Lidové noviny

Pan král Pelikán

-

Starou evropskou pohádku o chytré rybářově dcerce zdatně zpropagova­l Jan Werich ve své sbírce Fimfárum vyprávěním o Zdeničce, z níž se stala královna Koloběžka První. Rybářova dcera Zdenička zvládla princovo zadání, ať „přijede-nepřijede, obutá-neobutá, oblečená-neoblečená, učesaná-neučesaná a přinesla dar-nedar“. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán zkouší to samé, leč nemá talent budoucí královny Zdeničky.

Malé připomenut­í. Pan Pelikán počátkem týdne prohlásil o policejní žádosti o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka doslova: „Jediným možným důvodem pro žádost o vydání, podanou několik týdnů před volbami, může být ovlivnění těchto voleb. V tom má Andrej Babiš nepochybně pravdu.“Prásk ho. Tedy ne že by si to samé co pan Pelikán nemyslelo hodně lidí, nejen příznivců hnutí ANO, ale pokud zpochybňuj­e práci policie ministr spravedlno­sti, co si o ní mají myslet neprivileg­ovaní občané?

I proto se ministr snažil, aby rozhovor v týdeníku Respekt nevyšel: „Vyslovuji v něm svoje osobní názory, za nimiž si sice stojím, jsem ale zároveň přesvědčen, že bych je ve své současné roli veřejně prohlašova­t neměl.“Výzvami k rezignaci se zahltil nejen web. Je samozřejmě vtipné, pokud slyšíme výzvy k odstoupení Pe- likána od lidí, kteří v případě Alexandra Vondry a jeho ProMoPro říkali „přece nebudeme odvolávat ministra kvůli 350 milionům“, ale ten názor má svou váhu. Respektive jinak: každý ví, že Pelikán pár týdnů před volbami neodstoupí, nota bene když říká to samé co jeho partajní šéf i většina jeho voličů. Ale každý by měl vědět, že takhle ministr spravedlno­sti mluvit nemá a nesmí. Když politik podrývá důvěru v právní stát, je to zlé (ačkoli u nás běžné). Ale pokud tak činí ministr vnitra či spravedlno­sti, je to skutečný malér.

Tragédie Roberta Pelikána je pak tady: on to všechno ví a plácá se v tom jako nudle v bandě.

Pořádný populistic­ký politik se samozřejmě rád pustí do policie, obzvláště rétorikou kdo ví, jak to bylo či něco tady smrdí – to jsou všechno pohledy, které zdejší populaci obzvláště vyhovují. Ideální téma pro lídry, jako je Miloš Zeman či Andrej Babiš, přičemž v dresu toho druhého se mladý ambiciozní právník stal ministrem spravedlno­sti. A v tom je právě potíž.

Robert Pelikán chce být zároveň dobrým stranickým politikem, jenž hájí svého šéfa, a zároveň chce být respektová­n v justici, přičemž mezi právníky takovýmito výkřiky okamžitě narazil.

Když politik podrývá důvěru v právní stát, je to krajně nemilé (ačkoli u nás bohužel běžné). Ale pokud tak činí ministr vnitra či spravedlno­sti, je to skutečný malér.

Chlívek málokdy dává pacholkovs­ké rady, ale tady učiní výjimku: Drahý pane Roberte, musíte si vybrat. Jednou a touž zadnicí nemůžete sedět na židli populisty typu Zemana a zároveň na sesli ctihodného­ministra spravedlno­sti (jako byl nedávno zesnulý doktor Čermák). Určitě to umíte říci i latinsky: Třetí cesty není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia