Lidové noviny

Nedvědův spor. Dohodli jsme se, říká Tvrdík

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Ve čtvrtek Česká televize uveřejnila reportáž o tom, že společnost China Energy Company Limited (CEFC), mimo jiné vlastník fotbalové Slavie, dluží bývalému fotbalisto­vi, držiteli Zlatého míče a nyní viceprezid­entu Juventusu Turín Pavlu Nedvědovi 600 tisíc eur (15,6 milionu korun). Tyto peníze měl dostat za to, že s CEFC podepsal smlouvu o partnerstv­í na propagaci čínského fotbalu.

Dluh v červnu začal vymáhat prostředni­ctvím svého právního zástupce Bronislava Šeráka. „Za propagaci čínského fotbalu měl slíbeno od CEFC 600 tisíc eur. Ty však dosud neobdržel,“řekl včera v podvečer LN Šerák.

Šéf evropské centrály CEFC a předseda představen­stva Slavie Jaroslav Tvrdík však prohlašuje, že v právu je čínská firma.

Celý svár spočívá v tom, že se Nedvěd zavázal, že v období od 15. června do 31. prosince 2016 navštíví Čínu podruhé, protože se upsal ke dvěma návštěvám této země a jednou Česka při návštěvě čínské delegace.

Nedvěd však i kvůli povinnoste­m v Juventusu do Číny podruhé nejel, a nesplnil tak část dohody. Proto CEFC usoudila, že Nedvěd naplnil smlouvu jen z poloviny a v pátek mu poslala polovinu peněz, tedy 300 tisíc eur.

„S Pavlem jsem dnes (v pátek) mluvil a on uznal, že druhou polovinu smlouvy nesplnil, a proto jsme se domluvili, že se příští pátek sejdeme a doladíme termín toho, kdy se do Číny podruhé podívá. Obě strany se zároveň dohodly na zájmu o pokračován­í vzájemného partnerstv­í, včetně cesty Pavla Nedvěda do Číny. Poté bude smlouva naplněna a my mu doplatíme zbylých 300 tisíc eur,“uvedl pro LN Tvrdík.

Celá věc má ale ještě háček. Nedvěd totiž podepsal dvě smlouvy o plnění spolupráce, tu první podepsal v roce 2015 se STES (marketingo­vou firmou zastupujíc­í Fotbalovou asociaci ČR). CEFC se pak dohodla se STES, že poskytne s jeho pomocí plné finanční plnění FAČR a uplatnila finanční požadavky STES v řádu 50 milionů korun.

Na to Nedvědův právník Šerák reagoval slovy: „Pan Tvrdík míchá jablka s hruškami. Jde o dvě úplně jiné smlouvy. Smlouva se STES je úplně jiná než s FAČR.“

I proto Šerák nechtěl páteční dohodu Tvrdíka s Nedvědem komentovat. Plánuje se v září s Nedvědem sejít a domluvit se, zda vymáhání dluhu budou řešit soudně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia