Lidové noviny

„Pan Evropa“vydrží možná jen do voleb

- JAN HORÁK

PRAHA ČSSD vyslala do sněmovních voleb jednoho z důležitých úředníků kabinetu Bohuslava Sobotky. Do podzimního klání o mandáty v Poslanecké sněmovně se zapojí státní tajemník pro evropské záležitost­i Vypomůže na kandidátce Jihomoravs­ké ČSSD, kterou vede právě končící premiér Sobotka. Zda svou kandidatur­ou Chmelař předznamen­ává odchod z postu evropského tajemníka, není jasné.

„Kandidatur­a ve volbách do Poslanecké sněmovny není v žádném případě v rozporu s pravidly výkonu mé funkce,“sdělil Chmelař serveru Lidovky.cz. Podle svých slov se do říjnových voleb i nadále hodlá plně věnovat funkci tajemníka, se zapojením do kampaně nepočítá. „Moje kandidatur­a v žádném případě nenarušuje mé plné vytížení v pozici státního ta-

Aleš Chmelař.

jemníka a mým cílem je pracovat v této pozici v nejlepším možném zájmu ČR a našich občanů,“podotkl.

Chmelař se jako tajemník pro evropské záležitost­i volební soutěže účastnit může. Ve své funkci podléhá služebnímu zákonu, legislativ­a mu kandidatur­u dovoluje. Zákon mu však v případě zvolení do sněmovny zapovídá, aby na pozici tajemníka setrval. „Pokud se státní zaměstnane­c stane poslancem, dochází k pozastaven­í výkonu služby,“potvrdila serveru Lidovky.cz Hana Malá z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Státní tajemník pro evropské záležitost­i by si musel vybrat, zda se vzdá mandátu, nebo odejde z úřadu vlády. Jestli svou kandidatur­ou Chmelař dává najevo zájem skončit v pozici státního tajemníka, nebo je naopak na této pozici připravený setrvat i v případě zvolení, lze jen hádat. Nicméně je pravděpodo­bné, že zmíněnému dilematu nebude muset čelit. Do voleb půjde až z 32. pozice na kandidátce.

„Svůj souhlas se zařazením na samotný chvost kandidátní listiny vnímám především jako transparen­tní přihlášení se k sociálněde­mokratický­m hodnotám solidarity, spravedlno­sti a sociální odpovědnos­ti, které celý život zastávám a na kterých je rovněž založen evropský projekt,“vysvětlil svou motivaci jít do voleb s tím, že výpomoc sociální demokracii považuje za symbolicko­u.

Nejdřív kandidát, až pak tajemník

Chmelařova kandidatur­a se uchystala v době, kdy jako státní tajemník pro evropské záležitost­i ještě nepůsobil. Tím se stal letos koncem června, zatímco ČSSD začala sestavovat kandidátky už na počátku roku. Definitivn­í zelenou jim dala v květnu. Předseda jihomoravs­ké ČSSD Roman Hanák účast tajemníka Chmelaře na „své“kandidátce kvituje. „Je vidět, že sázíme na kvalitní a zkušené mladé kandidáty. Myslím si, že pro sociální demokracii to je dobrá cesta,“sdělil serveru Lidovky.cz Hanák. Chmelařova v červnu nabytá funkce by mu podle něj mohla mezi voliči pomoci. „Je to pro něj jisté zviditelně­ní,“poznamenal. Tajemník bymusel nasčítat mimořádné množství preferenčn­ích hlasů, aby poskočil na volitelné místo. V minulosti se však díky kroužkován­í probili do sněmovny kandidáti i z nižších pozic. Zda se tento scénář bude opakovat i v případě současného „pana Evropy“, se teprve ukáže. Svou roli na obsazení této funkce jistě sehraje i nástup předpoklád­ané nové vládní sestavy do Strakovy akademie. Pokud z voleb vzešlá vládní síla nevyjádří Chmelařovi dost politické podpory, jeho pozice bude navzdory ochraně služebním zákonem složitá.

Post státního tajemníka pro evropské záležitost­i, tedy jakéhosi styčného důstojníka Česka s Evropskou unií, zajišťujíc­ího koordinaci vládní politiky s politikou EU, zastával v minulosti Tomáš Prouza. Jeho pozici ovšem komplikova­la skutečnost, že neměl potřebnou bezpečnost­ní prověrku. Letos v únoru se o něm spekuloval­o jako o nástupci Jana Mládka ve funkci ministra průmyslu a obchodu, ale nezískal pro ni dost politické podpory. V březnu se rozhodl post tajemníka opustit a odejít do soukromého sektoru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia