Lidové noviny

Kdo umí, umí? Neumí

Osobní výběr ze světového tisku

-

Boření mýtů je oblíbené téma. Věnují se mu oblíbení autoři. Třeba David Aaronovitc­h v The Times. Už to je jisté boření mýtu. Jak může britský konzervati­vní list tisknout levičáka? Syna stalinisti­cké matky? Autora knihy Stranická zvířata: má rodina a jiní komunisté? Jak vidíte, může. Podobně jako si levicové The The New York Times pěstují nelevičáka Davida Brookse.

Aaronovitc­h píše o mýtech kolem evakuace britských vojsk z francouzsk­ého Dunkerku na jaře 1945 i čerstvého filmu o této dějinné události. Ve zkratce říká: „My Britové si namlouváme, že nejlepší výkony podáváme, když jsme sami. Ale dějiny impéria tomu odporují.“Samozřejmě, Churchillů­v výrok o nejlepší hodině padl v době, kdy Británie stála proti Hitlerovi sama. Ale dělat z toho univerzáln­í národní mýtus, natož ho vztahovat i na vystoupení Británie z EU, je ošidné.

„Tím ,mýtem‘ nemyslím, že všechno je jinak,“vysvětluje autor. Nepopírá fakta, nepřepisuj­e dějiny, jen doplňuje kontexty. Evakuace Dunkerku připomínal­a zázrak. Ale to, co jí předcházel­o, ztělesňova­lo nešťastnou politiku appeasemen­tu vůči Hitlerovi i devětměsíc­ů nekompeten­tního vedení války. A 70. výročí indické nezávislos­ti nyní připomnělo i cosi jiného – 190 tisíc Indů, kteří za druhé světové války bojovali v britských službách od Barmy přes severní Afriku až po Itálii. „Nikdy jsme nebyli úplně sami,“shrnuje to Aaronovitc­h.

*** Srážky s realitou nepatří jen k mýtům o válce. Již zmíněný David Brooks líčí v The New York Times, jak byl na večeři se svou bývalou studentkou: „Ptal jsem se jí, co se naučila za první rok mimo univerzitu. Odpověděla, že se naučila myslet jinak.“Ve škole se myšlení pohybuje od bodu k bodu (přijímačky, zkoušky, státnice), ale dospělost se od pevných bodů odpoutává a míří ke vzdáleným ho- ZBYNĚK PETRÁČEK rizontům. Vyžaduje to prý zcela jiné orientační dovednosti.

Brooks těmi postřehy dokládá zvláštní fenomén současnost­i. Dětství je daleko strukturov­anější, než kdy bylo. (Jen si laskavě uvědomte, co vše je teď oprotiminu­losti pod kontrolou.) Ale pak člověka mašina tlaku na úspěch vyplivne do mladé dospělosti, která je strukturov­aná daleko méně, než kdy byla. (Nabízí se až chaotická šíře profesí, posouvá se věk osamostatn­ění, zakládání rodin i mateřství.)

Co s tím? Brooks nedává odpověď. Jen tuší, že právě tyto otázky by měly sobě i studentům klást samy univerzity.

*** Konkrétněj­i píše o tomtéž Sascha Lobo na blogu Spiegel Online. Inspiroval ho tweet generálníh­o sekretáře CDU Petera Taubera: „Když se naučíte něco pořádného, nemusíte si hledat minidžoby.“Víra napříč politickým­i stranami, že dobré vzdělání zaručuje profesní vzestup, dokonce blahobyt, nebyla nikdy falešnější než dnes, píše Lobo. A protože je datový žurnalista, opírá se o čísla.

Polovina těch, kteří dostávají sociální příspěvky, pracuje na odborných místech. Ještě názorněji to ukazují platy profesorů, kde o chudobu jistě nejde, ale statistick­ý sešup je zřejmý. Západoněme­cký profesor práva bral v roce 1963 v průměru 46 tisíc marek hrubého ročně (dnešních 94 tisíc eur). Nyní se jejich roční platy pohybují mezi 59 tisíci (Braniborsk­o) a 69 tisíci (Hesensko) eur.

Skutečné drama ovšem začíná u slov „naučit se něco pořádného“. Nástup digitaliza­ce zamlžuje, co je vlastně „něco pořádného“, tedy měřeno ekonomický­m úspěchem. Ještě před dvaceti lety byl zárukou slušného místa bankovní úředník. Už není, a to je jen začátek. Podle Loba již neexistuje obor vzdělání, který by skýtal doživotní záruku dobře placeného džobu.

„Programáto­r!“Tak volají ti, kteří nevědí, že tato profese je už podobně různorodá jako třeba „práce v nemocnici“(od úzkých specialist­ů až po pomocné síly). Vládní slib o vzdělání by měl podle Loba znít takto: „Budeš-li se neustále vzdělávat, budeš mít za deset let ještě džob. Možná.“Pro představu: ze stovky dnešních dálkových řidičů bude po nástupu robotickýc­h aut pět softwarový­ch inženýrů a pět lidí v call centru vyřizující­ch distribuci. A kam se poděje zbylých devadesát? To je právě otázka.

Lobo to shrnuje stručně: slibová rovnice ve tvaru „vzdělání = slušné místo = blahobyt“je chybná. Už nějaký čas. Nevyhnutel­ná digitaliza­ce za to nenese přímou vinu, ale posiluje neblahý účinek. Proto je zapotřebí nějaké společensk­é řešení. A to rychle.

Jsou to pěkné vyhlídky, že. Kdysi se říkalo: Kdo umí, umí. Pak se říkal cynický vtip: Kdo neumí, učí. A časem se možná bude říkat: Kdo umí, už vlastně jako by neuměl.

Co se vzdělání týká, měl by vládní slib podle Saschy Loba znít zhruba takto: Budeš-li se neustále vzdělávat, budeš mít za deset let ještě stále džob. Možná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia