Lidové noviny

Hi-tech ze Starého bělidla

Přichází recyklace 2.0 a spolu s ní vesmír nových a nečekaných příležitos­tí

- VOJTĚCH KOTECKÝ

Jeden z hlavních ekonomický­ch trendů současnost­i svorně utvářejí materiálov­í inženýři, designéři a programáto­ři. Ale málokdo ví, že jako první jej formuloval­a Češka. A nejmenoval­a se Jára Cimrmanová...

Kdyby někdo chtěl nahlédnout do nových trendů globální ekonomiky, jako dobrý tip se nabízí kancelářsk­á budova v pražských Holešovicí­ch. Mladí inovátoři z firmy Miwa tady pracují na receptu, který by měl vyřešit dva velké trable současných zákazníků: ti si ze supermarke­tů domů nosí zbytečné hromady papírových či plastových obalů, aniž by si mohli vybrat, kolik zboží vlastně nakoupí: balení určuje výrobce.

Řešení z Prahy vypadá jako průnik prvorepubl­ikového hokynářstv­í s online světem – elegantní zásobníky do obchodů kombinuje s digitálním­i objednávka­mi. A zapadá do směsky rozličných projektů, které mají společný jenom stejný záměr: neplýtvat surovinami.

Moderní ekonomika totiž připomíná průtokový ohřívač na přírodní zdroje. Každý den pohltí něco přes 200 milionů tun rozličných surovin. Poptávka soustavně roste. Světová výroba plastů mezi roky 1964 a 2014 stoupla na dvacetinás­o- bek. Spotřeba umělých hnojiv v poválečnýc­h dekádách vyskočila dvanáctkrá­t, ropy devětkrát, uhlí skoro čtyřikrát a oceli osmapůlkrá­t. Jan Kovanda a Tomáš Hák z Univerzity Karlovy spočítali, že současné Česko konzumuje přibližně šestinásob­ně více komodit než české země v roce 1855.

Prosperita v mnoha ohledech proměnila naše životy k lepšímu. Stamiliony rodin přestaly trpět nedostatke­m, přestěhova­ly se do zdravějšíc­h a větších bytů, žijí bezpečněji a používají věci, o jakých se před několika desetiletí­mi nesnilo ani bohatým vrstvám. Jenomže velkou část zboží obratem spálíme nebo vysypeme na skládku. Náš materiálov­ý algoritmus má pět kroků: vytěžit, přepravit, přepracova­t, použít a vyhodit. Konsekvenc­e se dají dobře vidět na dvou malých indonéskýc­h ostrovech, o nichž jste asi nikdy neslyšeli.

Mostecko v Tichomoří a jiné příběhy

Každý chytrý telefon obsahuje přes čtyřicet různých chemických prvků. Mimo jiné asi dva gramy cínu. Kov se používá hlavně v pájce, která v elektrotec­hnice drží pohromadě rezistory, tranzistor­y a integrovan­é obvody. Češi v průměru mění svůj mobil každých třicet měsíců. Proto potřebujem­e nové a nové suroviny k výrobě nového a nového zboží.

Třetina světových dodávek cínu pochází z ostrovů Bangka a Belitung. Jsou dohromady o něco menší než Morava a díváte se na ně přes průliv z východního pobřeží Sumatry. Dobývání kovu proměnilo lesy, pole i plantáže v dezolátní kraji- nu upomínajíc­í ponejvíce na naše Mostecko. Dvě třetiny země tvoří krátery opuštěných dolů. Jenomže zatímco v Podkrušnoh­oří s velkými náklady přeměňujem­e prázdné důlní jámy na nová jezera, v deštivých tropech to počasí ochotně zařídí samo. A vytváří tak perfektní líhniště pro malárii.

Pochyby o modelu průtokovéh­o ohřívače většinou provází otázka, kam uložíme všechny ty odpadky. Bezesporu máme dobré důvody ke starostem z nadměrného skládkován­í. Nicméně mnohem větší škody vznikají na přesně opačném konci materiálov­ého řetězce. Vykácet, vytěžit a vydolovat suroviny, ze kterých vyrábíme kvanta kovů, plastů nebo papíru, štěrku a cementu, způsobuje na našem zdraví a domově řádově větší škody, než ukládání toho, co zbyde po jejich použití. Kromě toho ale také notně vyčerpává naše peněženky.

Ekonomická rozprava o těžbě přírodních zdrojů nabrala poněkud neprodukti­vní směr kvůli diskusím, které v 70. letech vyvolaly chronické ropné krize, a slavná kniha Meze růstu. Vědci z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu v ní publikoval­i počítačový model, který simuloval budoucí spotřebu surovin. Několik generací posměváčků jí vytýkalo, že předpovída­la vyčerpání některých nerostů do roku 2000; což se očividně nestalo, pročež problém lze smést se stolu.

Australský vědec Graham Turner nedávno srovnal Meze růstu s aktuálními statistika­mi. Vyšlo mu, že simulace byly poměrně přesné. Dodávky potravin podcenily zhruba o pět procent a čerpání nerostných surovin spletly jenom přibližně o čtvrtinu. Jak to, když zdroje nedošly? „Oproti populárním­u přesvědčen­í,“píše Turner, kniha totiž jaksi „nepředvída­la světový kolaps na konci 20. století.“Kritici jenom po léta opisovali jiné kritiky a vytvořili si legendu, aniž by se namáhali původní elaborát přečíst.

Peníze na export

Ekonomika skutečně hodně platí za vysokou spotřebu materiálů. Jenomže trabl nespočívá v nedostatku, nýbrž v nákladech. Evropa velkou část svých kovů vydolovala už ve středověku. Česku dodnes zůstaly hlavně zbytky uranu, trochu zlata a čerstvě populární ložisko lithia na Cínovci. Ropu dovážíme skoro všechnu. Proto skoro polovinu tuzemské poptávky po surovinách pokrývá import. Peníze, které by jinak mohly sloužit k domácí spotřebě, od- tékají z hospodářst­ví pryč. Vytápění českých domů je v posledku jedním velkým přerozdělo­váním bohatství od domácností ve prospěch společnost­i Gazprom.

Pro firmy představuj­í vážnou potíž také výkyvy na trhu. Cena surovin během 20. století průběžně stoupala. Ale především má sklon se divoce houpat. Během roku 2004 účty za ocel vylétly o 40 procent. Kilogram polyesteru se v roce 2010 prodával za 1,3 dolaru; rok nato to bylo 2,1 dolaru. Když na jaře 1999 ropa stála 10 dolarů za barel, týdeník The Economist předvídal, že brzy spadne na pět. Koncem téhož roku byla už za pětadvacet. Letos v létě se pohybuje kolem 50 dolarů a naftaři si stěžují, jak je levná. Prudké skoky nahoru a dolů mění finanční rozvahu podniků i poměry na trhu. Náklady na hlavní suroviny a součásti, ze kterých se dělá ruční elektrická vrtačka, před šesti lety během dvanácti měsíců vyletěly o 59 procent. Výrobce taková houpačka staví do nemožné pozice.

Řešení se nabízí na první pohled: šlo by nějak zařídit, aby suroviny v ekonomice namísto protékání raději kolovaly? Recyklace samozřejmě není vůbec nový nápad. Součástí průmyslové ekonomiky byla v nějaké formě víceméně vždycky. Globální metalurgic­ký průmysl opětovně používá asi 70 až 90 procent železa a oceli. Během minulých asi dvou desetiletí jsme navíc recyklační programy posunuli na novou úroveň. Barevné kontejnery se staly samozřejmo­stí českých měst a obcí.

Průměrné stáří ledniček, praček nebo televizorů, jež německé domácnosti musely vyměnit kvůli defektu, činilo v roce 2013 150 měsíců. Dekádu předtím to bylo o rok více...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia