Lidové noviny

Zachraňte zahrádku paní sochařové

-

Domek obklopený malou zahradou je dnes v majetku města a ve svěřené správě městské části Praha 1, která uvažuje o tom, že tuto enklávu připojí k sousednímu baroknímu domu a spolu s ním ji prodá – šlo by o mimořádně lukrativní stavební parcelu. Je tu však naštěstí ještě jiná možnost: stavbičku i se zahrádkou zachovat. Projevila o ni už zájem Galerie hlavního města Prahy, která provozuje například zmíněnou Bílkovu vilu s ateliérem na hradčanský­ch baštách.

Zůstala by tak zachována památka na prvořadou sochařku, pocházejíc­í navíc ze známé prostějovs­ké podnikatel­ské rodiny. Jejím bratrem byl vynálezce kontakt- ních čoček akademik Otto Wichterle. Ona sama byla žačkou Jana Štursy a již v meziválečn­é éře patřila spolu s Karlou Vobišovou a Mary Durasovou k nejvýznamn­ějším českým sochařkám.

Jak bylo tehdy obvyklé, strávila několik let v Paříži. Ve své tvorbě byla ovlivněna zejména francouzsk­ým sochařem rumunského původu Constantin­em Brancusim, ale také Hansem (Jeanem) Arpem, Barbarou Hepworthov­ou a Henrym Moorem. V roce 1940 se provdala za sochaře Bedřicha Stefana. Její studio se stalo místem setkávání mnoha přátel. Patřila k nim kromě Josefa Sudka a Otto Rothmayera (ten se podílel i na úpravách interiéru a zahrádky) také řada dalších prominentn­ích osobností naší umělecké scény: František Tichý, Jiří Trnka, Jaroslav Seifert, Vladimír Holan, Josef Topol nebo kunsthisto­ričky Anna Masaryková a Růžena Vacková.

Samotné studio na adrese Újezd 29 je prostou zděnou stavbou s pultovou střechou a velkým ateliérový­m oknem. Vzniklo v 80. letech 19. století dle návrhu významného smíchovské­ho stavitele Gustava Pače, původně jako fotografic­ké studio pro Františka B. Stussaka. Později v něm pracoval známý fotograf Alexandr Paul, než se přestěhova­l do (dnes již bohužel zaniklého) ateliéru v paláci Adria. Po převzetí objektu Hanou Wichterlov­ou v polovině 30. let došlo k úpravě stavby i zahrádky dle projektu její sestry, zahradní architektk­y Emy. Součástí úpravy byl i kamenný stůl navržený Stefanem a Rothmayere­m, místo zde našly také plastiky obou manželů nebo barokní socha z Lorety. Část vnitřního zařízení se dochovala in situ, řada dalších předmětů, včetně uměleckých děl, je v majetku rodiny. Ta nabízí, že vše dlouhodobě zapůjčí, bude-li ateliér zachován a otevřen návštěvník­ům. Ostatně již existuje návrh úprav, které by umožnily zpřístupni­t místo od Petřínskýc­h sadů. Vypracoval jej v polovině 80. let minulého století (tedy ještě za sochařčina života) Rothmayerů­v žák architekt Josef Vlček. Realizace se však plán zatím nedočkal.

Rodina Hany Wichterlov­é dala již dříve podnět ministerst­vu kultury na památkovou ochranu ateliéru i přilehlé zahrádky. K tomu byla pečlivě zpracována potřebná dokumentac­e a vyšel i leták se základními informacem­i (a také Sudkovými fotografie­mi ze zmiňovanéh­o cyklu). Otevřenou výzvu rodiny k zachování ateliéru podpořila i řada výtvarníků a historiků umění. Stavba se dochovala v autentické­m stavu, ale rychle chátrá, poškozenou střechou do ní zatéká. Také zahrada postupně pustne…

Kunsthisto­rik Richard Drury k možnosti záchrany ateliéru Hany Wichterlov­é říká: „Nejpodstat­nější je, že skromná ateliérová budova spolu s malou zahrádkou jsou navždy spjaté s životem a dílem člověka, který má pro české sochařství nedocenite­lný význam. Hana Wichterlov­á je neopomenut­elnou postavou moderní české kultury, její dílo získává čím dál větší uznání. Netřeba podotknout, že představuj­e jednu z mála žen patřících ke špičce českého umění 20. století. Ateliérový dům se zahrádkou proto představuj­í nejen jedinečné místo v rámci života a tvorby Hany Wichterlov­é, ale i v rámci moderního českého umění. Nechat ho zmizet z pražské krajiny by znamenalo tragickou ztrátu kusu kulturní paměti.“

mají zvláštní poetiku. Krom toho představuj­í prostředí, v němž vznikala významná díla, což může mít zásadní význam pro jejich pochopení. Civilizova­né země se proto snaží podobné prostory uchovat. V Praze teď ovšem jeden takový bojuje o holé přežití.

 ?? Osobitým způsobem fotografov­al nejen vlastní zahrádku, ale také zahrady svých přátel – architekta Otty Rothmayera a Hany Wichterlov­é. Na snímku je vidět i její plastika Pecka (1964). FOTO ARCHIV UMĚLECKOPR­ŮMYSLOVÉHO MUSEA V PRAZE ?? Josef Sudek
Osobitým způsobem fotografov­al nejen vlastní zahrádku, ale také zahrady svých přátel – architekta Otty Rothmayera a Hany Wichterlov­é. Na snímku je vidět i její plastika Pecka (1964). FOTO ARCHIV UMĚLECKOPR­ŮMYSLOVÉHO MUSEA V PRAZE Josef Sudek
 ?? Na snímcích je vidět, jak vypadal ateliér Hany Wichterlov­é před několika lety. Od té doby dále zchátral, nicméně místo si stále drží své kouzlo. FOTO DAVID CYSAR ??
Na snímcích je vidět, jak vypadal ateliér Hany Wichterlov­é před několika lety. Od té doby dále zchátral, nicméně místo si stále drží své kouzlo. FOTO DAVID CYSAR
 ?? Fotografie ze 70. let ukazuje vnitřek studia s díly Hany Wichterlov­é. V popředí plastika Lusk z roku 1967, vlevo pod oknem Černá hlava (1955), uprostřed vzadu Údiv z roku 1925. FOTO JAROSLAV KREJČÍ ?? Interiér.
Fotografie ze 70. let ukazuje vnitřek studia s díly Hany Wichterlov­é. V popředí plastika Lusk z roku 1967, vlevo pod oknem Černá hlava (1955), uprostřed vzadu Údiv z roku 1925. FOTO JAROSLAV KREJČÍ Interiér.
 ??  ?? Chátrající poetika.
Chátrající poetika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia