Lidové noviny

Naši klekli na FAU, říká Babiš na další nahrávce

-

PRAHA Anonymní twitterový účet Skupina Šuman včera zveřejnila další nahrávku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Bývalý ministr financí na ní hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu. FAU má sklad v areálu Prechezy, která patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babišovi patřil. Hospodářsk­é noviny minulý týden napsaly, že soud postup daňové správy označil za nezákonný. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“říká Babiš na nahrávce, která má necelou minutu. Není jasné, kdy a s kým na ní Babiš mluví.

Do insolvence se FAU dostala loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Babiš byl tehdy ministrem financí. „Já jsem zprivatizo­val Prechezu roku 97 a oni před privatizac­í prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům,“uvedl také Babiš na nahrávce. Zmínil i podnikatel­e Tomáše Pitra, který byl zmiňován v souvislost­i s obchody FAU v médiích. „Teďka to koupil Pitr a samozřejmě jdeme po nich. Je to zločinecká banda, která dluží státu na daních asi 200 milionů korun,“řekl také.

„Nezlobte se, ale já už opravdu nebudu komentovat nelegálně pořízené zvukové nahrávky, které mě mají za pomoci manipulace pouze poškodit,“odpověděl Babiš na žádost serveru iDNES.cz o vyjádření k obsahu nahrávky. Finanční správa nařčení z účelové likvidace opavského obchodníka FAU odmítla. čtk

Více na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia