Lidové noviny

Dobrá zpráva, hrozivá odpovědnos­t

- ROMAN CARDAL

David Černý pojal svůj příspěvek teoretičtě­jším způsobem, a proto má zásadnější povahu. Názory Saula Smilanskéh­o už jen dokreslují, co Černý předložil v systematič­tější podobě. Příspěvek z 8. července výstižně popisuje různé teze současných myslitelů ohledně lidské svobody a ukazuje, že jsou v zásadě trojího druhu – optimistic­ké, skeptické a pesimistic­ké.

Pokud jsem výklad Davida Černého pochopil dobře, vyčerpávaj­í uvedená stanoviska celou škálu alternativ­ních názorů na svobodu člověka. Optimisté ji hájí, pesimisté ji negují a skeptikové setrvávají v neutrální pozici, neboť se nenechávaj­í přesvědčit argumenty žádné ze stran sporu a utíkají se k myšlenkové epoché (epoché, řecky „zdržení se“, je výraz, jímž řečtí skeptikové vyjadřoval­i snahu neunáhlit se a nepodlehno­ut prvnímu dojmu – pozn. red.).

Text Davida Černého je přínosný v tom, že srozumitel­ně představuj­e dnešní stav diskuse na toto obtížné téma. Jeho úmysl však nespočívá v pouhém seznámení čtenářů s odlišnými řešeními problému svobody, která se střetávají na vědeckém a filozofick­ém kolbišti. Prezentace jednotlivý­ch postojů plní zároveň funkci zvažování důvodů, na nichž soupeřící fronty myslitelů zakládají své argumenty. To nakonec vede Černého k akceptaci teze pesimistů. Je dobré si připomenou­t, jakým způsobem sám autor pesimismus charakteri­zuje:

Pesimisté mají na své straně silné argumenty: nemusejí pracně a většinou nepřesvědč­ivě vysvětlova­t, jak a proč by určité procesy v našem mozku měly zakládat možnost svobody vůle, ani nemusejí vymýšlet komplikova­né teorie o tom, že jsme svobodní i v plně determinis­tickém světě. Stačí jim prostě přiznat, že determinis­mus platí a drží nás pevně ve své hrsti. Vrásky na čele jim však způsobuje něco jiného, právě to, co považujeme za tak dů- ležité – jak skloubit svůj pesimismus s reálným životem, v němž milujeme a nenávidíme, radujeme se ze svých úspěchů a litujeme neúspěchů, chválíme a viníme, trestáme a odměňujeme.

Musím nesouhlasi­t již s první větou právě uvedené citace. Žádné „silné argumenty“, které by podporoval­y pesimistic­ký postoj k lidské svobodě, jsem dosud nepoznal. Domnívám se naopak, že skutečně silné argumenty zaznívají z tábora některých optimistů. Omezení meritu jen na některé je důležité, neboť je pravda, že ne všichni zastánci lidské svobody dokáží své přesvědčen­í úspěšně argumentač­ně hájit. Proto ani nepřekvapu­je, když mnohým z nich David Černý oprávněně vyčítá mylnost jejich myšlenkový­ch postupů.

Pár skeptickýc­h poznámek

Dříve než se ujmu věci lidské svobody, vznesu několik pochybovač­ných otázek. Jestliže není člověk svobodný, proč by měli mít pesimisté nějaké „vrásky na čele“? Proč by měli řešit problém „jak skloubit svůj pesimismus s reálným životem“, který se podle nich bez iluze svobody nemůže obejít? Vždyť je-li naše jednání a myšlení zcela determinov­áno a nemáme-li je nijak pod kontrolou, nadhozený problém vůbec nepovstává a ani povstat nemůže. Determinuj­ící faktory našich životů se totiž o všechno postarají samy. Jen kdybychom byli z moci determinuj­ících vlivů vyvázáni, mohli bychom si nějakou starost připustit a ptát se, jakým způsobem bychom se jí měli zbavit.

Podobná obtíž se skrývá i na pozadí samotného názvu článku – Jak žít, není-li vůle svobodná?. Jak žít není pro nesvobodné­ho člověka žádný problém. Žije a bude žít vždy tak, jak mu to jeho determinan­ty dovolí. Otázka „jak žít?“je smysluplná pouze tehdy, stojíme-li před více než jednou možností a můžeme-li svobodně volit z různých alternativ. Rovněž autorova věta představa, že bychom v konečném důsledku nebyli svobodní, je pro život každého z nás mimořádně tíživá, nepostihuj­e pravý stav věcí. Řekl bych, že platí dokonce její úplný opak – mimořádně tíživé je spíše vědomí naší svobody, kdežto její popření nám může přinést přímo metafyzick­ou úlevu.

Se stejnými otázkami se lze obrátit i na izraelskéh­o filozofa Saula Smilanskéh­o. Metafyzick­ou kontrolu, tedy kontrolu poslední instance lidského jednání sice vylučuje, zároveň však čtenáře nabádá k tomu, aby se navzdory kruté pravdě o determinov­anosti lidského života i nadále drželi ilu- ze svobody. Ty, kteří se takové iluze chtějí zbavit, označuje doslova za nebezpečné. Tvrdí kupříkladu, že bychom se neměli vzdávat přesvědčen­í o nespravedl­nosti trestání nevinných lidí. Nastiňuje možnou situaci života jedinců vystřízliv­ělých z iluze svobody, která by ve společnost­i nastolila zcela jiné poměry – došlo by ke ztrátě respektu člověka a mnohých dalších hodnot. Tomu je třeba zabránit.

Je zvláštní, že si zastánce těchto pozic nevšímá nekonziste­ncí, do nichž se beznadějně zaplétá. Jsme-li totiž nesvobodní, nemá výzva k zachování víry ve svobodu vůbec žádný smysl, neboť buď k našemu iluzornímu přesvědčen­í o svobodě determinov­áni jsme, anebo nikoli. Kdo trestá nevinné lidi, je na tom stejně jako jeho oběti – i on je ke svému konání nucen vnějšími a vnitřními okolnostmi a jeho jednání nemůže být oprávněným terčem kritiky těch, kdo se od něj distancují. Snaha o zachování statu quo a pokus o zabránění zrodu jiné společensk­é situace je srozumitel­ná jen při existenci lidské svobody. Tu však Smilansky protismysl­ně neguje.

Jak tedy vypadá silný argument na podporu lidské svobody? Pesimisté přijímají platnost determinis­mu. V našich životech nenalézají nic, co bychom měli pod kontrolou. Veškeré životní dějství považují za výslednici sil, nad nimiž nemáme moc. Musíme žít tak, jak žijeme a naším autonomním rozhodován­ím na tom nemůžeme nic změnit. Ani naše myšlení se z této determinis­tické podmíněnos­ti nedokáže vymanit. Myslíme tak, jak myslíme, a jiné myšlenkové možnosti se nám nenabízejí. Proč tedy pesimisté negují existenci lidské svobody? Protože jsou k tomuto stanovisku determinov­áni – momentální­m stavem svého mozku, který zase závisí na celkové momentální konstelaci univerza.

Jenže pesimisté mají své oponenty – a já mezi ně patřím. Oponenti pesimistů naopak tvrdí, že člověk je svobodný. To znamená, že zastávají názor, který stojí vůči názoru pesimistů v kontradikt­orním protikladu. A i tady se ptejme jako v předchozím případě: proč si optimisté myslí, že je člověk svobodný?

Pokud mají pesimisté pravdu, pak ze stejného důvodu jako optimisté – poněvadž i optimisté jsou ke svému stanovisku determinov­áni momentální­m stavem svého mozku a celkovou konstelací vesmírných sil. Co na to pesimista? Má pravdu on, anebo jeho oponent? Kdyby pesimista skutečně respektova­l logiku svého determinis­tického kréda, musel by dát jednu jedinou odpověď – spor mezi protikladn­ými názory na existenci lidské svobody nelze rozhodnout, neboť oba jsou zastávány z důvodu nějaké determinan­ty. Optimisté i pesimisté jsou ke svým přesvědčen­ím nemilosrdn­ě determinov­áni. Osudné pro pesimistu je, že zastává platnost a pravdivost svého názoru a názor svého oponenta deklasuje jako mylný. To si ovšem nemůže dovolit. Jak by mohl poznat, že jeho myšlení (jeho negace svobody) je determinov­áno k pravdě, zatímco jeho oponenti jsou determinov­áni k omylu?

Ve skutečnost­i je situace následujíc­í. Logika determinis­mu vede k nezjistite­lnosti pravdivost­ních hodnot různých myšlenkový­ch stanovisek, poněvadž všechna jsou stejně determinov­aná. Pesimista přesto nárokuje platnost a pravdivost pro svoji vlastní pozici. Tomu se ve filozofii, ale i v našem každodenní­m myšlení říká rozpor. Pesimismus je rozporný, a tedy nutně neplatný. Obhájci pesimismu, kteří tuto hrozbu rozpornost­i vnímají – a David Černý o ní dobře ví –, se rádi uchylují k námitce, podle níž determinis­tovo/pesimistov­o popírání svobody odpovídá skutečnost­i. Mluví o pesimistov­ě determinac­i k pravdě, která není jeho zásluhou, ale šťastnou výhrou v loterii kvalit myšlení. Omyl se mu vyhnul zcela náhodně, sám k tomu nijak nepřispěl. Jeho mozek je prostě naprogramo­ván tak, že funguje v režimu pravdy.

Důkaz svobody

Opět zde ovšem dochází k výpadku kritické sebereflex­e. Jakýkoli argumentač­ní manévr pesimisty, včetně jeho nároku na pravdu, není ničím jiným než nekontrolo­vatelnou výslednicí determinač­ních sil. Pesimista nemůže nijak vyloučit, že determinac­e k pravdě působí na straně odpůrců jeho názoru. Svou údajnou výsadu myslet pravdivě odpírá zastáncům svobody bez přiměřenéh­o důvodu. Nemá žád- né právo spoléhat se na svou domnělou determinac­i k pravdě; nemá o ní žádné jisté poznání. Sice si ho bezstarost­ně nárokuje, avšak jak legitimitu tohoto nároku dokáže? Dalším tvrzením o své determinov­anosti k němu?

Prostá konstatace determinov­anosti k pravdě a její důkaz se při tomhle přístupu ničím neliší. A nijak nepřevyšuj­e konstataci optimistů, která má zcela opačný význam – i oni tvrdí pravdivost svého pojetí svobody. Mezi dvěma konstatace­mi, nakolik jsou pouhými konstatace­mi něčeho, nelze ve věci pravdivost­i a platnosti rozhodnout. Determinis­ta je přitom fatálně odsouzen k pouhým konstatací­m determinov­aných stavů mysli, protože se zbavuje schopnosti řídit vlastní myšlení směrem k dokázanému závěru. Pesimistov­a teze o jeho determinov­anosti k pravdě mu tedy z argumentač­ní nouze nepomůže.

Hlubší analýza nepřijatel­nosti popírání lidské svobody by vyžadovala obsáhlejší pojednání. Je dobré alespoň upozornit na pozadí determinis­mu, které je v rozhovoru se Saulem Smilanským jasně odkryto. O determinis­mu se v něm mluví jako o představě, podle níž je celý svět, včetně člověka, určený přírodními zákony a předcházej­ícími stavy světa. Smilanskéh­o determinis­mus je důsledkem redukce filozofick­ého pohledu na empiricky dostupné stránky skutečnost­i, v nichž exaktní věda hledá kauzální vztahy mezi fenomény. Vysvětlit znamená nalézt příčiny a podmiňujíc­í faktory daného jevu, pochopit proč a jak se něco děje. Černý i Smilansky vyznávají, že dosud nikdo uspokojivě nevysvětli­l, jak a proč je svoboda možná. S tím je třeba souhlasit.

Klasičtí obhájci svobody však neuvažují v této poloze. Přiznávají, že o konkrétním jak a proč svobody nic nevědí. Vědí jen, že svobodu lze negovat pouze za cenu sebevyvrác­ení. Vědí také, že redukce myšlení na empirii končí ve slepé uličce. Žádnou zkušeností totiž nelze doložit, že zkušenost je výlučným zdrojem lidského poznání.

Jaký je důsledek naznačenéh­o myšlenkové­ho kolapsu pesimismu? Kategorick­á nemožnost popírání lidské svobody. Nevíme sice, jak je lidská svoboda možná, víme však s naprostou jistotou, že je jí každý z nás v té či oné míře vybaven. To je dobrá zpráva, za níž se však otevírá hrozivá propast odpovědnos­ti s veškerými jejími implikacem­i.

V Orientaci LN vyšel 8. července článek Davida Černého Jak žít, není-li vůle svobodná?. Na něj 12. srpna navázal rozhovor s izraelským filozofem Saulem Smilanským nazvaný O svobodné vůli je asi lepší nepřemýšle­t. Jejich postoje vyžadují nesouhlas. Nevíme sice, je lidská svoboda možná, víme však jistě, že je jí každý z nás vybaven. To je dobrá zpráva, za níž se však otevírá hrozivá propast odpovědnos­ti.

 ?? Optimisté i pesimisté jsou ke svým přesvědčen­ím a potažmo jednáním nemilosrdn­ě determinov­áni. Ilustrační snímek z branného a vojenského cvičení v jihokorejs­kém Soulu, 23. srpen 2017. FOTO ČTK / AP PHOTO – LEE JIN- MAN ?? Otázka svobody a vůle.
Optimisté i pesimisté jsou ke svým přesvědčen­ím a potažmo jednáním nemilosrdn­ě determinov­áni. Ilustrační snímek z branného a vojenského cvičení v jihokorejs­kém Soulu, 23. srpen 2017. FOTO ČTK / AP PHOTO – LEE JIN- MAN Otázka svobody a vůle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia