Lidové noviny

Podivná proměna Adriany Krnáčové

Kauza Opencard

- MARTIN SHABU

PRAHA „Budeme se rozhodovat tak, aby to bylo vhodné pro město. I od politiků můžeme chtít odškodné za jejich chyby,“slibovala v prosinci 2014 novopečená pražská primátorka. O měsíc později Adriana Krnáčová vstoupila do hnutí ANO, které svou kampaň stavělo na protikorup­ční rétorice. Krátce po nástupu do primátorsk­é funkce sestavila Krnáčová tým Minulost, který měl rozplétat kontroverz­ní projekty předchozíc­h vedení města. Jedním z nich byl i Opencard, projekt elektronic-

ANALÝZA

ké jízdenky, za nějž Praha zaplatila 1,7 miliardy korun.

V listopadu 2016 městská rada odsouhlasi­la – nejtěsnějš­í možnou většinou (6 z 11 členů) – že kvůli Opencard zažaluje exprimátor­a Pavla Béma, jeho náměstka Petra Hulinského a případně další politiky o náhradu škody. „Není možné, aby celý ten šílený tunel skončil odsouzením dvou úředníků, kteří rozhodně nijak zásadně nezbohatli a jsou spíše oběťmi," rozčiloval­a se Krnáčová. O vině soudila své: „Ráda bych si myslela, že tehdejší vedení bémovské radnice netušilo, že se jim rozkrádají peníze pod rukama, moc tomu ale nevěřím.“

Zavřela se voda

Podmínkou podání žaloby měla být právní analýza. A tady nastal první problém, protože se povážlivě blížila desetiletá promlčecí lhůta. Projekt Opencard byl spuštěn v roce 2006. Opoziční zastupitel Jakub Michálek (Piráti) už v roce 2015 radu varoval, že se 5. prosince 2016 může za odpovědnos­tí politiků zavřít voda. Proplácení faktur firmě Haguess, jež měla Opencard na starosti, totiž začalo právě deset let předtím. Vedení města ale zavelelo k útoku až čtrnáct dní před možným promlčením!

A to nebyla jediná potíž. Právní analýzu, která měla potvrdit správnost volby žalovat Béma a Hulinského, město zadalo dokonce až letos v lednu. Datum odevzdávky stanoviska externích právníků byl stanoven na konec března. I kdyby tedy zjistili, že má smysl Béma a spol zažalovat, bylo by pozdě.

Na konci března tak na magistrátu přistála analýza advokátní kanceláře Čalfa, Bartošík a partneři, která žalobu nedoporuči­la. „Uzavíráme, že z hlediska promlčení by z důvodu uplynutí desetileté objektivní lhůty byla promlčena odpovědnos­t za jakoukoliv škodu, která vznikla před dubnem 2007, a proto nepovažuje­me za důvodné blíže podrobněji zkoumat jakékoliv plnění poskytnuté magistrátu před tímto datem,“napsali advokáti. Jinými slovy se odpovědnos­tí politiků v prvopočátc­ích projektu ani nezabývali.

Radniční pirueta

To, co se ještě loni v listopadu jevilo jako dobrý nápad, bylo najed- nou zbytečné plýtvání sil. Podobně to radní v červnu odůvodnili.

Proč promarnili příležitos­t zpracovat si kvalitní právní posudky v době, kdy bylo ještě reálné hnát k odpovědnos­ti politiky, kteří Opencard přivedli na svět, jak od počátku primátorka Krnáčová toužila? Vysvětlení chybí.

Otazníků je však podstatně víc. Klíčové právní stanovisko totiž magistrát zadal bez tendru advokátní kanceláři Čalfa, Bartošík a partneři, v níž je od loňska partnerem Vlastimil Rampula, bývalý šéf Vrchního státního zastupitel­ství v Praze. V jeho éře úřad získal nelichotiv­ou přezdívku „vrchní státní zametačstv­í“kvůli neochotě chytat velké ryby.

Jestli se na přípravě materiálu podílel přímo Rampula, neodpovědě­l exžalobce ani jeho kancelář. Právě vyšetřován­í původní kauzy Opencard, které skončilo odsouzením dvou magistrátn­ích úředníků a vyhnulo se politikům, přitom v minulosti kontrolova­lo zastupitel­ství, jemuž velel Rampula.

Výsledek práce žalobců a policie vyšetřoval­a sněmovní komise. Ve svých závěrech kritizoval­a postup městské žalobkyně Dagmar Máchové, na kterou poslanci podali trestní oznámení.

Městský soud, který uložil v roce 2014 dvěma úředníkům za Opencard podmínky, konstatova­l, že politici hráli v přípravě cinklého projektu svoji roli. „Z obsahu opatřených listin a ze svědectví slyšených osob, ale i z některých výpovědí obžalovaný­ch, bylo přitom možné usoudit na to, že určitým způsobem byly do celého posuzované­ho případu zapojeny i další osoby, u nichž se obžalobě nepodařilo určit jejich konkrétní podíl na něm. Z těchto osob lze jmenovat především členy Rady hlavního města Prahy v inkriminov­aném období let 2006 a 2007 a osoby jednající ve prospěch společnost­i Haguess, s.r.o.,“stojí ve verdiktu nad Ivanem Seyčkem a Jiřím Chytilem.

Dříve neúprosná bojovnice proti korupci, která hnala politiky a úředníky k odpovědnos­ti. Dnes Adriana Krnáčová v roli primátorky připomíná spíše rytíře temné síly. Za jejího vedení byla tiše promlčena odpovědnos­t politiků za kauzu Opencard. Proč? Na to někdejší ředitelka protikorup­ční Transparen­cy Internatio­nal neodpovídá.

Jako Darth Vader

Působení Adriany Krnáčové v kauze Opencard je plné paradoxů. Byla spoluautor­kou petice platformy Veřejnost proti korupci, která v červnu 2011 vyzvala tehdejšího premiéra Petra Nečase, aby usiloval o odvolání vrchního státního zástupce Rampuly. O šest let později se tatáž Krnáčová coby primátorka postavila proti žalobě na Béma s Hulinským s odkazem na analýzu advokátní kanceláře, v níž je Rampula partnerem...

„Řekla jsem si, že je totální rozpor slov a činů. Je to obrat, jako kdyby se rytíř Jedi z Hvězdných válek, který se učí být šiřitelem dobra, pod působením temné síly proměnil v Darth Vadera,“řekla LN minulý týden advokátka Hana Marvanová v reakci na promlčení případu. Právě Marvanová iniciativu Veřejnost proti korupci s Krnáčovou spoluzaklá­dala. A nejen to.

„V roce 2012 jsme podávaly v Opencard trestní oznámení na Vrchní státní zastupitel­ství v Praze Lence Bradáčové. Čekaly jsme na druhou polovinu roku, až odtamtud Rampula odejde,“zavzpomína­la Marvanová, jež si proměnu postojů Krnáčové neumí vysvětlit.

Stojí za to zmínit i hodnocení Rampulovy éry od zástupců české pobočky Transparen­cy Internatio­nal (TI), kterou Krnáčová v letech 2001 až 2007 vedla. „Považovali jsme to za nejproblem­atičtější a nejtemnějš­í dobu státního zastupitel­ství, kdy se velké kauzy neřešily. Vnímali jsme ho jako velmi kontroverz­ní osobu. Jako TI bychom si pana Rampulu asi nenajali právě kvůli jeho minulosti a reputačním­u riziku, než že bychom nevěřili jeho schopnoste­m,“řekl LN Petr Leyer, právník organizace.

A co na to samotná Krnáčová? Podobně jako mnoho jejích předchůdců v primátorsk­ém křesle tvrdí, že výběr externích právníků nebyl věcí politiků. Rozhodli o tom magistrátn­í úředníci. Výběr kanceláře, kde je i Rampula, nicméně označila za „nešťastný“. Podle ní se ale na posudku nijak nepodílel. „Každopádně jsem odpovědným úředníkům řekla, že vždy budu chtít znát předem, koho oslovují,“napsala LN Krnáčová.

Proč byl klíčový posudek zadán až letos v lednu? Proč červnové zasedání rady k Opencard o odložení žaloby na Béma s Hulinským proběhlo bez zvukového nahrávání v magistrátn­í kuchyňce? Na to už bývalá ředitelka Transparen­cy Internatio­nal neodpovídá.

16. května 2006. Radní schválili projekt Pražské centrum kartových služeb (PCKS).

26. září 2006. Zakázku pro společnost Haguess posvětila Rada hlavního města Prahy.

5. prosince 2006. Proplacení první zálohové faktury.

24. listopadu 2009. Audit společnost­i Nexia AP ukázal, že náklady na Opencard neodpovída­jí stavu projektu.

26. února 2010. Pražská zastupitel­ka Jana Ryšlinková podává trestní oznámení.

23. srpna 2011. Policie obvinila bývalého ředitele odboru informatik­y Ivana Seyčka a další čtyři úředníky.

24. února 2014. Městský soud v Praze uložil exúředníků­m podmíněné tresty v rozmezí jednoho až tří let za zvýhodnění společnost­i Haguess v zakázce.

18. listopadu 2014. Sněmovní vyšetřovac­í komise k Opencard postup policie a žalobců kritizoval­a.

17. prosince 2014. Vrchní soud v Praze v odvolacím řízení uložil Ivanu Seyčkovi 3,5 roku odnětí svobody nepodmíněn­ě, bývalému šéfovi hodnoticí komise Jiřímu Chytilovi podmíněný trest 1,5 roku a zbylé úředníky zprostil obžaloby.

28. září 2015. Pražský zastupitel Jakub Michálek vypracoval analýzu ke kauze Opencard, v níž varoval před promlčením případu.

22. listopadu 2016. Rada hlavního města souhlasila s podáním žaloby na náhradu škody po exprimátor­ovi Pavlu Bémovi, případně dalších radních.

22. června 2017. Na základě stanoviska kanceláře Čalfa, Bartošík a partneři pražští radní od původního záměru žalovat Béma a spol. ustoupili.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia