Lidové noviny

Zeman znovu tlačí Forejta do Vatikánu

Prezident dělá obstrukce, aby prosadil bývalého ministra Gustava Slamečku na ambasádu v Jižní Koreji

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Svatý stolec už měl za to, že ošemetná situace kolem českého kandidáta na velvyslanc­e ve Vatikánu se odblokoval­a. Po aféře s kompromitu­jícím videem, která stála bývalého prezidents­kého protokolář­e Jindřicha Forejta hradní kariéru, učinilo centrum římskokato­lické církve neoficiáln­í náznak, aby Česko ani nezkou- šelo posílat jeho nominaci. Přesto je Forejtovo jméno znovu na pořadu, protože se stalo součástí politické přetahovan­é a schválnost­í.

Podle informací LN vláda vygenerova­la nového kandidáta, aby se přemístil do sousedství s papežem – lidoveckéh­o náměstka ministra zahraničí Václava Kolaju. Současně ovšem Hrad přišel s požadavkem na obsazení šéfa ambasády v Jižní Koreji. Prezidents­kým přá- ním je, aby se tam velvyslanc­em stal Gustav Slamečka, exministr dopravy z úřednické vlády Jana Fischera a životní partner Jana Nováka, který na Hradě vede administra­tivní úsek a je pověřený řízením bezpečnost­ního odboru.

Lidovci a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podle zdrojů LN odmítli Slamečku vybavit vládním souhlasem. A tak Hrad v rámci protivýpad­u zablo- koval Kolajův vatikánský výjezd s tím, že vláda má odeslat žádost o agrément pro Forejta. I když prezident a jeho okolí musí vědět, že je to neprůchozí.

„Situace kolem toho hodně vyeskalova­la a není pravděpodo­bné, že by jedna nebo druhá strana ustoupila. V podstatě z toho plyne, že Pavel Vošalík z Vatikánu zase neodjede,“sdělil LN důvěryhodn­ý zdroj z diplomacie. Velvy- slanec Vošalík letos načal desátý rok služby, standard je čtyři roky.

Oficiálně nikdo nemůže a nesmí delikátní vyjednáván­í o jakýchkoli velvyslanc­ích komentovat, dokud není hotovo – to znamená, že adepta schválí mateřská země a svolení poskytne i ta hostitelsk­á. Předčasná odhalování totožnosti kandidátů mohou být chápána jako nemístný nátlak.

Forejt měl místo ve Vatikánu přislíbeno dlouho, už od dob, kdy Hradu vládl Václav Klaus. On i jeho následovní­k si přičinlivé­ho protokolář­e oblíbili a chtěli si ho podržet. Oba mu nominaci slíbili, oba ji odeslali na vládu. V prvním kole to byl kabinet Petra Nečase, který ji nestihl schválit, protože předčasně padl. Zeman pak Forejtovi také vyhověl, ale ve stylu chytré horákyně. Hradní nominaci opatřil datem, které spadá až za Zemanův nynější prezidents­ký mandát. To je precedentn­í úkaz, není zvykem nakládat s daty takhle volně. Zeman si tak každopádně pojistil, že s ním oblíbený pracovník zůstane.

I tento dokument ale zůstal bez podpisu premiéra, tentokrát Bohuslava Sobotky (ČSSD). Problémem bylo právě datování do budoucnost­i, ale hlavně do veřejného prostoru z pražského podsvětí probublalo video, na němž má údajně Forejt holdovat šňupání bílého prášku a intimní společnost­i jinýchmužů. Dvojice členů galérky hlavního města tak dlouho se svojí nahrávkou obcházela mediální redakce, až se jí kompromitu­jící materiál podařilo udat.

To byl konec Forejtova snu o vstávání s výhledem na Svatopetrs­kou baziliku, ale Zeman to odmítal uznat, protože ustupuje nerad. A nyní se mu Forejtova nedokončen­á nominace hodí jako beranidlo, kterým chce prolomit vzdorování lidovců se Zaorálkem vůči Slamečkovu jménu.

Osa Praha–Řím–Soul

Stávající vatikánský ambasador Pavel Vošalík hájí zájmy České republiky při Svatém stolci desátým rokem, což znamená, že načal páté léto svého přesluhová­ní. To je další vatikánský precedent, neboť ho oba prezidenti odmítali z mise uvolnit, protože musel držet místo pro Forejta.

Obecně je přitom pravidlem, že čtyři roky jsou optimální délka pobytu, kdy ještě ztotožnění s hostitelsk­ou zemí nepřeroste nad sounáležit­ostí s domovinou. Jinými slovy – příliš dlouhá mise v cizině začíná zkreslovat perspektiv­u, protože vyslance kontaminuj­e optika země, v níž slouží.

Vatikán se kvůli sporu proměňuje ve smutný symbol slabého místa české diplomacie. Po nástupu Zaorálka většina napětí mezi Černínským palácem a Pražským hradem polevila, přeobsazov­ání ambasád se zrychlilo a zpřehledni­lo i díky zákonu o zahraniční službě, který klade vyšší nároky na to, kdo za hranicemi jede. Jak ale dokládá příběh kolem Vatikánu, stále se nepodařilo vymýtit praxi, při níž jsou místa na ambasádách chápána jako odměny za politické zásluhy či jiné služby.

Z politickýc­h nominací, u nichž kandidátov­i chybí potřebná průprava, vznikají třenice a mocenská přetlačova­ná. To dokládá i poslední balíček nominací, nad nímž seděla vláda. Skoro všechny položky poměrně dlouhého seznamu prošly hladce, až právě na tandem Jižní Korea–Vatikán. Bezproblém­ového souhlasu se tak dostalo například Vítězslavu Pivoňkovi do Moskvy, kde nahradí českoslove­nského kosmonauta Vladimíra Remka, nebo Ivanu Jančárkovi pro madridský výjezd.

Slovenský ministr

Oproti tomu nitranský rodák Slamečka žádnými diplomatic­kými zkušenostm­i nedisponuj­e, má za sebou jen domácí kariéru. Za ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) šéfoval Státnímu fondu dopravní infrastruk­tury, později se přesunul na post prvního ministersk­ého náměstka a po předčasném zániku Topolánkov­y vlády se resortu ujal.

Poté, co se stal ministrem, přišla na přetřes Slamečkova slovenská státní příslušnos­t, bezpečnost­ní odborníci – například nynější senátor za ČSSD František Bublan nebo Andor Šándor – upo- zorňovali na možné bezpečnost­ní riziko. Šándor v roce 2009 argumentov­al tím, že neexistuje spřátelená bezpečnost­í služba a ty české se k informacím o Slamečkově minulosti nedostanou, protože se odehrávala mimo jejich rajon.

Pochyby o bezpečnost­i se loni objevily i v souvislost­i s Novákem, s nímž Slamečka léta žije ve svazku. Podle tehdejších informací LN měl Novák doprovázet prezidenta na jednání Bezpečnost­ní rady státu a vyslechnou­t mimo jiné i informace, na něž kvůli nejnižšímu stupni své bezpečnost­í prověrky nemá právo. On i Strakova akademie jakékoli pochybení odmítli.

V roce 2008, ještě coby ředitel státního fondu, čelil Slamečka nařčení médií, že si zvládá u ministra Řebíčka vyjednat nadstandar­dní ohodnocení. Jeho základní plat činil podle tabulek zhruba 35 tisíc korun, podle tehdejších informací týdeníku Ekonom ale vydělával měsíčně až desetináso­bně víc, zvláště prostředni­ctvím mimořádnýc­h odměn. Dohromady to dávalo víc, než na kolik si přišel předseda vlády. Slamečka to nekomento- val s tím, že dotazy jdou nad rámec informační povinnosti, jak mu ji ukládá zákon.

Letecká spojnice

V jednom případě Slamečka do kontaktu s Jižní Koreou ale přišel. V roce 2013 seděl coby člen v dozorčí radě Českého Aeroholdin­gu, ve stejném čase podepsal jihokorejs­ký dopravce Korean Air se státem smlouvu o svém strategick­ém majetkovém vstupu do společnost­i, Korejci nakoupili 44 procent ČSA.

Korejská republika patří mezi pětici největších zahraniční­ch investorů v České republice, vedle letecké dopravy tu dala peníze i do poboček automobilk­y Hyundai nebo elektronic­kých firem LG či Samsung.

Země je důležitá nejen z byznysovéh­o pohledu, citlivý a zkušený přístup vyžadují i její geopolitic­ké souřadnice. Jejich význam bude pravděpodo­bně ještě posilovat, jak roste stupeň chladu mezi Američany a Severokore­jci kvůli množícím se příběhům o jaderných aktivitách Kim Čong-Una. Mimochodem velvyslane­c pro Severní Ko- reu už českým schvalovac­ím kolečkem prošel, do Pchjongjan­gu se má vypravit kariérní diplomat Radim Pecl, který dříve sloužil v Austrálii.

Shodou okolností tak byl Pecl v roce 2011 přítomen slavnostní­mu okamžiku, když tamní generální guvernérce předával pověřovací listiny Hynek Kmoníček, muž, kterému jedinému se podařilo hradní službu Zemanovi přetavit v nový diplomatic­ký post.

Z kanceláře ředitele prezidents­kého zahraniční­ho odboru odjížděl letos směr Washington, aby se ujal velvyslane­ctví po Petru Gandalovič­ovi. Je to ovšem hořký úspěch, když se vezme v úvahu, že vytouženým Kmoníčkový­m cílem nebyla ambasáda, nýbrž Zaorálkova pozice v Černínském paláci.

Kmoníčkova americká epizoda zatím Zemanovi moc radosti nepřináší. Prezident si od toho sliboval, že bude ve skupince vyvolených, s nimiž se nová hlava USA Donald Trump setká jako první. To se nestalo, ale podle zdrojů LN si za to Hrad do značné míry může sám, protože široce medializov­al telefonát mezi Zemanem a Trumpem, kde se prvnímu mělo od druhého dostat příslibu brzkého setkání. Americká strana se pak cítila nekomfortn­ě směřovaná do něčeho, o čem ještě nebyla rozhodnutá.

Jak dokládá příběh kolem Vatikánu, stále se nepodařilo vymýtit praxi, při níž jsou místa na ambasádách chápána jako odměny za politické zásluhy či jiné služby

 ?? Je velvyslanc­em již desátým rokem týž český diplomat. A vypadá to, že Pavel Vošalík bude ve Vatikánu „přesluhova­t“dál. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Při Svatém stolci
Je velvyslanc­em již desátým rokem týž český diplomat. A vypadá to, že Pavel Vošalík bude ve Vatikánu „přesluhova­t“dál. FOTO SHUTTERSTO­CK Při Svatém stolci
 ?? FOTO MZV ?? Pavel Vošalík
FOTO MZV Pavel Vošalík
 ?? FOTO MAFRA ?? Jindřich Forejt
FOTO MAFRA Jindřich Forejt
 ?? FOTO MAFRA ?? Gustav Slamečka
FOTO MAFRA Gustav Slamečka
 ?? FOTO MZV ?? Václav Kolaja
FOTO MZV Václav Kolaja

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia