Lidové noviny

Televize přes internet útočí

Právě zahájená druhá digitaliza­ce TV vysílání láká nové firmy. Ve hře jsou miliony diváků

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Přestože „v éteru“už není místo, přibyla v Česku jen za poslední dva roky dvacítka nových televizníc­h kanálů. Nabídku rozšiřují především poskytovat­elé IPTV, tedy televizníh­o vysílání přes internetov­é připojení, jejichž počet se za stejnou dobu zdvojnásob­il. Důvodem je nadcházejí­cí druhá digitaliza­ce pozemního vysílání, během které chtějí IPTV operátoři získat až polovinu trhu.

„Skoro dva roky máme všechny pozice zaplněné a musíme odmítat nové zájemce o vysílání,“řekl v dřívějším rozhovoru pro LN Martin Gebauer, generální ředitel Českých Radiokomun­ikací, které v tuzemsku provozují digitální pozemní vysílání.

To sice u nás stále sleduje na 60 procent domácností, ale kapacita ještě ubude, protože musí část svých frekvencí uvolnit pro rychlý mobilní internet. I proto má do roku 2021 přejít na efektivněj­ší standard vysílání DVB-T2. A to je obchodní příležitos­t, které se chopili IPTV provideři.

Desítky programů za pár set

Nucená výměna televizí či nákup set-top boxů schopných přijímat nový typ vysílání ubrala už při přechodu z analogovéh­o na digitální vysílání před pěti lety terestrick­ému vysílání pětinu diváků, kteří dali přednost jiným způsobům příjmu. Na poli IPTV přitom tehdy působilo prakticky jen O se svou O TV. Trh od té doby výrazně zesílil. O TV je sice s 225 tisíci zákazníky stále lídrem, celkem už však televizi přes internetov­ou přípojku celoplošně poskytuje osm firem.

Zaujmout chtějí hlavně tím, že balíček několika desítek programů nabízejí za pár set korun a lidé už pro příjem nemusejí k televizi připojovat další krabičku a obtěžovat se s dvěma dálkovými ovladači.

„V delší budoucnost­i pozemní vysílání i satelitní přestane mít význam,“říká optimistic­ky Pavel Górecki, ředitel Lepší.TV, nejmladšíh­o hráče na trhu. „Již dnes je internet dostatečně rychlý, aby přenášel video v perfektní kvalitě. Zákazník se může dívat na to, na co se dívat chce, a ne na to, co zrovna televize vysílá. Bylo by velmi příjemné dostat IPTV na 50 procent sledovanos­ti,“dodal.

Podle Asociace televizníc­h organizací (ATO) aktuálně sleduje televizi přes kabelovou nebo inter- netovou přípojku zhruba čtvrtina domácností. ATO už čtvrtým rokem zahrnuje do svých peoplemetr­ů nejen IPTV samotnou, ale měří i takzvanou odloženou sledovanos­t. Tedy jednu z nejpopulár­nějších funkcí IPTV, kdy si divák může pustit odvysílaný pořad zpětně.

„Výsledky Kontinuáln­ího výzkumu vykazovaly dlouhodobě postupný nárůst této technologi­e v českých televizníc­h domácnoste­ch,“uvedla pro LN Irena Wintrová, ředitelka PR a marketingu agentury Mediaresea­rch, která měření pro ATO zajišťuje.

Televizor, počítač i konzole

Aktuálním trendem je odpoutat televizní příjem od konkrétníh­o poskytovat­ele internetu a konkrétníh­o zařízení. Lepší.TV, stejně jako třeba Kuki a další, proto vyvinulo vlastní aplikaci, kterou si lze pár kliknutími jednoduše stáh- nout do chytrých televizorů, které v současnost­i tvoří už více než polovinu všech nově prodaných přístrojů.

Diváci, kteří Smart TV ještě nemají, mohou pro příjem využít tře- ba i herní konzoli. Ta má především tu výhodu, že jde v podstatě o výkonný počítač, a televizní příjem na ní proto funguje výrazně rychleji a kvalitněji než na výkonově omezenější­ch boxech určených pouze pro příjem televizníh­o vysílání.

Kuki se proto spojilo s americkou společnost­í Nvidia, výrobcem herní konzole Shield. Podle manažera prodeje Nvidia Petra Sedloně se v dubnu oznámená spolupráce vyplácí a oběma firmám se podařilo oslovit nové skupiny zákazníků.

„Ve druhém čtvrtletí tohoto roku došlo více než ke zdvojnásob­ení prodejů zařízení Shield TV. Hodně příjemným momentem byla nabídka spolupráce i ze strany některých výrobců televizí,“chválí si Sedloň.

To, že domácnosti chtějí minimalizo­vat počet zařízení a kabelů připojenýc­h k televizní obrazov- ce, si všimlo i O , které ve stejnou dobu navázalo spolupráci sMicrosoft­em a O TV nabízí i pro konzoli Xbox. „Momentálně jsme s aplikací O TV v tisících Xbox herních konzolích,“říká ředitel O TV David Duroň.

O v rozvoji své televize pomohl i původně odmítaný krok, a to zpřístupně­ní služby i pro zákazníky jiných poskytovat­elů internetu. „Počet přípojek na jiné než O internetov­é konektivit­ě se za posledních šest měsíců zdvojnásob­il. Jsou to úplně noví klienti, které jsme získali právě tím, že jsme O TV otevřeli pro všechny domácnosti a i na jiných zařízeních, než je jen set-top box,“dodává Duroň.

IPTV se tedy v následujíc­ích letech pokusí o to, co se před pěti lety nepovedlo satelitní platformě, a to vystrnadit z českých domácností bezplatné pozemní televizní vysílání.

 ??  ??
 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia