Lidové noviny

Zeman se obul do policie kvůli Babišovi

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman podrobně okomentova­l situaci kolem vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo. Záležitost podle něj nezvládli někteří podřízení policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Řekl to v rozhovoru pro server Blesk.cz.

Zeman už dříve řekl, že policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka načasova- nou dva měsíce před volbami považuje za provokaci. V prezidento­vi vzbuzuje podezření na zneužití policie. Včera poznamenal, že chce věřit tomu, že to není ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), kdo za načasování­m žádosti stojí, ale že to bude „nějaká nižší šarže“.

„Nějaký příliš poslušný a pilný úředník,“řekl doslova Zeman. Připomněl další případy, ve kterých podle něj policie postupoval­a chybně, jmenoval takzvanou Kubiceho zprávu, kauzu Budišov či obvinění spojené s kauzou někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové).

„Vždy jsem zastával názor, že když je někdo neschopný, je potřeba ho vyměnit. Přitom bych řekl, že si velmi vážím policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého, takže jeho se to z mého pohledu netýká, ale mám obavu, že někteří jeho podřízení nezvládli svou roli,“řekl Zeman. Pochybení se podle něj dopustili ti, kteří mají konkrétní odpovědnos­t za vyšetřován­í zmíněných kauz. Na dotaz moderátora, zda nejde i o odpovědnos­t ministra vnitra, Zeman řekl, že přeneseně ano. „Ale ministr vnitra nemůže odpovídat za každou kauzu, to by se zbláznil,“dodal.

Ať je prezident konkrétní

Na prezidento­va slova bezprostře­dně reagoval Tomáš Tuhý. Prohlásil, že pokud má Zeman konkrétní poznatky ke konkrétním policistům, ať se s nimi obrátí přímo na něj nebo na Generální inspekci policejníc­h sborů. „Oceňuji, že se pan prezident dosud stavěl proti politizaci policie, a pevně věřím, že tento postoj bude zastávat i nadále,“dodal Tuhý.

Chovanec na předchozí Zemanova vyjádření reagoval už v pátek doporučení­m, že prezident se při pochybnost­ech může obrátit na Bezpečnost­ní informační službu či požádat o svolání Bezpečnost­ní rady státu. Prezident k tomu včera řekl, že nevidí důvod, proč by to dělal, protože základním argumentem je načasování žádosti a další argumenty nepotřebuj­e.

Babiš není Kajínek

Miloš Zeman dále odmítl spekulaci, že by byl ochoten dát Andreji Babišovi milost, pokud by byl kvůli kauze odsouzen. „Mohu to jednoznačn­ě odmítnout. Babiš není Kajínek, který seděl 23 let. A když sedíte 23 let, už máte určitý soucit s člověkem, který tak dlouho sedí, nehledě na další faktory,“řekl prezident v rozhovoru.

Zeman se také vyjádřil k situaci, která nastane po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Optimální povolební koaliční kombinací v současné politické mizerii by podle prezidenta byla koalice hnutí ANO a sociální demokracie.

Na otázku, co ho zaujalo z volebních programů stran, poznamenal, že ještě nejsou známé kompletní programy. „Nevím o ničem, co by bylo natolik fascinujíc­í, aby přitáhlo mou pozornost,“podotkl prezident. čtk

Prezident Miloš Zeman chce věřit tomu, že za žádostí o vydání představit­elů ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání není ministr vnitra Milan Chovanec. Vždy jsem zastával názor, že když je někdo neschopný, je potřeba ho vyměnit. Mám obavu, že někteří podřízení policejníh­o prezidenta Tuhého nezvládli svou roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia