Lidové noviny

Senioři, vysílejte o sobě informace

-

že je v technologi­ích hodně angličtiny, to vnímali hodně negativně,“dodává s tím, že další jejich připomínky se týkaly i uživatelsk­ého komfortu: „Například písmo bylo příliš malé, čehož jsme si sami nevšimli. Nebo že je nastavení příliš potichu,“přiznává Schanerová.

Než se vývoj aplikace dokončí, měli by mít senioři – dobrovolní­ci – tablety doma k dispozici na jeden a půl roku: „Podle možností by měli vyzkoušet všechny funkce a pravidelně vyplňovat dotazníky, jak se jim s ním pracuje, co funguje dobře a co hůře,“líčí další postup Schanerová. Všechny tablety budoumít zabudovano­u datovou kartu a senioři by měli být schopni je po zaškolení obsluhovat samostatně, bez pomoci ostatních členů rodiny.

Zároveň by letos na podzim měl vzniknout vzorový byt, v němž si senioři budou moci využití technologi­í v domácnosti prohlédnou­t a vyzkoušet v praxi. „Jde o to, aby bylo vidět, že to není nic futuristic­kého, co vypadá úplně jinak, ale že je to spíš decentní a nenápadné,“upozorňuje Petra Schanerová. Na nezájem ze strany veřejnosti si prý WAALTeR, investičně zajištěný Rakouskou společnost­í pro financován­í výzkumu (FFG), stěžovat nemůže. „Ohlas, který jsme vzbudili naší webovou stránkou a pár články v novinách, je překvapivě velký,“pochvaluje si Schanerová.

A máte na to?

Podle Kateřiny Sodomkové, která v rámci Nadace Charty 77 pracuje na projektu SenSen (Senzační senioři), je zájem omoderní technologi­e vysoký i mezi Čechy v penzijním věku: „Úplně skvělé číslo je, že se čtyřicet procent ze všech seniorů v České republice pohybuje na internetu, na sociálních sítích. Umějí pracovat s počítačem a dále se vzdělávají,“říká s uznáním Sodomková. „Chtějí to, protože si uvědomují, jak je důležité, aby drželi krok s dobou,“dodává s tím, že podle ní v poslední době nastal u seniorů zlom v tom, že se stále více snaží postarat se o sebe sami a nespoléhat na ostatní. Už jen kvůli tomu, že jejich podíl ve společnost­i rychle roste. „Uvědomují si, že jim nové technologi­e mohou být prospěšné, a nebojí se jich. Chtějí si je vyzkoušet a seznámit se s nimi. Jsou tomu otevření a hledají, co by je mohlo udržet v aktivní činnosti,“říká Sodomková. V rámci SenSenu, který slouží jako společná platforma pro jednotlivc­e a seniorské kluby po celé republice, je tato žena v kontaktu zejména s těmi, kdo chtějí i ve stáří zůstat soběstační a fyzicky i mentálně fit.

Jedním z prostředků, jak jim k tomu dopomoci, může být dle Sodomkové takzvaná chytrá péče. Pod její hlavičkou se skrývá asistenční služba, která seniorům nabízí „krabičky“nebo hodinky, které umějí jednoduše komunikova­t s asistentem, detekovat pády, rozpoznat delší nehybnost či lokalizova­t klienta pomocí GPS. Poslední z funkcí může například pomoci lidem, kteří v pokročilém věku ztrácejí orientaci nebo třeba jen zabloudí v lese. Poskytovat­elé chytré péče uvádějí, že podobné technologi­e dokážou sní- žit riziko nehody seniora až o sedmdesát procent, prodloužit jeho samostatný život až o deset let, o polovinu snížit možnost jeho hospitaliz­ace a výrazně zkrátit i jeho případný pobyt v nemocniční­m zařízení. Tato čísla se přirozeně mohou případ od případu výrazně lišit.

Kateřina Sodomková těmto inovacím fandí, ale připomíná, že nejsou zadarmo. „Aktivní senioři se o to zajímají, ale je to také samozřejmě otázka financí, jestli na to mají,“říká s tím, že podobné služby často za seniory hradí jejich děti, které chtějí mít jistotu, že jsou jejich rodiče v pořádku. Asistence vyjde na zhruba pět set korun měsíčně, pořizovací cena přístrojů je několik tisíc korun. „Myslím, že by tyto projekty měly být podporován­y například městy nebo organizace­mi, jež mají na starost sociální služby, měly by na to být granty,“dodává Sodomková. Snadné to ale podle ní nebude. „V Česku není ještě úplně zvykem zaměřovat se na prevenci,“říká. Podle její zkušenosti je situace v tuzemských obcích značně různá, každá má k seniorům vlastní přístup. Většinou prý platí, že obce pečují pouze o ty (nej)potřebnějš­í skupiny – nemocné děti, handicapov­ané lidi, o umírající. Přitom by podle Sodomkové stačilo relativně málo, aby se pozornost vůči seniorům rozšířila: „Aktivní senioři nepotřebuj­í moc podpory, mohou společnost­i hodně vracet. Ale je potřeba, aby se na ně myslelo.“

Člověka to nenahradí

Podle Eurostatu dnes v Česku prožijí muži ve zdraví v průměru 62 a ženy 64 let, ve Švédsku o deset let déle. Má to co dělat se zdravým životním stylem a stravovací­mi návyky, svoji důležitou roli však může sehrát i vstřícné okolí. O tom, že k němu mohou výrazně dopomoci nejmoderně­jší IT technologi­e, je přesvědčen i Gerhard Kainz ze zdravotníh­o a sociálního odboru vídeňského magistrátu. V době, kdy ra- kouská společnost stárne, v nich navíc vidí i potenciál pro zachování současné úrovně služeb a výše nákladů. „Cílem je udržet a zlepšovat vysokou kvalitu naší zdravotní péče a také využívat potenciál pro šetření a synergie,“říká Kainz.

Pokud senioři mohou déle žít v domácím prostředí, je to nejen příjemnějš­í pro ně samé, ale také výrazně levnější pro sociální systém. K lepší kondici stárnoucíc­h občanů mohou podle Kainze přispět výše zmíněné technologi­e, ale například i speciální počítačové hry, které dokážou stimulovat mentální i fyzickou činnost, či lépe nastavený systém lékařské záchranné služby. V pečovatels­kých domech by pak podle něj mohli k zefektivně­ní služeb postupem času přispět i roboti. Zejména tím, že by převzali automatizo­vané úkony třeba při vaření nebo výdeji jídel. „Naší strategií je uvolnit personálu ruce tak, aby měl více času na pacienty,“vysvětluje Kainz.

Dotýká se tím velmi důležité stránky: technikou nelze nahradit lidský faktor. Nové pomůcky by neměly suplovat péči rodiny, přátel ani odborných pracovníků, nýbrž prostě pomoci seniorům k větší samostatno­sti a bezpečí. Zároveň by starší lidi (a to zdůrazňují všichni zúčastnění) neměl do používání nových technologi­í nikdo nutit. Pochopitel­ně ne každý je například ochoten se smířit s tím, že jej někdo bude sledovat přes GPS – i kdyby to bylo vlastní dítě.

A do hry vstupují i jiné okolnosti. „Mezi seniory máme osoby, které s informační­mi technologi­emi nevyrostly a mají vůči nim odstup. Nemají úplné povědomí o tom, jak fungují,“říká Gerhard Kainz. Připouští, že někteří senioři mají například strach ze sdílení zdravotníc­h údajů přes internet, byť by si díky němu mohli například ušetřit návštěvu lékařské ambulance a dlouhý čas v čekárně. „Telemedicí­na je pro nás vždy možnost, která je dobrovolná,“zdůrazňuje Kainz.

Počet aktivních seniorů sice stoupá, mnoho jich ale i tak nadále zůstává sociálně stranou. Jak z toho ven? Pomoci můžou – alespoň částečně – digitální technologi­e. Dle Eurostatu v ČR prožijí nyní muži ve zdraví v průměru 62 a ženy 64 let, ve Švédsku o deset let déle. Má to co dělat se životním stylem a stravovací­mi návyky. Pro hledání chytrých řešení v péči o seniory a jejich aktivní uplatnění ve společnost­i je nejvyšší čas. V ČR má být za čtyřicet let lidí nad 65 let asi dvakrát víc, než jich je nyní.

 ?? To bude čím dál častější a nutnější spojení... ILUSTRAČNÍ FOTO DGP PHOTOGRAPH­Y / PROFIMEDIA. CZ ?? Senior a digitální technologi­e,
To bude čím dál častější a nutnější spojení... ILUSTRAČNÍ FOTO DGP PHOTOGRAPH­Y / PROFIMEDIA. CZ Senior a digitální technologi­e,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia