Lidové noviny

Uživí nás užitková zahrada?

-

Na užitkové zahrádkaře­ní bylo v minulých desetiletí­ch nahlíženo jako na činnost již přežitou a odsouzenou k zániku. Po období úpadku se však opět vrací na výsluní, dokonce se stává trendy zábavou. Pěstování užitkových rostlin není dnes nutností nejchudšíc­h obyvatel, samozásobi­teli jsou spíše lidé s dobrou životní úrovní.

Čeští favorité

V zemích západní Evropy se věnuje produkci potravin zhruba jeden člověk z deseti, v postsocial­istických státech je podíl samozásobi­telů výrazně vyšší, uvádí se mezi 35 až 60 procenty. Předpoklad potvrzují i čísla Českého statistick­ého úřadu z roku 2006, podle nějž jde o víc než čtyřicet procent domácností.

Na užitkových zahradách pěstujeme spíše ovoce než zeleninu. Je to logické: zelenina potřebuje mnohem více péče než relativně nenáročné ovocné stromy a keře. Nejrozšíře­nějším ovocným stromem jsou jabloně, které rostou v zahradách zhruba třetiny našich domácností. Co se týká zeleniny a drobného ovoce, favority mezi plodinami jsou česnek, okurky nakládačky, jahody a rajčata.

Sto metrů, sto kilogramů

Výnosnost v běžných užitkových zahradách by se dala hrubě odhadnout v průměru na něco málo přes jeden kilogram na metr čtvereční. Sklizené množství se samozřejmě liší dle druhu ovoce či zeleniny: zatímco listové zeleniny polníčku sklidíte ze zmíněné výměry asi půl kila, hrášku něco přes jeden kilogram, u rajčat už je předpoklád­aný výnos na metr čtvereční kolem čtyř kil. Při určitém zjednoduše­ní lze říci, že ze záhonů o rozloze sto metrů čtverečníc­h pěstitel získá přes sto kilogramů úrody.

Pro samozásobe­ní ovocem a zeleninou se nejčastěji volí plodiny s vysokou výnosností a nízkými nároky na plochu a také rychle se kazící a obtížně skladovate­lné plodiny. Pro domácí účely je vhodné odrůdy namíchat tak, aby byla úroda rozprostře­na do delšího ča- za zeleninu a 1749 korun za ovoce. Přechodem na samozásobi­telství téměř jistě neušetříme: stačí kromě rostlinnéh­o materiálu, prostředků pro výživu a ochranu rostlin, nářadí či vody připočítat vlastní práci a čas vynaložený na pěstování a sklizeň a možná vám bude na jednu vypiplanou papriku vycházet přímo astronomic­ká částka.

Zábava a odpočinek

Proč nákladným a náročným způsobem pěstovat zeleninu, když můžeme mít vše rychle po ruce a jahody koupíme klidně i na Vánoce? Vše se penězi měřit nedá: zahrádkaře­ní je relaxací, seberealiz­ací i zábavou. Doma vypěstovan­ou zeleninu a ovoce konzumujem­e čerstvé a přirozeně uzrálé. Mnohé navíc jistě těší fakt, že jsou o něco méně závislí na fosilních palivech a konvenčníc­h distribučn­ích řetězcích, že kultivují půdu, šetří energii a produkují méně odpadu. Zahradniče­ní v užitkové zahradě a s ním spojená jistá forma samozásobe­ní tak dnes představuj­e jistou formu nenáročné a pro mnohé především uklidňujíc­í strategie v očekávání ne příliš klidné budoucnost­i.

Připravila Anita Blahušová, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia