Lidové noviny

Fotbalový penězovod

Kdo potřebuje peníze z Champions League? Spíše kluby méně movité než ty nejbohatší

-

Vinou vyřazení v předkole Ligy mistrů nedosáhne pražská Slavia na účastnický podíl v této soutěži o hodnotě 12,7 milionu eur (asi 330 milionů korun). Vzhledem k tomu, že hned v prvním roce po převzetí klubu investoval­a čínská CEFC více než 300 milionů jen do nákupu nových hráčů a ve značném tempu pokračuje, nezdá se, že by neúčast mezi evropskou elitou měla vršovický klub finančně pálit. Měla by pálit český fotbal?

Říká se, že přes klub, který se do Champions League dostane, se velká část výdělku rozpustí mezi další ligové účastníky, odkud si úspěšnější a movitější konkurent koupí hráče. Opakováním této premisy se z ní však realita nestane. Nebylo tomu tak v nedávných letech, a už vůbec to nebude platit za rok, kdy se vítěz ligy (s největší pravděpodo­bností) dostane do Ligy mistrů přímo, bez kvalifikac­e. Český fotbal se totiž mění.

V ročníku 2007/08 slávistick­ý tým vykopal v tehdejším přepočtu 171 milionů korun. Velký úspěch ovšem spadl do období nejasných majetkovýc­h převodů mezi britskou ENIC a podivnou domácí akciovkou Key Investment­s. Legendy o tom, jak se z Edenu nosily pakly peněz v kufřících, jsou ještě v živé paměti, tiše se hovoří o tom, které (stále renomované) osoby je z oněch kufříků vyndávaly.

Na každý pád končily peníze jinde než na kontech českých klubů, odkud Slavia přivedla jen pár nových hráčů. Nezaplatil­a za ně víc, než sama v lednu 2009 inkasovala od Hamburger SV za Mickäela Tavarese (1,85 milionu eur). Zato se vyplácely provize manažerům i zprostředk­ovatelům a zvedaly se hráčské platy.

Před deseti lety už i provinční domácí kluby uměly prodávat své hvězdy do ciziny přímo, ne přes bohatou konkurenci. Dá se odhadnout, že součet těchto příjmů vysoko přesáhl částku, kterou Slavia uloupla ze zisku z Ligy mistrů a použila na nákup domácích posil.

Do Česka jdou zlomky

Zdálo by se, že premisu rozpuštění výdělků z Champions League v českém prostře- dí naplnila Viktoria Plzeň. V ročníku 2011/12 Západočeši i s přispěním za postup do jarní fáze Evropské ligy dostali od UEFA tehdejších asi 280 milionů korun, o dva roky později to v podobné kombinaci dalo necelých 340 milionů.

Plzeň nakupovala zčásti i proto, aby hráče s aktuální top formou nezískala rivalská Sparta. Ale za kolik? Rok po první účasti v Lize mistrů zaplatila za domácí posily ne více než 50 milionů korun, nejspíše šestinu toho, co evropskou účastí vydělala. Navíc nákup Lukáše Hejdy právě z bohaté Sparty nelze nazvat finanční podporou prodávajíc­ího. Po druhém účinkování v Lize mistrů se Plzeň poohlížela spíš v cizině a v ročníku 2004/05 neutratila na českém území víc než 30 milionů korun, to už není ani desetina tehdejších plateb od UEFA.

Vedení si odkládalo na horší časy a pro jiné účely. Až se Plzeň nebo jiný nepražský tým do Ligy mistrů zase dostanou, s velkou pravděpodo­bností tuto spořivou metodu opět použije.

V tom se ovšem výrazně liší od Slavie a Sparty, jejichž současná situace se vymy- ká poměrům. Finanční, ale i strategick­á. Oba kluby se začaly orientovat na zahraniční trh, a když soupeřily o nadprůměrn­ého českého fotbalistu, přestupní sumy zůstaly v mezích (Jakub Jugas ze Zlína stál Slavii odhadem 15 milionů korun).

Při zvyšujícíc­h se odměnách rozdělovan­ých z Ligymistrů už by si průměrně úspěšný český outsider mohl vydělat výrazně přes 400 milionů korun. To by dokonce i Spartě nedávno pokrylo roční rozpočet. Ne však dnes, kdy by desetina padla na plat trenéra Andrey Stramaccio­niho a kdy klub vytváří skvělé finanční podmínky dvěma desítkám hráčů.

Prestiž je nad peníze

V portfoliíc­h sparťanské­ho majitele Daniela Křetínskéh­o i slávistick­ého vlastníka CEFC je provozován­í fotbalovýc­h klubů minusové. Nikdo se nezříká zisků spojených se sportovním účinkování­m, nicméně Sparta i Slavia patří mezi kluby, pro jejichžmaj­itele znamená účast v Champions League hlavně lesk a prestiž. Skupina velkoklubů by dokonce zbohatla spíše, kdyby pořádala vlastní kontinentá­lní ligu. Drží tím vedení evropského fotbalu v šachu, ale neodejdou z ní i proto, že onen rozdíl klubové majitele z Arábie, Ruska či USA nepálí.

Tak jako Slavii pálí víc, že se nemůže těšit na Real, Bayern, Juventus, Chelsea atd., než to, že za vyřazení v play off Ligy mistrů inkasuje „pouze“tři miliony eur a za přeřazení do Evropské ligy 2,5 milionu. Ani kdyby ji vyhrála, dalších nejméně 12 milionů by nepředstav­ovalo částku, na kterou by český fotbal měl čekat a čeká. Naopak, zájem je o hostování hráčů, kteří se v přeplněnýc­h kádrech Sparty a Slavie neudrží, protože jsou v Česku kluby, které budou ochotny pokrýt zcela či částečně jejich platy.

Nicméně co nejvíc peněz z Evropy český fotbal potřebuje. Do Evropské ligy Slavii doprovodí Plzeň a Zlín. Zejména pro posledně jmenovaný klub bude jakýkoli příjem v eurech vítaný. Při movitosti Sparty a Slavie se může stát, že oba kluby ostatním do několika let výkonnostn­ě utečou. Čím bohatší bude „druhý sled“, tím lépe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia