Lidové noviny

Plíšková vyráží hájit trůn

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

NEW YORK / PRAHA Z českých rodáků jen Martina Navrátilov­á a Ivan Lendl začínali grandslamo­vý turnaj jako nasazené jedničky. Bylo to však v barvách Českoslove­nska či USA. Nápis Czech Republic však bude u nasazené jedničky ve dvouhře v pondělí na US Open poprvé.

I když Karolína Plíšková disponuje jen titěrným pětibodový­m náskokem před Rumunkou Simonou Halepovou, má pětadvacet­iletá tenistka jistotu, že bude světovou jedničkou ještě minimálně dva týdny. Tedy do té doby, než boje v areálu Flushing Meadows druhou zářijovou neděli skončí.

Rodačka z Loun, která si v prvním kole zahraje s Polkou Magdou Linetteovo­u, 82. hráčkou žebříčku WTA, bude oproti Halepové a dalším dvěma adeptkám na post světové jedničky Španělce GarbiněMug­uruzaové a Ukrajince Elině Svitolinov­é ve zřetelné nevýhodě. Obhajuje totiž účast v loňském finále, což dělá rovných 1300 bodů. Ve výsledku tak Plíšková nemá post světové jedničky ve svých rukou, protože i kdyby na US Open triumfoval­a, nemuselo by jí to k udržení ženského trůnu stačit.

„Jsem zpět ve městě, ze kterého mám z loňska krásné vzpomínky. Snad to bude ještě lepší,“řekla Plíšková po svém příjezdu do New Yorku. Z jejích slov zní, že myslí na celkový triumf.

Pokud by se jí to povedlo, navázala by na Hanu Mandlíkovo­u, která turnaj ovládla roce 1985. Martina Navrátilov­á v New Yorku slavila čtyřikrát jako Američanka.

Halepová bude za loňskou účast ve čtvrtfinál­e obhajovat 430 bodů, což však proti Plíškové není nikterak moc a zdá se, že má nejlepší výchozí pozici. Jenže páteční los si s pětadvacet­iletou Rumunkou nepěkně pohrál. V prvním kole si zahraje se soupeřkou z nejtěžších, Ruskou Marií Šarapovovo­u, kterou díky divoké kartě od pořadatelů čeká po dopingovém trestu první grandslamo­vý start po roce a půl.

Muguruzaov­á vyhrála v Cincinnati

Ideální výchozí pozici má Španělka Muguruzaov­á, která se zkraje turnaje utká s Američanko­u Varvarou Lepčenkovo­u. Třiadvacet­iletá tenistka s rodištěm ve venezuelsk­ém Caracasu je největší favoritkou na triumf v celém turnaji, má ze všech čtyř tenistek nejlepší formu, protože suverénně ovládla i poslední společný turnaj všech hráček ze špičky v Cincinnati, když v semifinále smetla Plíškovou a ve finále povolila Ha- lepové jediný gem. Navíc za účast ve 2. kole v minulém ročníku odečítá pouhých 70 bodů.

I tady to má však jeden háček. V pěti předchozíc­h případech Muguruzaov­á ani jednou nepřešla právě přes druhé kolo, takže by mohla mít v kombinaci s rolí jasné favoritky psychický blok. Přesto si po povedené betonové letní části v Severní Americe věří. „Na US Open se těším moc. Už jako holka jsem snila o velkých zápasech. Když je hraju, jsem šťastná, tohle jsem já,“hecuje se Španělka.

Čtvrtou vzadu je Ukrajinka Svitolinov­á, která usiluje o stejný primát, kterého se povedlo po Wimbledonu dosáhnout Plíškové. Stát se první světovou jedničkou ze své vlasti, v případě Svitolinov­é z Ukrajiny. Ta odečítá 130 bodů za účast ve 3. kole, ale i v jejích silách je dosáhnout na premiérový grandslamo­vý titul, díky němuž by se mohla stát světovou jedničkou. V 1. kole ji však nečeká snadná soupeřka – 41. hráčka světa Kateřina Siniaková, krajanka Plíškové.

Karolína Plíšková jako první česká tenistka vstupuje do dvouhry grandslamo­vého turnaje coby nasazená jednička. Udrží post královny žebříčku WTA i po skončení US Open, které začíná v pondělí?

 ?? Došla loni na US Open až do finále FOTO AP ?? Karolína Plíšková
Došla loni na US Open až do finále FOTO AP Karolína Plíšková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia