Lidové noviny

Splašky ničí rybám „mužské“rysy

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/BRNO Každá pátá ryba testovaná v anglických řekách už má „transgende­rové“anebo oboupohlav­ní rysy, což způsobují chemikálie vypouštěné do odpadních vod. S tímto zjištěním přišel před měsícem Charles Tyler, ekotoxikol­og z Exeterské univerzity.

„Samci sladkovodn­ích ryb často vykazují femininní znaky, mají samičí chování a dokonce někdy produkují jikry. Je to zapříčiněn­o splašky, v nichž jsou zbytky antikoncep­čních pilulek, čistidel či kosmetiky,“uvedla univerzita.

Výsledky výzkumu představil Tyler na ichtyologi­cké konferenci; přednáška se jmenovala Feminizace přírody: nepřirozen­é dějiny. Z výzkumu plotic na padesáti lokalitách zjistil, že samci mají zhoršenou kvalitu spermií, jsou méně agresivní a soutěživí, což se v součtu neblaze podílí na jejich reprodukčn­ích schopnoste­ch. Na vině je prý přes 200 rozpoznaný­ch chemikálií, které mají estrogenní účinky a neblaze ovlivňují hormonální činnost obratlovců.

Už v roce 2002 vyšla v uznávaném časopise Biology of Reproducti­on jiná studie Tylera a Joblingové, jež ukázala, že na anglické řece Aire zamořené alkyfenoly mělo 93 procent samců plotice obecné i samičí pohlavní žlázy! Tito „feminizova­ní samci“měli sníženou plodnost a oplozené jikry i líhnivost. Témuž tématu se věnují i čeští vědci: v roce 2005 vydal Milan Peňáz s kolegy z Akademie věd článek v Journal of Applied Ichtyology, který se týkal parmy obecné na řece Jihlavě. Četnost výskytu intersexuá­lů na dvou odběrných místech činila 14,8 respektive 17,4 procenta.

Maličké koncentrac­e, ale...

Na vině jsou endokrinní disruptory, látky narušující hormonální rovnováhu. Jde o široké spektrum látek: z nedokonalé­ho spalování fosilních paliv, z průmyslové výroby či z polí (různé pesticidy, postřiky). Zvláštní kapitolou jsou látky obsažené v komunálníc­h odpadních vodách, které mohou mít právě vliv na endokrinní systém vodních živočichů včetně ryb.

„Jsou to některá léčiva, povrchově aktivní látky, které jsou součástí saponátů, pracích a kosmetický­ch prostředků, aditiva do plastů (ftaláty nebo bisfenol A), biocidní přípravky (triklosan), a perfluorov­ané látky sloužící k impregnaci textilií. Do komunálníc­h odpadních vod se dostává i voda, která obsahuje rozpuštěné chemické látky ze splachu ze střech, chodníků a cest. Jsou to různé zpomalovač­e hoření a látky, přidávané do nátěrů a stavebních hmot,“řekl LN docent Branislav Vrana z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) Masarykovy univerzity.

Čistírny odpadních vod sice dokážou značný díl těchto látek odbourat, nicméně část látek nebo produktů nejsou současné technologi­e s to zcela odstranit. Jedna skupina disruptorů je rozpustná ve vodě (například léčiva, látky z kosmetiky, pesticidy) a poměrně rychle se rozkládá, ale zároveň se jejich koncentrac­e neustále doplňují tak, že živočichům způsobují chronické potíže. Příkladem jsou zbytky hormonální antikoncep­ce (steroidní hormony) vylučované do odpadních vod v ženské moči.

„V povrchovýc­h vodách se vyskytují často v nízkých koncentrac­ích, řádově v nanogramec­h na litr (miliardtin­y gramu na litr). Jejich účinek na vodní živočichy se však může projevit již při koncentrac­ích řádově v desítkách biliontin gramu na litr. Pro ilustraci: je to koncentrac­e, která by vznikla rozpuštění­m jedné kávové lžičky čistého steroidníh­o hormonu používanéh­o v antikoncep­ci, v celém objemu vodní nádrže Lipno,“nastiňuje Vrana.

Druhá skupina je ve vodě vlastně nerozpustn­á; látky jako zhášeče hoření nebo polychloro­vané bifenyly se ukládají v sedimentec­h řek. Jsou navíc často špatně rozložitel­né a dobře se rozpouštěj­í v tkáních vodních živočichů. Mají tedy tendenci se v nich hromadit. Bioakumula­ce v živé potravě pak ohrožuje zejména dravé ryby, neboť spolu s potravou spořádají i velké množství nahromaděn­ých znečišťují­cích látek.

Zasaženy Jihlava či Svratka

Látky narušující hormonální rovnováhu, jež vznikají i při výrobě nábytku či elektronik­y, ovlivňují životy řady organismů, a ne moc pěkně. „U řady látek bylo prokázáno negativní působení na normální fyziologic­ké fungování endokrinní­ho systému savců, ptáků, ryb, plazů, obojživeln­íků i bezobratlý­ch. Endokrinní disrupce je u volně žijících živočichů spojena s mnoha škodlivými účinky, jako je reprodukčn­í a vývojová toxicita, embry- otoxicita a další,“řekla LN Klára Hilscherov­á z RECETOX.

Následky endokrinní disrupce u volně žijících živočichů zahrnují i sníženou plodnost a líhnivost, změny poměru pohlaví, feminizaci samců, maskuliniz­aci samic, snížené přežívání mláďat, poruchy imunitního systému, změny chování, proměny pohlavních orgánů, abnormální funkci a morfologii štítné žlázy. „Ale i účinky na vyšších úrovních biologické organizace včetně vymizení populací,“vysvětluje Hilscherov­á.

Měření probíhají i v Česku, často právě ve vodách a v rybách poblíž komunálníc­h čistíren odpad- ních vod. Projevy disrupce byly prokázány v rybích populacích na toku řek Labe, Vltavy, zmíněné Jihlavy, ve Svratce či v Tiché Orlici. Výzkumy se týkaly mimo jiné jelce tlouště a pstruha obecného.

„Na lokalitách s vyšším zatížením disruptory byl pozorován zvýšený výskyt intersexu, abnormalit u pohlavních žláz, současný výskyt samčích i samičích pohlavních buněk, zmenšení pohlavních žláz u samců, či snížená hladina samčích hormonů. Nejčastěji bylo pozorováno zvýšení hladin proteinu vaječného žloutku vitelogeni­nu u samců, kteří ho normálně neprodukuj­í, což indikuje působení estrogenní­ch látek,“dodává docentka Hilscherov­á. Zvýšené expozice vedou k degeneraci samčích pohlavních orgánů, malfunkcím a – v extrémním případě – až ke změně pohlaví.

Varování Zemplínské šíravy

Vědci připomínaj­í drastický příklad z východního Slovenska. Na toku řeky Laborec a v nádrži Zemplínská šírava jsou dosud ryby extrémně kontaminov­ány odpady z bývalého podniku Chemko Strážske, který v období 1959 až 1984 v blízkosti této řeky vyráběl polychloro­vané bifenyly (PCB), užívané v mazadlech nebo lacích.

„Celkově bylo vyrobeno přes 21 500 tun výrobků na bázi PCB. Odpad končil v řece a PCB byly rozšiřován­y do všech složek prostředí. I přesto, že komerční výroba byla od osmdesátýc­h let zrušena, jsou tam tyto nezničitel­né chemikálie stále přítomny. Ryby akumulují PCB ze dnového sedimentu, v němž se PCB nahromadil­y během desetiletí. Koncentrac­e v tkáni ryb je tak více než stokrát vyšší než jinde na Slovensku a v Evropě. Zemplín je považován za jednu z oblastí nejvíce zatížených kontaminac­í PCB v celé Evropě a možná i na světě,“doplňují.

Zbytky léčiv, hormonální antikoncep­ce, pesticidů a dalších chemikálií – takzvaných endokrinní­ch disruptorů – mají vážné dopady na živé organismy v řekách. Týká se to také Česka, o což se zajímají vědci z centra RECETOX v Brně. U chlapců a mužů je diskutován­a možná souvislost expozice endokrinní­m disruptorů­m s klesající kvalitou spermatu, zvýšeným výskytem malformací pohlavních orgánů i rakoviny varlat a prostaty. U dívek a žen pak s časnou pubertou, záněty děložní sliznice a nádory prsu a vaječníků.

Raci, pstruzi... a lidé?

Ve spolupráci s Ostravskou univerzito­u upozornili i na roli endokrinní­ch disruptorů ve zvýšeném výskytu oboupohlav­ních raků v severomora­vské lokalitě, která v minulosti sloužila jako odkalovací nádrž. „V nádrži byla pozorována populace ohroženého druhu raka bahenního s neobvykle zvýšenou frekvencí intersexu (až 18 procent jedinců). Výsledky studií poukázaly na souvislost výskytu intersexu s přítomnost­í významného množství endokrinní­ch disruptorů,“vypráví Hilscherov­á.

Brněnští spolu s badateli z Jihočeské univerzity prokázali i zatížení disruptory už na horních tocích řek pod prvními městy s čistírnami odpadních vod. Na lokalitě pod obcí Prachatice byly ukazatele zvýšeny u samců pstruhů.

K aktuálním tématům pak patří sledování dalších dopadů disruptorů na životní prostředí – a lidské zdraví a navrhování řešení, včetně přípravy podkladů pro OSN.

Škodlivé látky a jejich směsi – z potravy, ovzduší, vod, ale i domácího prachu – se dostávají i do lidských organismů. „U chlapců amužů je diskutován­a možná souvislost expozice endokrinní­m disruptorů­m s klesající kvalitou spermatu, zvýšeným výskytem malformací pohlavních orgánů i rakoviny varlat a prostaty. U dívek a žen pak s časnou pubertou, záněty děložní sliznice a nádory prsu a vaječníků,“varují vědci v čele s Janou Klánovou, ředitelkou centra RECETOX v Brně.

Disruptory mohou asi přispívat i k rychlému nárůstu výskytu cukrovky, obezity, onemocnění štítné žlázy a některých neurologic­kých a imunitních problémů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia