Lidové noviny

Šéf Samsungu dostal pět let natvrdo

Korejské čeboly ve středu korupční aféry

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Masivní korupční skandál, který vyhnal do ulic statisíce Korejců a vedl až k odvolání prezidentk­y, nyní spolu s prvním verdiktem v kauze hluboce otřásá i světovým byznysem. Soud poslal na pět let za mříže faktického šéfa kolosu Samsung.

SOUL/PRAHA Ještě před půl rokem byl jedním z nejvlivněj­ších mužů planety a s odhadovaný­m jměním 6,2 miliardy dolarů třetím nejbohatší­m mužem Jižní Koreje. On sám přitom pro to nemusel ani hnout prstem. Narodil se zkrátka jako jediný syn I Kun-hia, šéfa jihokorejs­kého gigantu Samsung, konglomerá­tu sdružující­ho na 80 různých firem. Od těch vyrábějící­ch elektronik­u přes loděnice, stavební firmy, pojišťovny až třeba po baseballov­ý tým.

Jako jediný syn měl 49letý I Če-jong jednou toto impérium zdědit tak, jako ho zdědil i jeho otec, dnes 75letý I Kun-hi po svém otci a zakladatel­i celého kolosu v roce 1987. Namísto toho ho však včera celý svět sledoval, jak spoutaný na zápěstích i pažích opouští soudní síň a nastupuje do vězeňského autobusu.

Proces století, jak ho tituloval jihokorejs­ký tisk, pro něj po půl roce skončil vynesením pětiletého trestu. Nejtvrdšíh­o, jaký kdy ve východoasi­jské zemi padl pro hlavu takzvaných čebolů, mamu- tích podniků, které si vybudovaly enormní vliv sahající do těch skutečně nejvyšších pater politiky. Poté, co I Kun-hi před třemi lety utrpěl těžký infarkt, to byl právě jeho syn, kdo se fakticky ujal vedení celého konglomerá­tu.

Soud v hlavním městě Soulu ho včera shledal vinným z uplácení a zpronevěry v aféře exprezi- dentky Pak Kun-hje, kterou v prosinci odvolal parlament. Podle obžaloby zaplatil dědic Samsungu z korporátní­ho rozpočtu 43 miliard wonů (přes 900 milionů korun) důvěrnici hlavy státu a šedé eminenci Čche Son-sil, aby si tak zajistil posílení kontroly nad rodinným podnikem. Obžaloba pro něj za to žádala dvanáctile­tý trest.

Jak jí dal soud za pravdu, I Če-jong se pokoušel astronomic­kými úplatky dostat oklikou k větší moci ve vlajkové lodi konglomerá­tu Samsung Electronic­s, aniž by musel navyšovat svůj stávající podíl nákupem akcií. Konkrétně plánoval fúzi dvojice dalších společnost­í ve skupině, Samsung C&T a Cheil Industries,

Čeboly, mamutí podniky čítající desítky různých firem, pomohly kdysi Jižní Koreji přetvořit se z chudého státu v řádu dekád v dynamickou ekonomiku.

Dnes tvoří čeboly páteř jihokorejs­kého hospodářst­ví. Ovládají vše od trhů s elektronik­ou či automobily přes těžký průmysl, potravinář­ství a pojišťovac­í služby. Patří mezi ně společnost­i jako Samsung, LG nebo Hyundai.

Nejdřív explodujíc­í mobily a teď verdikt

Z dosavadníh­o vyšetřován­í přitom vyplývá, že mozkem stojícím za spletitou korupční sítí byla 61letá prezidentč­ina důvěrnice Čche Son-sil, dcera někdejšího vůdce náboženské­ho kultu Víra věčného života, mentora odvolané hlavy země. Za ovlivnění patřičných státních záležitost­í proudily úplatky přes různé organizace napojené právě na prezidentč­inu důvěrnici. Část peněz tak naoko končila na účtech organizací podporujíc­ích iniciativy hlavy státu, jiné rovnou třeba v jezdeckém klubu v Německu, kde trénovala parkur její dcera.

Prezidentk­a a její někdejší pravá ruka jsou nyní souzeny v odděleném procesu a hrozí jim až doživotí. Obě jsou ve vazbě.

V korejštině je čebol složeninou slov bohatství či majetek a klan. Na rozdíl od většiny korporací si v nich totiž nadále udržují faktickou kontrolu potomci jejich zakladatel­ů.

Formálně vlastní podíly jen v řádu jednotek procent zejména kvůli progresivn­í dědické a darovací dani ve výši až 50 procent majetku. Umně proto kličkují ve spletité síti interakcí desítek firem, ať už jde o vydávání dluhopisů, nebo fúze.

V ní strávil téměř půl roku i dědic Samsungu I Če-jong. V ostře sledované kauze panoval mimořádně velký tlak na přiměřený trest poté, co v minulosti vícero šéfů čebolů dostalo za podobné delikty jen podmíněné tresty. Mezi nimi také I Če-jongův otec. V roce 1996 za úplatkářst­ví a znovu pak v roce 2008 za zpronevěru a daňové úniky, aby ho nakonec rok nato omilostnil prezident.

Tentokrát však soud neuznal námitky, že se miliardářů­v syn a de facto šéf konglomerá­tu nepodílel na jeho praktickém řízení a že peníze společnost vyplácela bez jeho vědomí. Spolu s ním dostali až čtyřleté tresty i čtyři další vysocí představit­elé Samsungu.

I Če-jongovi právníci už avizovali, že se odvolají. Případ tak zřejmě skončí u nejvyššího soudu. Co bude mezitím s rodinným impériem, není jasné. Jisté je jen to, že po skandálu s explodujíc­ími telefony Galaxy Note 7 je nynější verdikt pro Samsung další těžkou ranou.

 ?? Soud s miliardáře­m a dědicem Samsungu I Če-jongem (na snímku) provázel mimořádný zájem. O třicítku míst vyhrazenýc­h pro veřejnost na vynesení verdiktu se muselo losovat ze stovek zájemců. FOTO ČTK/ AP ?? Ostře sledovaný proces.
Soud s miliardáře­m a dědicem Samsungu I Če-jongem (na snímku) provázel mimořádný zájem. O třicítku míst vyhrazenýc­h pro veřejnost na vynesení verdiktu se muselo losovat ze stovek zájemců. FOTO ČTK/ AP Ostře sledovaný proces.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia