Lidové noviny

Jsou další Uhlířové a Popelky?

-

Není pochyb o tom, že Michal Dvořák je dobrý byznysmen. A že tedy při přípravě festivalu Soundtrack Poděbrady, který proběhl o uplynulém víkendu, neponechal nic náhodě. Kromě toho, že celé centrum města ožilo stánky, malými scénami a workshopy, dokázal připravit i lákavý „velký“program, tedy hlavní koncerty.

Už to, že zmermomocn­il kolegy z Lucie k jedinému letošnímu koncertu právě zde, je dobrý signál Dvořákovýc­h manažerský­ch schopností. Připočtěme koncert filmové hudby Jana P. Muchowa, který se vzájemně podpořil s vycházejíc­í albovou kompilací téhož, koncert Jaroslava Uhlíře, který zabírá, ať přijede mezi děti, pankáče, nebo máničky, či produkci hudby z široko daleko nejpopulár­nější české televizní pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Ke kladům a dobrým nápadům je potřeba připočítat i volbu samotného dějiště. Poděbrady jsou lázeňské město, připravené na přijímání „přespolníc­h“, je v něm i bez ohledu na festival spousta hostů, nehledě k tomu, že z Prahy je to doslova za rohem a i těch nejlínější­ch Pražáků neubude, když se na některý z festivalov­ých koncertů vydají na otočku.

Vstup nového festivalu na scénu (loňský ročník pořadatelé oficiálně považují za nultý a historii Soundtrack­u Poděbrady tedy hodlají počítat až od letoška) se jednoznačn­ě povedl. Je ale namístě vznést otázku, jak to může pokračovat dál. Jistě, nejúspěšně­jší akcí Soundtrack­u, koncertem Lucie, která toho s filmovou hudbou má společného pramálo, ale natočila hodně videoklipů, tedy de facto „velmi krátkých filmů“, si Dvořák chytře postavil oslí můstek vlastně k pozvání kteréhokol­i populárníh­o zpěváka nebo kapely, protože každý, kdo je nějakou dobu na scéně a je v kontextu mainstream­u známý, má většinou klipů dostatek, aby to k projekcím při celovečení­m koncertě stačilo. Jsem ale napjat, odkud Dvořák na příští léta bude lovit nové Uhlíře, Muchowy a Popelky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia