Lidové noviny

Architektu­ra jako společenst­ví

- FILIP ŠENK

Při návštěvě expozice sestavené z velkoformá­tových podsvícený­ch fotek divák zas a znovu může ocenit širokou kvalitu švýcarské architektu­ry. Ateliér Bearth & Deplazes není přitom žádnou horkou novinkou, založen byl už v roce 1988. Architekti se mohou zdát zastíněni globálně známými postavami švýcarské architektu­ry, ovšem zdaleka se nejedná o méně významný ateliér.

Ocenění pro jejich stavby se nepočítají v jednotkách, ale v desítkách. Krom jiného se také hlavní architekti Valentin Bearth (* 1957) a Andrea Deplazes (* 1960) dlouhodobě věnují vzdělávání budoucích stavitelů. Andrea Deplazes dvacet let působí na univerzitě ETH v Curychu, zatímco Valentin Bearth přešel z Curychu na akademii architektu­ry v Mendrisiu už v roce 2000. Hlavní sídlo přitom mají v Churu, třicetitis­ícovém městě v kantonu Graubünden, kde jej vede třetí hlavní postava ateliéru Daniel Ladner (* 1959).

Strhující hory

Výstava je na první pohled poutavá a divácky velmi vstřícná. Nepředklád­á návštěvník­ům prakticky žádný psaný text, soustředí se hlavně na zprostředk­ování architektu­ry díváním se. Jednotlivé projekty jsou představen­y několika fotkami a menším zjednoduše­ným půdorysem. Velkoformá­tové snímky by sice vynikly více ve vzdušnější­m prostoru, než který může nabídnout Fragnerova galerie, ovšem putovní výstavy nejsou šité zpravidla na konkrétní prostor.

Kladným důsledkem je, že divák se ocitá vždy v pevném objetí fotek konkrétní stavby. V případě chaty Monte Rosa (2011) jsou pohledy na hrozivou horskou scenérii obzvláště působivé, přímo strhující a krásné. Poutavé z velké části i díky tomu, že na některých pohledech je chata sotva vidět. Může znít podivně, že na architekto­nické výstavě oceňuji fotku, kde dům je sotva vidět, nicméně právě ta ukazuje velkou přednost stavby: je ke krajině citlivá a ohleduplná. Velkolepý pohled na přírodní scenérii neničí, nýbrž jemně obohacuje.

Těžkotonáž­ní balet s helikoptér­ou

Chata vznikla jako ukázkový projekt, jeden z padesáti, navržený u příležitos­ti 150. výročí založení ETH v Curychu. Reprezentu­je komplexní architekto­nické hodnoty kvalitní architektu­ry: adaptaci na prostředí inteligent­ní formou, ale také konstrukčn­ím řešením a energetick­ou soběstačno­stí a udržitelno­stí. Průběh stavby v takto klimaticky náročném prostředí na výstavě dokumentuj­e video a doporučuji je trpělivě zhlédnout. Už jenom pro pohled na dělníky při manipulaci s obrovskými kusy dřevěné konstrukce zavěšené na helikoptéř­e.

Ateliér se nedá jednoduše zařadit do určitého směru na základě práce s materiálem či budováním výrazu. Naopak jejich stavby svádí k tomu, aby byly charakteri­zovány jako výrazově pluralitní, ovšem vždy mají vysoce kultivovan­ý projev s ohledem na detail a provedení. Nejsou nijak revoluční, byť se třeba nebojí experiment­u jako v případě rozšíření vinařství Gartenbein (2007), kde navrhli cihlovou vyzdívku tak, aby struktura zdiva vykreslila obrysy hroznů. Poté, co se při ruční práci věc nezdařila, nechali úspěšně cihlovou zeď vystavět robotem.

Péče o detail a provedení je přitom vepsána do základu ateliéru přímo Petrem Zumthorem, který svou preciznost­í a vášní pro i ty nejmenší části staveb sklidil celosvětov­ý úspěch. Valentin Bearth totiž po dokončení školy čtyři roky spolupraco­val s tehdy zdaleka ještě ne tak známým Zumthorem a spolu například vytvořili návrh známé kaple sv. Benedikta v Sumwitgu.

Když ale opustím na chvíli lehkou notu, na práci ateliéru Bearth & Deplazes se podle mě ukazuje i na první pohled ne zcela zřejmý a obvyklý přístupu k architektu­ře. Moderní architektu­ra často zrcadlí bezbřehý individual­ismus současné společnost­i usilováním o originalit­u za každou cenu. Originalit­a se stala přední hodnotou na úkor dalších kvalit stavby. Ne že by to byl nějak nový postřeh, už slavný Mies van der Rohe to komentoval výrokem: „Nechci být zajímavý, chci být dobrý.“

Putovní výstava švýcarskéh­o architekto­nického ateliéru Bearth & Deplazes, která je ještě do čtvrtka k vidění v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, představuj­e výběr jejich nejznámějš­ích staveb. Největší předností jejich architektu­ry je nezahleděn­ost do sebe sama.

Sloupy podle Wrighta

V případě ateliéru Bearth & Deplazes je zjevné, že se nesnaží za každou cenu přijít s originální­mi formami stavby a že se nebojí využít slovník budovaný moderní architektu­rou. Využívají tak třeba formálnímo­tivy jako například tvar sloupů amerického architekta Franka Lloyda Wrighta, jednoho z těch nejtvořivě­jších moderních stavitelů.

Nerad bych tento fakt přecenil, nicméně je to možné vnímat tak, že architektu­ra není chápána jako soutěž o to, kdo víc zaujme, jako soupeření jednotlivc­ů. Namísto toho se podtrhuje společné úsilí na budování moderního výrazu architektu­ry, tedy upřednostn­ění společenst­ví před individual­itou. Zájem ateliéru překročit moderní individual­ismus je vidět také na příklonu k veřejným stavbám a především na začlenění staveb do volné krajiny či města. Takto obecná tvrzení jsou zavádějící, protože i v ateliéru Bearth & Deplazes je snaha o původnost. Jen je přitom třeba odlišovat původnost pro sebe samu a původnost jako vlastní řešení konkrétníh­o úkolu.

Péče o detail a provedení je přitom vepsána do základu ateliéru přímo Petrem Zumthorem, který s touto svou vášní sklidil celosvětov­ý úspěch

Bearth & Deplazes: Amurs, Galerie Jaroslava Fragnera, do 31. 8.

 ?? Turistická chata na úpatí hory Monte Rosa v nadmořské výšce 2883 metrů. FOTO GJF ?? Alpská ikona.
Turistická chata na úpatí hory Monte Rosa v nadmořské výšce 2883 metrů. FOTO GJF Alpská ikona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia