Lidové noviny

Jihomoravs­ké vinařské lahůdky

Se prostě nabízí sám. Navíc se blíží vinobraní, a tudíž pro mnohé i okamžiky, kdy Znojmo neuvidí jen dvojmo, ale možná i trojmo.

-

Víno je moravský podzimní fenomén a trochu i démon a bývá snadné mu podlehnout – obzvlášť ve Znojmě, kde se s ním potkáte téměř na každém kroku. Ani nemusíte čekat na vinobraní, protože koncem prázdnin si ještě užijete koupání a vodní radovánky. Dokonce si můžete vybrat mezi některým z aquaparků a vranovskou přehradou, ze Znojma je to k ní opravdu jen kousek.

Městem s vůní vína

Znojmo má pohledné historické centrum a stojí za to se jím chvilku brouzdat. Pražákům udělá ra- dost Václavské náměstí (jehož znojemská verze je ovšem miniaturní), milovníci vyhlídek neodolají radniční věži (Pálavu uvidíte jako na dlani a v pěkných dnech zahlédnete i rakouské Alpy). Komu se nechce šlapat 162 schodů, ten může zkusit vyšplhat na o něco nižší Vlkovu věž na rohu Dolní České a Kollárovy ulice. Nejlépe dochovaná a také nejmohutně­jší hranolová věž někdejších znojemskýc­h hradeb navíc slouží jako informační centrum vín VOC Znojmo. Vysvětlení, oč jde, najdete v boxu, důležité ale je, že si tu můžete dopřát první znojemskou ochutnávku vín.

Co byste ještě neměli opomenout? Pokud kromě vína máte rádi i pivo, vypravte se na znojemský hrad, kde letos v bývalém pivovaru otevřeli novou expozici pivovarnic­tví. V kostele sv. Mikuláše se zastavte u nezvyklé barokní kazatelny v podobě zeměkoule, vychutnejt­e si vyhlídku do údolí Dyje z poněkud utajeného ochozu dvoupatrov­é kaple sv. Václava a nahlédněte také do vinice ve strmé stráni nad řekou. Říká se jí Rajská vinice a v letních měsících tu najdete ochutnávko­vý stánek vinařství Lahofer. Bez vína ve Znojmě neuděláte ani krok!

Přidat do kroku a zavřít oči se naopak doporučuje na Masarykově náměstí. Stojí tu obchodní dům Dyje, obludná připomínka socialisti­cké architektu­ry.

Znojmo zdola

Úplně nejlepší znojemskou zajímavost jsme zatím minuli, i když… Ať už jdete historický­m centrem kamkoliv, pod vašima nohama se skrývá pravý poklad: historické podzemí, téměř třicet kilometrů mimořádně spletitých chodeb, vedoucích často i ve čtyřech úrovních nad sebou. Hlavní prohlídkov­á trasa měří zhruba tisíc metrů, začíná v domě č. 2 na Slepičím trhu a končí jen o kousek dál, v Obrokové ulici. Prohlídku zvládnou děti přibližně od tří let, ale určitě byste měli pamatovat na dobré boty a mikinu či bundu; teplota v podzemí se pohybuje celoročně kolem 12 až 13 °C. Na trase nečekají žádné hrůzy, jen uvidíte pár míst s pohádko- Cestování po městě vám usnadní turistický vyhlídkový vláček, který jezdí od května až do konce září od plovárny u Louckého kláštera do centra a zpět. V klášteře objevíte návštěvnic­ké centrum Znovínu Znojmo, kde získáte tipy na řadu zajímavých výletů do okolí, zároveň se však můžete vypravit na prohlídku kláštera a dopřát si ochutnávku dalších vín. Mimochodem, průvodce vás zavede nejenom do románsko-gotické krypty pod klášterním kostelem, ale také do obrovských vinných sklepů, které dnešní podobu získaly v průběhu 17. a 18. století. Vína tu zrají dodnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia