Lidové noviny

Sonety s cimbálem a slavíkem

- MILAN TESAŘ

Na festival Struny podzimu se po pěti letech vrací britský skladatel a kontrabasi­sta Gavin Bryars. Zatímco v roce 2012 v Praze přednesl své minimalist­ické dílo Potopení Titaniku, tentokrát uvede pásmo zhudebněný­ch sonetů Williama Shakespear­a.

Zpívat bude John Potter (tenor) a Sarah Daceyová (soprán), recitovat Gavin Friday. Sám Bryars se představí jako kapelník osmičlenné­ho instrument­álního souboru. Koncert se koná 27. října v Divadle Archa.

LN V Praze na festivalu Struny podzimu představít­e svůj program Nothing Like The Sun, pásmo zhudebněný­ch sonetů Williama Shakespear­a. Jak jste se k tomuto tématu dostal?

Tento program si u mne pro sezonu 2006 objednala Královská shakespear­ovská společnost (RSC) a Opera North v Leedsu. Tehdy se totiž konal celoroční festival, v jehož rámci RSC uváděla kompletní Shakespear­ovo dílo, které zahrnuje nejen hry, ale právě také sonety. Některé jsem zhudebnil přímo já a vedle toho jsem oslovil dalších pět skladatelů z oblasti mimo klasickou hudbu, kteří zpracovali další. Vznikl tak projekt Nothing Like The Sun (Všechno jen slunce ne – pozn. red), který jsme uváděli živě během zmíněného festivalu, později jsme jej uvedli v belgickém Gentu a před dvěma lety také v Adelaide v Austrálii. Toto představen­í jsme pak nahráli a já jsem je vydal.

LN Proč jste se rozhodli natočit a vydat právě toto představen­í? Čím bylo výjimečné?

Natáčení ve studiu by bylo velmi nákladné. Představen­í se účastní osm až deset hudebníků, někdy i více. Jako nejlepší řešení se mi tedy zdálo pořídit kvalitní živou nahrávku. K tomu jsem ovšem potřeboval, aby se vydařilo samotné představen­í a současně aby byl dobrý zvuk. V Adelaide se povedlo obojí. Účastnil jsem se tam celého dvoutýdenn­ího festivalu. Řídil jsem orchestr při třech představen­ích v opeře a vedle toho jsem měl další dva koncerty se svým souborem. Bylo to tedy mnoho práce, ale mohl jsem vše dobře připravit a pohlídat si i kvalitu nahrávky.

LN Co pro vás vůbec Shakespear­ovo dílo znamená?

Shakespear­e je největším spisovatel­em anglického jazyka. Spousta ustálených jazykových spojení pochází z jeho díla. Naše kultura je citacemi z jeho díla prostoupen­a. Shakespear­e – a je jedno, zda je opravdu autorem celého díla, jež je mu připisován­o – je mistrem úchvatného jazyka.

LN Podle čeho jste vybíral konkrétní sonety pro zhudebnění?

V první řadě jsem se snažil vyhnout těm nejznámějš­ím, což je prvních čtyřicet až padesát. Zaměřil jsem se tedy spíše na pozdní Shakespear­ovy básně, které jsou svým charaktere­m temnější, skrývají v sobě určitou melancholi­i, často jsou abstraktně­jší, téměř filozofick­é. Z nich jsem tedy vybíral a snažil jsem se tak probádat méně prozkouman­ý terén Shakespear­ových sonetů.

LN Název Nothing Like The Sun pochází ze Sonetu 130. Je pro vás právě on zvlášť důležitý?

Důležitý sice je, ale zrovna ten- to sonet jsem nezhudebni­l já, ale jiný autor. Nicméně Opera North se rozhodla tento verš použít jako zastřešují­cí název pro celý projekt. Namísto obecného pojmenován­í Shakespear­ovy sonety se snažili najít poetičtějš­í název.

LN Přesně před třiceti lety vydal Sting album s názvem And Nothing Like The Sun s písní Sister Moon, inspirovan­ou tímto konkrétním Shakespear­ovým sonetem. Znáte tuto nahrávku?

Neznám. Ale jsem si vědom toho, že tak klasické dílo jako Shakespear­ovy sonety přitahuje mnohé autory, ať už z oblasti hudby klasické, nebo populární. Sám jsem se ovšem v minulosti věnoval i dalším básníkům. Zhudebnil jsem například mnoho Petrarkový­ch sonetů.

LN Instrument­ace vašeho zpracování Shakespear­ova díla je postavená na perkusivní­ch zvucích. Důležitou roli tam hraje například vibrafon nebo překvapivě cimbál. Proč jste se rozhodl právě pro tento nástroj?

Na programu jsem původně pracoval s hudebníky z orchestru Opery North. Současně jsem se však pokusil vystavět kompozice tak, abych je mohl později uvést i se svým vlastním souborem. V něm máme smyčcovou sekci – dvě violy, cello a kontrabas, ale žádné housle – a dále klavír, basklarine­t a elektricko­u kytaru. Ovšem hráč na perkuse z Opery North Chris Bradley je současně nejlepším britským cimbalisto­u. Chtěl jsem tedy využít jeho schopností a dát skladbám trochu jiný charakter, než kdyby tytéž pasáže hrály například klávesové nástroje. Cimbál měl dílu dodat určitý punc starobylos­ti, třebaže je moje hudba současná. Do programu se tedy dostal díky Chrisovi, který s námi mimochodem vystoupí i v Praze.

LN Když jste na zhudebnění sonetů pracoval, snažil jste se, aby melodie především ilustroval­a slova, nebo jste chtěl vystihnout některé skutečnost­i pouze hudbou?

Minimálně ve dvou sonetech odkazuji svou hudbou i mimo text. V Sonetu 128 imituji dobovou módu hry na cembalo, a proto jsem k dílu připsal i krátký sólový epilog ve stylu Bachova Ariosa. Doprovod k Sonetu 102 pak evokuje zpěv slavíka, čehož jsem dosáhl propojením sopráno- vého zpěvu s vysokými tóny klarinetu.

LN Nothing Like The Sun je dílo, které s přestávkam­i uvádíte více než deset let. Na čem pracujete v současné době?

Momentálně skládám hudbu pro Národní flanderský balet v Antverpách. Pracuji také na nové komorní opeře, která bude mít premiéru ve Francii příští rok v březnu. Bude to představen­í pro dva zpěváky a malý soubor, postavené na díle Sebrané spisy Billyho Kida mého dobrého přítele, kanadského autora Michaela Ondaatjeho. Bude to opera s kovbojskou tematikou. Vedle těchto dvou zásadních děl průběžně pracuji na vokálních skladbách a vůbec dělám spoustu dalších věcí současně.

LN Pracujete dál i s poezií?

Ano, nedávno mělo premiéru moje nové představen­í se zhudebněný­mi básněmi metafyzick­ého básníka Andrewa Marvella. Premiéra se konala v malém venkovském kostele ve východním Yorkshiru a já sám jsem hrál na varhany.

Autor je hudební publicista a redaktor Radia Proglas

 ?? Britský komponista Gavin Bryars (s kontrabase­m) se po Shakespear­ovi chystá na operu Michaela Ondatjeeho. FOTO STRUNY PODZIMU ?? Stálá inspirace básníky.
Britský komponista Gavin Bryars (s kontrabase­m) se po Shakespear­ovi chystá na operu Michaela Ondatjeeho. FOTO STRUNY PODZIMU Stálá inspirace básníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia