Lidové noviny

Prezidents­ké zatmění

Donald Trump čelí zatím nejvážnějš­í krizi

-

Starší muž se úporně, ale s bolestivým výrazem ve tváři dívá přímo do slunce, zatímco vedle stojící manželka si raději nasazuje černé brýle a syn klopí zrak. Obrázek, který by zřejmě neobletěl svět, kdyby na něm nebyla první rodina USA při sledování pondělního zatmění. A kdyby nepředstav­oval dokonalou metaforu pro současnou situaci amerického prezidenta. Od svého nástupu do funkce jde Donald Trump přinejmenš­ím proti proudu, mluví proti tradičním pořádkům a establishm­entu, podle kritiků spíše proti zdravému rozumu. Často nejen proti médiím, ale i proti hlasům svých poradců. Jako když na něj na balkoně Bílého domu křičeli, ať nekouká do sluníčka.

Teď to ale skutečně vypadá, že by se mohl nenávratně spálit. Rozbuškou byly tragické události v Charlottes­ville, kde jízda šílence skončila v davu demonstran­tů a mrtvou ženou na ulici. Trump, jinak rychlý a výřečný na sociálních sítích, najednou nějak neměl slov k razantnímu odsouzení několika tisíc nacistů pochodujíc­ích ulicemi se zdviženými pravicemi a pochodněmi. Když se konečně rozhoupal, udělal to tak, že to někdejší šéf Kukluxklan­u označil za pochvalu. Na druhé straně se mu pak vůbec nepodařilo uklidnit ani demonstran­ty, kteří na odpor proti bujícímu rasismu a nenávisti začali strhávat sochy jižanských vůdců a další symboly někdejší Konfederac­e v čele s vlajkami, které podle mnohých nemají na veřejných místech dávno co dělat. Naopak, právě nejvyšší velitel podle nich odšpuntova­l svou kampaní a přístupem to nejhorší z americké společnost­i.

Co je ale horší, prezident už přišel skoro o všechny své muže. Z nejužšího kruhu nezbyl prakticky nikdo a otevřenou kritikou nešetřil včera už ani jinak nevýrazný ekonomický poradce Gary Cohn. Pro Financial Times padla dokonce slova o rezignaci.

Trump se tak skutečně dostává do kouta i ve své vlastní straně. Amerika si začíná uvědomovat, že ji vede někdo, kdo nejen že štěpí národ a nedokáže řešit ani očekávatel­né krize v citlivých otázkách, ale hlavně neposlouch­á ani lidi ve svém okolí a sveřepě si jde za svým i v dost jasných věcech. Proto bylo velmi symbolické ono zatmění při pohledu do slunce bez brýlí. Neznamená to, že Trump padne, jak by si přála otevřená opozice demokratů i ta skrytá vlastních republikán­ů. Odvolávání prezidenta je v USA zcela výjimečné a musely by se opravdu prokázat třeba kontakty s Ruskem a vědomé ovlivnění voleb. Nicméně, pokud bude postupovat jako dosud, po zbytek volebního období může zůstat sám, zablokovan­ý, oslepený. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia