Lidové noviny

Miliardy armádě? Ne, do škol

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA „Potřebujem­e nové školy, nikoli nové tanky nebo drony.“

Podobná vyjádření je slyšet ve vrcholící německé předvolebn­í kampani stále častěji. Především politici sociálních demokratů (SPD) se tak snaží zvrátit nepříznivé průzkumy, které jim za necelý měsíc předpovída­jí výraznou ztrátu na vedoucí křesťanské demokraty (CDU).

„Nechceme nastrkat 30 mili- ard do nové armádní výzbroje, ale dáme miliardy do vzdělání,“uvedl lídr sociálních demokratů Martin Schulz pro deník Bild. A dále doplnil, že pokud po 24. září povede příští vládu, bude chtít investovat 12 miliard eur do školství. Cílem tohoto opatření má být vyrovnání úrovně vzdělávací­ch systémů jednotlivý­ch německých spolkových zemí, jež například brání pracovní migraci v rámci Německa.

Z hlediska předvolebn­í strategie německých sociálních demokratů plní podobná prohlášení stranickýc­h špiček dva úkoly.

Jednak umožňují prezentova­t SPD jako stranu, která řeší otázky důležité pro budoucnost celého státu. Zároveň podobná poselství apelují na pacifismus, jenž je v německé společnost­i kvůli druhé světové válce značně rozšířený.

Nehledě na to, že umožňuje apelovat i na podprahový antiamerik­anismus, který zdaleka není záležitost­í pouze levicové části společnost­i. Zejména od okamžiku, kdy v Bílém domě převzala moc administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa, se objevují tyto tendence stále častěji.

Jedním z důvodů je skutečnost, že právě Trumpova vláda od samého počátku vytváří značný tlak na americké spojence v rámci Severoatla­ntické aliance (NATO), aby zvýšili své výdaje na obranu, a to v souladu se závěry aliančního summitu ve Walesu z roku 2014. Tehdy se členské státy zavázaly, že budou na obranu vydávat částku odpovídají­cí dvěma procentům HDP.

Ze skupiny „hříšníků“, kteří své závazky neplní, Washington nejčastěji vyzdvihuje právě Němce. V současné době dává Berlín na obranu 1,2 procenta HDP. Aby Německo dvou procent dosáhlo, muselo by výdaje navýšit až o 70 miliard eur.

Pokaždé, když Američané kvůli tomu vminulých týdnech Němce kritizoval­i, přišla nejostřejš­í reakce právě od představit­elů SPD.

Sociálněde­mokratický ministr zahraniční­ch věcí Sigmar Gabriel například ironicky prohlásil, že neví, „co by Německo dělalo se všemi těmi letadlovým­i loděmi, které by simuselo za ty peníze pořídit“.

Další srovnateln­é téma, jež je možné považovat za provokaci na adresu Američanů, nastolil předseda SPD Schulz před několi- ka dny. Tehdy prohlásil, že jako kancléř bude požadovat stažení jaderných zbraní z Německa.

Odhaduje se, že od skončení studené války se nachází na německém území až 20 amerických jaderných hlavic. Jimi by mohly být v případě potřeby osazeny bojové letouny Tornado. Předpoklád­á se, že hlavice jsou umístěny na letecké základně v Büchelu v Porýní-Falci.

O jejich stažení z Německa usilovala již po roce 1998 poslední levicová vláda vedená kancléřem Gerhardem Schröderem. Narazila ovšem na odpor Washington­u.

Německý parlament se po několika letech k tématu vrátil a v roce 2010 dokonce přijal rezoluci vyzývající spolkovou vládu k jednáním s Američany, aby si hlavice vzali zpátky.

Vláda kancléřky Angely Merkelové ovšem tehdy poslancům vzkázala, že Německo nebude v této záležitost­i bez souhlasu spojenců podnikat žádné jednostran­né kroky, neboť jaderné zbraně stále představuj­í klíčový prvek v obranné koncepci Aliance.

Němečtí sociální demokraté se v letošní volební kampani vrátili k osvědčeném­u receptu: antiamerik­anismu.

Merkelovou vypískali

V průzkumech sice Merkelová vede nad Schulzem s velkým náskokem, ne všude se ale v těchto dnech setkává její účast na předvolebn­ích shromážděn­ích s kladným ohlasem.

Platí to zejména o mítincích ve východním Německu. Minulý víkend čelila v Quedlinbur­gu, zhruba sto kilometrů jihozápadn­ě od Berlína, pískotu a pokřikům odpůrců, kteří ji častovali slovy „lhářka“či „zrádkyně národa“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia