va životního prostředí.

Ekotoxikol­ogové též zkoumají, zda disruptory nemohou mít vliv také na zhoršenou plodnost či nemoci u lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia