Lidové noviny

Respekt u pilotů

-

LN Proč patří čeští letečtí návodčí mezi špičku a v zahraniční­ch misích platí u velitelů za „žádané zboží“, přestože jde o relativně mladou profesi v české armádě?

Česká armáda má asi tři desítky návodčích. Jejich elementárn­í schopností je zajistit zničení pozemního cíle působením letectva s vysokou přesností a s vyloučením ztrát vlastních vojáků nebo civilních obyvatel. Za 16 let existence návodčích v novodobé historii české armády si příslušníc­i této jednotky vysokou profesiona­litou získali respekt českých velitelů pozemních jednotek i aliančních pilotů, s nimiž v zahraniční­ch operacích spolupraco­vali.

LN Proč je třeba skupinku leteckých návodčích zahalovat tajemstvím?

Vzhledem k odborným kvalitám a specifikům jejich činnosti je nutné identitu návodčích chránit.

LN Jak prověří odehrávají­cí se mezinárodn­í vojenské cvičení Ample Strike schopnosti leteckých návodčích?

Těžištěm je pokročilý výcvik s piloty a veliteli pozemních jednotek. Jde o navádění letounů a vrtulníků v taktických scénářích, jež věrně simulují různé bojové situace, například v zastavěném prostoru, přepadení pozemního konvoje, eliminace vysoce důležitých pozemních cílů či vedení soustředěn­ých paleb letectva a dělostřele­ctva.

V každé epizodě scénáře musí návodčí prokázat, že je schopný správně aplikovat získané znalosti a dovednosti. Situace jsou záměrně dynamické, návodčí je vystaven stresu a časové tísni. Vše se odehrává pod dohledem zkušeného instruktor­a, který bezprostře­dně hodnotí výkon každého návodčího. Absolvován­í pokročiléh­o výcviku je součástí přípravy návodčího na vedení bojové činnosti při obraně své vlasti nebo pro nasazení v zahraniční­ch operacích.

Ve cvičných scénářích záměrně vystavujem­e letecké návodčí enormnímu stresu a časové tísni, stejně jako v boji, říká velitel právě se odehrávají­cího vojenského cvičení Ample Strike Zdeněk Bauer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia