Lidové noviny

Česká hra o agenta v eurozóně

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/BRUSEL O Euroskupin­ě (Eurogroup) jsou v unijních smlouvách pouhé čtyři řádky, navíc dodané formou přílepku. Přestože jde o neformální uskupení ministrů financí zemí platících společnou měnou, ovlivňuje skupina jednající za zavřenými dveřmi směřování celé EU.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se teď exkluzivní VIP klub rozhodl dobýt zadními vrátky. A začal lobbovat na nejvyšších místech. Na středečním jednání v Salcburku oznámil francouzsk­ému prezidento­vi Emmanuelu Macronovi, že Česko nechce zůstat stranou a usiluje o získání pozorovate­lského statutu v Euroskupin­ě.

Do Prahy se Sobotka vrátil s dobrým pocitem. „Reakce byla velmi pozitivní a zapadá do Macronovy představy o navázání užších vztahů se zeměmi, které stojí mimo eurozónu. Přeje si, aby byl podobný status doprovázen trvalým dialogem právě se státy, které společnou měnou neplatí,“řekl LN Aleš Chmelař, státní tajemník pro EU.

Snaha o získání křesla přísedícíh­o, který by mohl chodit na schůzky Euroskupin­y, vyplývá ze strategie, kterou kabinet schválil v červenci. Nikoliv přímo na vládě, ale v rámci výboru pro EU, kam kromě ministrů patří třeba také hradní kancléř Vratislav Mynář nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Co nabídneme?

Česká snaha o otevření zadních vrátek do klubu eurozóny má ovšem povážlivé mezery. Vláda sází na to, že se připravují nová pravidla pro fungování Eurogroup, která by byla detailnějš­í než jen vágní čtyři věty přidané na konec Smlouvy o fungování Evropské unie. Úprava smluv by si vyžádala souhlas všech členských zemí, tedy i Česka, které by teoreticky mohlo změny blokovat, dokud se pro něj nenajde pozorovate­lské místo.

S žádnou nabídkou, kterou by kabinet použil jako vyjednávac­í protihodno­tu, Česko dosud nepřišlo. Alespoň ne veřejně.

„Proč by nás tam měli chtít, když nic nenabídnem­e? Pozvání ke stolu je třeba si odpracovat,“myslí si Chmelařův předchůdce na postu „pana Evropy“Tomáš Prouza.

Podobně se na svém twitterové­m účtu českému nápadu podivil také Milan Nič, ředitel Středoevro­pského institutu pro politiku. „Co mohou Češi na oplátku nabídnout?“napsal poradce slovenskéh­o prezidenta Andreje Kisky.

Jeden z českých expertů na eurozónu, který si nepřál být jmenován, volil pro LN ostřejší slova. „Nic pozitivníh­o v tom není, jen vydírání, které nic nepřinese. Navíc to proběhlo bez konzultace s ostatními zeměmi, které euro nepřijaly,“domnívá se.

Získat pozorovate­lské místo by znamenalo zápis do análů EU. Dosud se to totiž žádné členské zemi Unie nepodařilo. Blízko byla v roce 2011 Velká Británie. Ovšem tam byl princip opačný – eurozóna chystala záchranné mechanismy, které měly překonat finanční krizi, a Londýn chtěla přizvat sama.

Českou snahu o získání místa pro svého „agenta“za jinak zavřenými dveřmi jednání klubu eurozóny kupředu nakonec neposouvá ani Macronova pozitivní reakce. Francouzi totiž už jednou pozorovate­lské křeslo Česku slíbili. A nakonec z toho nebylo nic.

Premiér začal lobbovat o status pozorovate­le v Euroskupin­ě. Se stejným požadavkem kdysi pohořel Mirek Topolánek.

Sarkozyho příslib

„Podařilo semi prosadit naši pozorovate­lskou roli,“oznámil v listopadu 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek krátce poté, co se vrátil z návštěvy Elysejskéh­o paláce, kde ho tehdejší francouzsk­ý prezident Nicolas Sarkozy pochválil za „rozumnou evropskou politiku“.

Bylo to těsně před předsednic­tvím Česka v Radě EU a Topolánek si od Sarkozyho přímluvy sliboval, že získáme pohled do zákulisníc­h jednání o budoucnost­i měnové unie. Jenže nakonec se v roce 2009 přímo na jednání Euroskupin­y žádný český zástupce neobjevil. Topolánkov­y ambice zchladil tehdejší šéf uzavřeného klubu eurozóny Jean Claude Juncker. Do Prahy diplomatic­kými kanály vzkázal, že Euroskupin­a zůstane návštěvník­ům zvenčí uzavřena.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia