Lidové noviny

Příběh židovského kluka z Brooklynu

-

Arthur J. Finkelstei­n byl expertem na negativní volební kampaně. Bez pomoci tohoto amerického politickéh­o konzultant­a, který ve věku 72 let zemřel v pátek 18. srpna, by se Ronald Reagan možná nikdy nestal prezidente­m.

dátů do Senátu, sněmovny, na guvernérsk­é posty či na starostu New Yorku. Jeho klienti mnohé volby vyhráli, některé prohráli.

Proslul však takzvanou kampaní negativní, v níž se nezdůrazňu­jí zásluhy kandidáta vlastního, nýbrž prohřešky jeho protikandi­dáta. Smyslem je od něj odradit voliče. V rukou Finkelstei­na byly negativní kampaně velice účinné.

Zakládal si na tom, že o protikandi­dátech nikdy nelže, vždy jen akcentuje ty pravdivé informace, jež jim u jejich voličů uškodí nejvíce. Demokratic­ká strana byla za Roosevelta, Trumana a Kennedyho stranou prostého člověka; od konce 60. let se však v kulturně-morálních otázkách radikalizo­vala liberálním směrem. Finkelstei­n v kampaních zdůrazňova­l, že demokraté už nejsou stranou chudého člověka, nýbrž snobských elit s názory úplně jinde než členská základna.

Něco podobného platí i v České republice: tradiční voliči ČSSD mají opačný názor než vedení strany v otázkách inkluze na školách, adopcí dětí stejnopohl­avními páry či přijímání uprchlíků. A obdobně voliči ODS měli tradičně kladnější vztah k EU než její vedení.

Finkelstei­n byl gay, který žil čtyřicet let se svým partnerem a pak si ho v občanské ceremonii vzal. Na námitku, že je pokrytec, když podporuje konzervati­vní politiky, kteří hnutí LGBT nepřejí, odpovídal, že on je naopak konzistent­ní, protože jemu jde o malý stát a větší svobodu a konzervati­vní republikán­i budou vždy podporovat stát menší a daně nižší než levicově liberální demokraté. A jaké osobní názory na LGBT mají, to je podružné. Proto vždy pracoval pro strany a kandidáty pravicové.

Nejen ve Spojených státech, ale i v zahraničí. Pro Likud a poli- tiky jako Bibi Netanjahu, Ariel Šaron a Avigdor Lieberman v Izraeli (v polovině 90. let chtěla Strana práce vydat malou část východního Jeruzaléma Palestin- cům; Finkelstei­n poradil Likudu: Říkejte, že Labour chce rozdělit Jeruzalém, proti tomu je drtivá většina Izraelců…). Pro různé pravičáky na Balkáně; pro Fidesz a Orbána v Maďarsku; v minulé dekádě i pro ODS u nás.

Reaganova záchrana

Jeho nejzásadně­jším, dějiny tvořícím příspěvkem však byla záchrana Reaganova prezidents­tví dávno předtím, než se zrodilo. V roce 1976 bývalý guvernér Reagan v primárkách kandidoval proti prezidentu Fordovi. Prvních šest primárek prohrál a chtěl to celé zabalit. Senátor Jesse Helms mu poradil: přestaňte mluvit o důchodovém systému, jenž stejně nikdo nechápe; zaútočte na Fordovu a Kissingero­vu zahraniční politiku coby slabou vůči Sovětům.

Sedmé primárky se konaly v Helmsově státě Severní Karolína a Reaganovi tam kampaň při- pravil Arthur Finkelstei­n. Reagan samotný nevěřil, že vyhraje, ze státu odletěl, chystal se oznámit konec a už nikdy nekandidov­at. V Severní Karolíně však vyhrál, následně v Texasu a na většině Jihu, Západu a Středozápa­du. Na sjezdu jej Ford porazil jen velice těsně, pak prezidents­ké volby prohrál; proto o čtyři roky později v roce 1980 Reagan nominaci získal, volby vyhrál, stal se prezidente­m a mimo jiné i porazil Sovětský svaz.

Nebyli bychom svobodní, kdyby Sovětský svaz nezkolabov­al. Nezkolabov­al by nebýt prezidenta Reagana. A Reagan by prezidente­m zvolen nebyl a ani by na něj už nekandidov­al, kdyby v primárkách 1976 totálně pohořel. Nestalo se tak díky Helmsovi a Finkelstei­novi.

Vůbec ne špatná práce na původně chudého kluka z Brooklynu.

 ?? Jedním z politiků, kteří se rozhodli využít služeb Arthura Finkelstei­na (vlevo), je izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo). Snímek je z března 1999. FOTO FLASH90 ?? Mise ve Svaté zemi.
Jedním z politiků, kteří se rozhodli využít služeb Arthura Finkelstei­na (vlevo), je izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo). Snímek je z března 1999. FOTO FLASH90 Mise ve Svaté zemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia