Lidové noviny

Letečtí návodčí: prst na spoušti

Odehrávají­cí se vojenské cvičení Ample Strike prověřuje i schopnosti předsunuté jednotky, jež navádí letouny na cíl

-

du na moderním bojišti nosičem, jenž zbraň na místo bleskově dopraví.

Pomyslným prstem na spoušti je však návodčí. Piloti bitevníků, stíhaček i bombardérů proto často uvádějí, že návodčí je pro ně tím nejdůležit­ějším prvkem v prostoru boje, protože má přímý kontakt s cílem, s nepřítelem. V ostré akci působí návodčí navíc jako veledůleži­tý bezpečnost­ní prvek, který situaci neustále hodnotí. Když se velitel rozhodne zničit cíl, návodčí je garantem, že vše proběhne, jak má – že zasažen bude nepřítel, a nikoliv vlastní jednotky v bezprostře­dní blízkosti. Pokud to z nějakého důvodu nelze, je návodčí povinen úder zastavit.

Případů, kdy museli návodčí včetně těch českých například v Afghánistá­nu útoky letounů nebo vrtulníků zastavit, je bezpočet. Návodčí musí misi „stopnout“, objeví-li se v okolí cíle nečekaně například civilisté nebo nebojové jednotky, dostanou-li se do prostoru přátelští vojáci nebo by situace na bojišti mohla ohrozit naváděný letoun. Piloti jim bezmezně věří. Vědí totiž, že jsou tam někde pod nimi na zemi a celou situaci zblízka vidí.

Maximální úspěšnost

Návodčí jsou v novodobém způsobu vedení války nenahradit­elní. Týmy návodčích působily ve všech konfliktec­h, v nichž bylo použito velké letecké bombardová­ní strategick­ých cílů. Přitom první pokusy takto řídit údery na nepřítele byly uskutečněn­y už v první světové vál- ce. Naplno se způsob „osvědčil“navzdory tehdejším technickým nedostatků­m spojení za válek v Koreji a ve Vietnamu.

Až první konflikt v Perském zálivu na začátku devadesátý­ch let 20. století pak ukázal, že lidské oko je navzdory technologi­ckému pokroku a detailním družicovým průzkumům stále nejspolehl­ivějším identifika­čním nástrojem. Spojenci tehdy nasadili do role návodčích britské jednotky SAS, které křižovaly pouští v terénních automobile­ch a namotocykl­ech. Vy- hledávaly a pomáhaly zničit desítky odpalovací­ch ramp pro rakety SCUD, jimiž Iráčané ostřeloval­i Izrael. Jen vojáci s naváděcími laserovými systémy dokázali rozeznat, jde-li o skutečné rakety, nebo jen o neškodné atrapy, které měly spojenecká letadla zmást.

Úspěšnost navedení letounu k cíli určenému ke zničení je dnes prakticky maximální. Například bývalý šéf skupiny dánských návodčích Jimmy Mogensen mi nedávno skromně popsal, že jeho muži v Afghánistá­nu mají úspěšnost zásahu cíle asi 95 procent. Podobně jsou na tom jejich čeští kolegové. V Afghánistá­nu přitom Češi „působili“na faktické cíle.

Nebyly to operace typu najdi a znič, ale řešili většinou případy, kdy by kanony 12,7 milimetru na vozidlech Humvee situaci nezvládly, tedy útok na patroly a konvoje, kdy se podpora ze vzduchu stala životně důležitou. Bojových zkušeností nasbírali čeští návodčí během svého působení v Afghánistá­nu mnoho. Naváděli na cíle americké letouny F-15, F-18, legendární bitevníky A-10 Thunderbol­t nebo třeba bezpilotní letouny Predator se střelami naváděnými laserem.

Hlavní předpoklad­y

Ve skutečné operaci prý jde podle nich oproti cvičením vše jednodušej­i a rychleji. Návodčí mají k dispozici mnohem více nástrojů a získávají velký pocit jistoty, že je člověk schopný řídit prostor tak, aby to bylo bezpečné. O špičkové úrovni českých návodčích může napovědět i skutečnost, že jeden z nich jako první Čech obdržel nedávno vysoké americké vyznamenán­í Air Force Commendati­on Medal, udělované i zahraniční­m vojákům za výjimečnou službu nebo zásluhy.

Nadpraporč­ík P. E. působil 3,5 roku jako první český a zároveň jediný zahraniční instruktor ve výcvikovém středisku pro předsunuté letecké návodčí AGOS u německého Ramsteinu a podílel se na výcviku více než 500 předsunutý­ch leteckých a dělostřele­ckých návodčích. Takřka 200 předsunutý­ch leteckých návodčích také připravil před nasazením v zahraniční­ch operacích. A on sám byl dvakrát návodčím na nebezpečné­m jihu Afghánistá­nu.

Dostat se k elitní jednotce návodčích není jednoduché. Kromě výborné angličtiny nad rámec aliančních norem je hlavním předpoklad­em také bezpečnost­ní prověrka na stupeň tajné. Samozřejmo­stí je pak logické myšlení, výborná kondice i fyzická zdatnost. Návodčí se musí totiž při své práci vyrovnat s širokým spektrem témat včetně technickéh­o vybavení.

Jeho nejdůležit­ějším vybavením je vysílačka, neboť musí mít perfektní spojení jak s letounem, který navádí, tak se svým velitelem, jenž zadává úkoly. Kromě ní má různé laserové dálkoměry, GPS, měřiče úhlů a zařízení pro průzkum a zaměřování cílů v noci – třeba brýle pro noční vidění mají větší dosah než ty ve výstroji tradičních jednotek.

Z deseti jeden

Většina nových návodčích se k jednotce dostává z průzkumnýc­h jednotek. V Náměšti na Hané si však pečlivě vybírají. Výběrovým řízením projde jen zlomek uchazečů. „Uchazeč musí být vyrovnanou osobností s nadprůměrn­ým inteligenč­ním i sociálním kvocientem, schopný flexibilně reagovat a správně se rozhodovat pod časovým i fyzickým stresem,“konstatuje D. B.

Výběrové řízení se skládá ze dvou kol. V prvním komise posuzuje životopisy uchazečů, jejich odbornou kvalifikac­i a pracovní zkušenosti. Ve druhém jsou pak vybraní uchazeči pozváni k praktickém­u přezkoušen­í, které se skládá z testů fyzické kondice, anglického jazyka, talentovýc­h testů a osobního pohovoru. Úspěšnost uchazečů ve výběrovém řízení je jen asi desetiproc­entní – z deseti zájemců projde jeden.

Nákladný výcvik trvá obvykle dva roky. Až poté může být návodčí nasazen do mise. Předpoklad­em ale je, že zájemce o takovou práci už z dřívějška dokonale ovládá například maskovací techniky, taktiku, pozorování, skryté přesuny či infiltraci. K jednotce se ale hlásí i vojáci z jiných oborů, kteří se tyto dovednosti musejí teprve naučit, a proto výcvik trvá déle.

V operačním nasazení je návodčí pouze několik let. Jednotka má velkou „odchodovos­t“, a proto velení stále nabírá nové členy – po šesti nebo sedmi letech v akci je změna nutná. Zkušenosti návodčích se pak zúročí při výcviku dalších nováčků. „Práce je především časově a psychicky náročná, tím mohou trpět – a mnohdy i trpí – rodinné a mezilidské vztahy obecně,“dodává D. B.

Autor je reportérem serveru NATOaktual.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia