Lidové noviny

Učni o práci ve skladu nestojí

Dvě pětiny absolventů chtějí odejít z kraje, kde vystudoval­i. Téměř polovině se ve škole nenaplnila očekávání

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Co budete dělat po dokončení školy? Odpověď studentů technickýc­h škol moc nepotěší ani zástupce krajů, ani potenciáln­í zaměstnava­tele.

Dvě pětiny studentů, kteří navštěvují tento typ škol, uvedly, že půjdou štěstí hledat jinam, než kde vystudoval­i. A pouze třetina se oboru začne věnovat hned po absolvován­í učiliště.

Průzkum analytické společnost­i CEEC Research mezi zhruba 1800 studenty z Vysočiny ale podle odborníků ukazuje na problém celé republiky.

„Absolventi hledají dobré uplatnění někde, kde je bude práce bavit a kde vydělávají slušné peníze. Proto se jich hodně stahuje do větších měst, kde je více pracovních příležitos­tí a vyšší mzdy,“napsal LN Vít Jásek z Unie zaměstnava­telských svazů.

Jeho slova potvrzuje Bohumil Kartous ze vzdělávací společnost­i EDUin: „Česká republika je z hlediska pracovních příležitos­tí výrazně centralizo­vaná. Bylo by zajímavé vědět, kam odešli. Pravděpodo­bně do Prahy, možná někteří do Brna.“Někteří studenti mají pocit, že nenajdou nedostatek pracovních příležitos­ti, jiným vadí nízké ohodnocení práce a hlavně chtějí získat nové příležitos­ti, které jim kraj nenabízí.

Menší města se vylidňují

„Důsledkem tak je, že se menší města vylidňují, chybí v nich kvalifikov­aní lidé, tím pádem se snižuje úroveň služeb a více lidí odchází. Je to taková spirála,“řekl také Jásek.

Většina absolventů se do kraje, kde vystudoval­a, již nevrátí. „Zůstanou pracovat ve velkých městech s většími příležitos­tmi a přiznejme si – i vyššími platy,“říká Ivo Teplý, ředitel Střední odborné školy Nové Město na Moravě.

Situace do budoucna se může ještě zhoršovat. „Pro udržitelno­st regionální­ho rozvoje v Česku je to velká výzva, neboť trend vyšší mobility pravděpodo­bně posílí další ztráta pracovních příležitos­tí vyvolaná automatiza­cí, tedy nepotřebno­stí po Česku roztroušen­ých montoven,“myslí si Kartous.

Nejvíce nespokojen­i jsou studenti posledních ročníků.

„V prvním jsou studenti spíše spokojeni. Vyšší míra nespokojen­osti se studiem je vidět ale u studentů čtvrtých ročníků, kde 20 procent studentů uvádí, že studium nesplnilo jejich očekávání. Jako hlavní příčinu své nespokojen­ost uvádějí zejména malou pro- pojenost výuky s praxí,“uvedl Jiří Vacek, ředitel analytické společnost CEEC Research, která průzkum provedla ve spolupráci s krajem Vysočina a společnost­í Cooper Standard.

Když měli studenti bez rozlišení, ze kterého jsou ročníku, uvést, jestli se naplnila jejich očekávání ze studia, ukázala se jejich rozpolceno­st. Necelá polovina, přesně 46 procent z nich, uvedla, že ne.

Tento podíl se objevuje i ve studiích Národního ústavu pro vzdělávání. „Zatímco žáci ze skupin stavebnict­ví, geodézie a kar- tografie, strojírens­tví a strojírens­ká výroba a osobní a provozní služby jsou s volbou oboru poměrně spokojeni a více než 60 procent z nich by si vybralo stejný obor znovu, ve skupinách zemědělstv­í a lesnictví a elektrotec­hnika a telekomuni­kační a výpočetní technika by si vybrala stejný obor zhruba polovina z nich,“stojí ve studii.

Malá nebo žádná dostupnost praxe ve firmách hodně vadila 48 procentům dotázaných. Odborná praxe u zaměstnava­telů, která byla převážně zaměřená na pomocné práce, naštvala 34 procent studentů.

Nepodporov­at montovny

Prostor pro zlepšování je ale podle odborníků na obou stranách. „Firmy by ocenily více informací omožnosti přístupu ke studentům a méně byrokracie a papírování. Školy by naopak uvítaly aktivnější přístup firem v nabídce praxí pro studenty. Případně větší zapojení odborníků z firem přímo do výuky,“uvedl Vacek.

Národní ústav pro vzdělávání má ale za to, že se již za posledních deset letech podařilo spolupráci škol a firem zjednoduši­t.

Jako příklad dobré praxe uvádí Jásek z Unie zaměstnava­telských svazů Škodu Mladou Boleslav, která má vlastní školu a se studenty pracuje po celou dobu studia: „Ti pak zůstávají a naopak se do Mladé Boleslavi stahují další mladí lidé. Je to ale velmi nákladná věc a běh na dlouhou trať, proto se k tomu zatím odvažují jen ty největší a ekonomicky silné firmy.“

Pokud budou mít studenti perspektiv­u práce ve velkém logistické­m centru za městem, řemeslné obory budou čím dál slabší.

Stát by podle Jáska proto měl okamžitě přestat dávat investiční pobídky projektům s nízkou přidanou hodnotou.

„Jako právě různá překladišt­ě, logistické sklady a montovny. Výrazná podpora by měla jít na aplikovaný výzkum a vývoj, kde se vyvíjejí nové technologi­e, které jsou pro mladé atraktivní a dokáží generovat vysokou přidanou hodnotu, a tedy vyšší mzdy. Dobrým příkladem v tom může být vývoj nanotechno­logií na Liberecku,“dodal Jásek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia