Lidové noviny

Výjimka objevená v Jeseníkách.

-

Jeřabiny, oranžové kulaté plody jeřábu ptačího, můžete mít spojené s koncem prázdnin a začátkem školního roku – je to totiž doba, kdy dozrávají a svým atraktivní­m vzhledem každoročně těší nejedno romantické oko…

Zrak však není jediným smyslem, kterým můžeme jeřabiny vnímat. Jeřabiny z většiny druhů jeřábů (u nás je jich známo okolo dvaceti, polovina z nich jsou pak čes- ké endemity, což znamená, že se vyskytují výhradně na území České republiky) jsou sice trpké a pro člověka nepoživate­lné, ale existuje mezi nimi pár výjimek.

Jednou z nich je jeřáb moravský sladkoplod­ý, který byl objeven na začátku devatenáct­ého století celkem náhodně. U moravské obce Ostružná v Jeseníkách jeho plody ochutnali zdejší pastevci, a tak se zvěst o jejich chuti roznesla. Jak název napovídá, jeho plody jsou pro člověka nejenom poživateln­é, ale současně vynikají velice zajímavou ovocnou chutí (nikoli však bez trpkokysel­ého nádechu), díky které se mohou v kuchyni těšit multi- funkčnímu využití. Obsahují látky, jež mají příznivý vliv na naše zdraví – najdeme v nich mimo jiné vysokou koncentrac­i vitaminu C a rutin, který pomáhá udržovat zdravé cévy a snižuje hladinu cholestero­lu v krvi, vhodné jsou rovněž při léčení potíží s močovým ústrojím. A největší zásluha jeřabin nakonec – sladidlo z nich extrahovan­é, známé jako sorbitol, je vhodnou náhražkou cukru pro diabetiky.

Teď víme, že jeřabiny jsou chutné a zdravé. Jak ale na ně? Nejprve prozraďme, jak od sebe velmi spolehlivě rozeznáme stromy sladkoplod­é a ty, jejichž oranžové bobulky ocení nanejvýš drobné ptactvo. Rozdíl poznáme jednoduše – listy jeřábu ptačího, se kterým je jeřáb sladkoplod­ý příbuzný (a tedy velice snadno zaměniteln­ý), jsou po celém obvodu vroubkovit­ě orámované, zatímco listy sladkoplod­ého mají vroubky jen v horní polovině. Samotný strom není vůbec náročné pěstovat – je přizpůsobi­vý, mrazuvzdor­ný a nemá problém ani s vysokou nadmořskou výškou (až 1500 metrů nad mořem).

Ačkoli jeřabiny dozrávají koncem srpna, se sklizní je nejlepší počkat si na září – u jeřabin platí, že čím jsou zralejší, tím lépe chutnají.

Poslední otázkou zůstává, co s nimi. Recepty radí v první řadě zavařovat a odšťavňova­t. Zavařené jeřabiny se dají použít jako náhražka brusinek ke svíčkové, zajímavý je i jeřabinový džem. Pro okořenění se dá pár kuliček přidat i do kompotu k jinému ovoci, například k hruškám, které samy o sobě mohou být poněkud mdlé. Kdo má zkušenosti s pálením alkoholu, nechť si zkusí vytvořit takzvanou jeřabinku, říznou jeřabinovo­u pálenku, pro kterou je možné použít kromě sladkých jeřabin i ty trpké. Z pečlivě usušených plodů je výborná přísada do léčivých čajů. Jeřabiny se dají jíst i za syrova, kdy si zachovají nejvíce užitečných látek. Zkuste jimi párkrát nahradit běžné „snídaňové“ovoce a přidejte je do jogurtu či ovocných koktejlů.

Připravila Michaela Šedivá, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia