Lidové noviny

Sobotka: Zeman skončí příští rok

-

PRAHA Bohuslav Sobotka věří, že po příštích prezidents­kých volbách bude mít Česká republika jinou hlavu státu. S tím se podle něj změní i politická kultura na Hradě. Premiér to řekl v rozhovoru s rakouským deníkem Die Presse.

Sobotka řekl, že výroky prezidenta Miloše Zemana, který mimo jiné nedávno předsedu vlády veřejně označil za „svini“, nevypovída­jí nic o politické kultuře v Česku, ale spíše o politické kultuře na Pražském hradě. V předchozí volbě podle něj Zeman získal podporu, protože se sám prezentova­l jako outsider. „A protože lidé nevěděli, co je čeká,“dodal.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček reagoval na Twitteru jednou větou: „Souručenst­ví starých politickýc­h stran, médií a neziskovek prostě podporuje jiného kandidáta, který je tvárný.“

Už ve středu Sobotka řekl, že ČSSD zatím prezidents­kého kandidáta nemá. „Nevím o tom, že by někdo v sociální demokracii měl zájem kandidovat nebo že by někdo měl zájem o podporu ze strany sociální demokracie,“uvedl a nevyloučil, že ČSSD nakonec kandidáta vůbec nevyšle.

Babiš a Zeman si prospívají

V rozhovoru pro Die Presse Sobotka rovněž komentoval vztah Zemana a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Prezident prý těží z toho, že Babiš nevyslal do prezidents­ké kampaně žádného kandidáta. „A Babiš bude mít prospěch z toho, že ho Zeman pověří sestavením příští vlády,“domnívá se premiér. Nízkou podporu ČSSD si vysvětluje i vzestupem populistic­kých hnutí.

Český premiér rozhovor poskytl při příležitos­ti návštěvy v Salcburku, kde se setkal v tzv. slavkovské­m formátu s kolegy z Rakouska a Slovenska a s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem. I přes neúčast Polska aMaďarska však podle Sobotky základem regionální spolupráce zůstává Visegrád. „Problémy v Polsku a Maďarsku nepřekraču­jí úroveň, kvůli níž bychom museli dramaticky reagovat,“odmítl Sobotka přerušení kooperace se zeměmi, které čelí kritice kvůli údajnému ohrožení právního státu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia