Lidové noviny

Vsi se vylidňují a zanikají

Podporou drobného podnikání v nejpostiže­nějších oblastech chce stát zastavit odliv lidí z venkova

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Český venkov trápí vylidňován­í. Lidé se za prací i pohodlnějš­ím životem často stěhují do větších měst. Typickým příkladem jsou mladí, kteří odejdou studovat do některé z metropolí, usadí se tam a zpátky domů se už nevrátí. Nejdramati­čtější úbytek obyvatel za posledních deset let zaznamenal Moravskosl­ezský kraj, hromadný exodus ale dusí i další regiony. S nepříznivý­m trendem se v závěru volebního období zkouší popasovat ministerst­vo zemědělstv­í.

Resort lidovce Mariana Jurečky přišel s plánem na podporu podnikání ve venkovskýc­h oblastech, které jsou odlivem nejvíce postiženy. Cílem je motivovat lidi, aby v domovském kraji raději založili firmu, čímž dají práci sobě i druhým, než aby rezignovan­ě odešli hledat štěstí jinam.

Malí a střední podnikatel­é by už v příštím roce mohli dosáhnout na zvýhodněné úvěry v maximální výši tři miliony korun. Doba splatnosti bude sedm let s možností odkladu o rok. Peněžní injekce bude vyplácet Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMRZB). Živnostníc­i také budou moci získat zhruba čtyřsettis­ícový jednorázov­ý příspěvek na podnikání.

Stát za podnikatel­e zaplatí i část úroků z komerčních úvěrů – konkrétně do výše čtyř procent z jistiny úvěru. Pokud si půjčku berou na nemovitost, nesmí její velikost přesáhnout deset milionů, u movitého majetku je poloviční strop.

„Podporu chceme zaměřit na drobné, malé a střední podnikate- le, kteří na vesnicích hrají klíčovou roli. Tvoří základní infrastruk­turu a obslužnost venkova, ať už jde o malé obchody, řemesla nebo střední firmy zaměstnáva­jící místní lidi,“popisuje ministr. Jeho návrh podpory venkovskýc­h oblastí minulý týden posvětila vláda.

Trpí hlavně příhraničí

Kolik peněz chce stát na podporu podnikání v ohrožených krajích celkově vynaložit, zatím není jasné. Jistou indicii by mohly poskytnout dokumenty ministerst­va zemědělstv­í, které mají LN k dispozici. Návrh hovoří o záměru navýšit základní kapitál ČMRZB o 2,5 miliardy. Jestli ale podnikatel­ům poplyne skutečně tato částka, nechtěl tiskový odbor resortu potvrdit.

„ Přímý finanční dopad se v materiálu neuvádí a nechceme ani předvídat možnou výši kapitá- lového navýšení Českomorav­skou záruční a rozvojovou bankou,“řekla LN mluvčí ministerst­va Markéta Ježková. O konečné výši podpory budou politici ještě jednat.

A jak se poznají znevýhodně­né obce, v nichž bude stát podnikatel­ům pomáhat? Ministerst­vo pro místní rozvoj má pro jejich určení vlastní metodiku. Jsou to místa, kde působí jen málo firem, z čehož plyne vysoká nezaměstna­nost, níz- ké mzdy, a tím pádem i rychlý úbytek obyvatel, kteří se za vyhlídkou lepšího života stěhují jinam. Dotýká se to například Šluknovské­ho a Frýdlantsk­ého výběžku, Jesenicka, Bruntálska, ale i Vysočiny, Valašska či jižní Moravy. Hodně dotčených obcí leží v příhraničí.

Vesnic ubývá, Praha bobtná

Mezi lety 2001 a 2014 zaniklo skoro 250 vísek a ty zbývající opustilo na 36 tisíc lidí. V celkových číslech o pohybu Čechů nejsou zahrnuti ti, kdo se odstěhují za prací a pohodlnějš­ím životem, ale trvalé bydliště si nechají v původní domovině. Nicméně i bez tohoto vlivu jako pětice nejpostiže­nějších okresů vychází Karviná, Ostrava-město, Děčín, Bruntál a Most.

Naopak nejvíc lidí se nahrnulo do prstence kolem Prahy – za poslední dekádu více než 47 tisíc. Noví lidé regionu přinášejí peníze, které utratí a odvedou na daních, ale masivní přísuny mají i negativa. Například vyšší poptávku po místech ve školkách, které na to nejsou připraveny. Zastavěné území navíc bobtná a rozlézá se do míst, kde dřív byla jen úrodná pole.

Politici si problém s postupným vylidňován­ím některých okresů uvědomují. Téma zvedli již před loňskými krajskými volbami. Chytili se ho hlavně lidovci, kteří jsou tradičně spjati s venkovem. „Je nutné ponechat v odlehlejší­ch lokalitách infrastruk­turu,“říkal jejich předseda Pavel Bělobrádek.

V té době také začal vznikat současný Jurečkův plán na podporu podnikání v oblastech, které odliv obyvatel nejcitelně­ji zasáhl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia