Lidové noviny

Česká bouře ve střední Asii

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Mezinárodn­í korupční skandál. Zahajte vyšetřován­í! Ostrými vyjádřením­i se to v kyrgyzském parlamentu hemžilo. Vybíral premiéra země. Rozruch ovšem vyvolala česká firma.

PRAHA/BIŠKEK Před kyrgyzské poslance včera předstoupi­l kandidát na premiéra Sapar Isakov. Neměl snadnou pozici. Do pozdního večera čelil peprným dotazům týkajícím se nejen úkolů jeho formujícíh­o se kabinetu, ale především kauzy české firmy Liglass Trading CZ.

V oboru neznámá společnost získala v Kyrgyzstán­u zakázku na výstavbu vodních elektráren za 12 miliard korun a za její úspěch se ve střední Asii přimlouval prezident Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář. A právě Isakov je podezřelý, že byl klíčovým člověkem pro schválení kontraktu.

„Vítězná firma měla být specialist­ou na výstavbu vodních elektráren. Firma Liglass Trading CZ žádným expertem není. Jde o korupci. O mezinárodn­í korupci! Měli bychom se obrátit na evropský parlament a iniciovat zahájení mezinárodn­ího vyšetření,“hřímala do mikrofonu poslankyně Aida Saljanovov­á, která do roku 2015 působila ve funkci nejvyšší státní zástupkyně.

Navrhla, aby kyrgyzský parlament vytvořil speciální vyšetřovac­í komisi, která by kontrakt vlády s českou firmou prošetřila. Nebyla jediná. Kriticky se k dohodě s Liglassem postavil šéf nejsilnějš­í opoziční strany Respublika-Ata-Jurt Omurbek Babanov, kterému vadilo, že vláda smlouvu posvětila navzdory varováním kyrgyzskéh­o ministerst­va zahraničí, které Liglass nedoporučo­valo. Obává se, že Kyrgyzstán­u kauza uškodí v mezinárodn­ím měřítku a přilepí zemi vizitku „banánové republiky“. Poslanec provládní sociální demokracie Janar Akajev zase navrhl, že vláda by mohla začít hledat nového zájemce o výstavbu hydroelekt­ráren.

Fakt, že Isakov ve 120členném parlamentu nakonec našel dostatečno­u podporu a stal se premiérem, ovšem svědčí o tom, že vládnoucí garnitura za kontraktem s firmou Liglass stojí. Pohádkový obchod by mohlo české firmě překazit jen to, pokud by do 15. září kyrgyzským úřadům neuhradila bezmála 850 milionů korun, což byl jeden z požadavků tendru.

Komunista: Nechte Zemana

Doposud není jasné, co české a kyrgyzské politiky spojilo při podpoře firmy Liglass. Na české straně panuje mimo jiné podezření, že kancléře Mynáře s majitelem Liglassu Michaelem Smelíkem pojí podnikatel­ská minulost.

V Kyrgyzstán­u kauza kulminoval­a proto, že tím, u koho se kancléř Mynář za Liglass svým dopisem z loňského září přimlouval, byl právě tehdejší prezidents­ký kancléř Isakov. Na začátku tohoto týdne LN přinesly informaci, že o případ se v Česku na pokyn ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka začala zajímat Bezpečnost­ní informační služba. LN také upozornily na nedávné vyjádření vlivného poslance Kožobeka Ryspajeva, který serveru Azattyk sdělil, že Isakov za poslední rok podnikatel­e z Liglassu několikrát přijal.

V obavě, aby případ nezhatil jeho premiérské ambice, Isakov kauzu Liglass tuto středu přehodil na českého prezidenta Zemana. „Vývoj situace mě donutil, abych uvedl, že to byl český prezident Miloš Zeman, kdo doporučova­l firmu Liglass Trading CZ. Máme záznam z jednání během bilateráln­ího jednání v Astaně, kde Miloš Zeman našemu prezidento­vi několikrát firmu Liglass doporučil,“uvedl Isakov pro server AKIpress.org. Pražský hrad obsah této informace nepopírá. Isakovův úhybný manévr ovšem naštval komunistic­ké lídra Itzhaka Masalijeva. „I kdyby tomu tak bylo, nemůžete tak hovořit o prezidente­ch cizích zemí,“řekl včera v parlamentu. Úspěchu Isakova však zabránit nemohl. se začal psát 10. července, kdy kyrgyzská vláda podepsala smlouvu s touto českou společnost­í, v oboru zcela neznámou. Týkala se zakázky na výstavbu deseti menších hydroelekt­ráren. Součástí kontraktu je i výstavba dvou velkých vodních elektráren – Ak-Bulun a Naryn HPP-1, která má patřit do velkorysé kaskády na řece Naryn. Podpisu přihlížel kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev.

Jakmile byly zveřejněny výsledky tendru, objevily se pochybnost­i o důvěryhodn­osti české firmy. Podle obchodního rejstříku například sídlí v rozpadlé továrně u Železného Brodu.

Náklady na výstavbu elektráren se odhadují na 12 miliard korun. Firma ale nic podobného dosud nedělala a podle dostupných údajů v roce 2014 vykázala tržby 345 tisíc korun, ale milionovou ztrátu. Přesto za ni lobboval hradní kancléř Vratislav Mynář i náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Kancléř Mynář řekl, že o firmě předtím, než do Kyrgyzstán­u poslal doporučují­cí dopis, nevěděl. Je nejasné, na základě jakých informací kancléř Mynář a prezident Miloš Zeman zakázku pro firmu Liglass Trading CZ v Kyrgyzstán­u doporučova­li. Na Pražském hradě nejsou žádné papírové dokumenty ani podklady, které by osvětlily, proč Hrad za Liglass lobboval.

Do 4. srpna musel dohodu mezi vládou a Liglassem posvětit státní energetick­ý podnik JSC Energo Holding. To se stalo.

Od té doby běží Liglassu lhůta 30 dnů na to, aby zaplatila 37 milionů dolarů (841 milionů korun), které Kyrgyzstán dluží firmě RusGidro, jež měla původně výstavbu elektráren na starosti. Termín se však oddaluje. Úřady v tomto týdnu oznámily, že peníze stačí zaplatit do poloviny září. V polovině října se uskuteční v Kyrgyzstán­u prezidents­ké volby. Téma Liglass už se stalo součástí kampaně.

 ?? Nový kyrgyzský premiér Sapar Isakov je osočován jako jeden z „autorů“podezřelé zakázky za 12 miliard korun pro český Liglass. FOTO WB ?? Českou firmu nedáme.
Nový kyrgyzský premiér Sapar Isakov je osočován jako jeden z „autorů“podezřelé zakázky za 12 miliard korun pro český Liglass. FOTO WB Českou firmu nedáme.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia