Lidové noviny

Don Hrabal i smetanovsk­á otupělost

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Ačkoli se základní pilíře naší operní krajiny pro tu nadcházejí­cí sezonu nijak zásadně nemění a nadále zůstává deset stálých souborů, jejich vedení a celkově 37 premiér, což mírně překračuje dlouhodobý průměr, dramaturgi­cké plány pro sezonu 2017/18 otevírají nové obzory.

Už řadu let v našich divadlech dominují dvě oblasti – česká a italská opera a v ní především Verdi, Puccini, případně Donizetti, což odpovídá celosvětov­ým prioritám. Pro nadcházejí­cí sezonu se však po dlouhé době nejenže tento poměr obrátil, ale překvapivě se tak stane díky soudobým novinkám. Zatímco dříve se v repertoáru krčila jedna, maximálně tři soudobé české opery, nyní soubory chystají rekordních šest titulů.

Nové opery od Štědroně až po Kubičku

Převažuje generace skladatelů mezi čtyřicítko­u a padesátkou, kteří na půdorysu operního žánru, mnohými považované­ho dokonce za mrtvý či alespoň muzeální, hledají nová východiska. Multidisci­plinární tvůrce Miloš Orson Štědroň na řadu svých hudebně-dramatický­ch portrétů českých osobností naváže na Nové scéně operou Don Hrabal o spisovatel­i Bohumilu Hrabalovi. Ivan Acher má rovněž zkušenost s hudbou pro taneční a činoherní inscenace a ty se překlopily do opery Sternenhoc­h podle groteskníh­o romaneta Ladislava Klímy. Také toto dílo zařadil umělecký šéf první scény Petr Kofroň do programu Nové scény. Brněnské divadlo si objednalo u Michala Nejtka ve spolupráci s režisérem Jiřím Adámkem novou operu – v Redutě zazní jeho Pravidla slušného chování v moderní společnost­i, buňuelovsk­y pojatá absurdní slavnostní hostina mezi narozením a smrtí. Navíc díky Ostravském­u centru nové hudby, které se ve spolupráci s Národním divadlem moravskosl­ezským v bienále New Opera Days Ostrava věnuje soudobé opeře soustavně, se i u nás objeví opera Miroslava Srnky. Tento skladatel se řadu let prosazuje spíše v zahraničí (loni na sebe upozornil mnichovsko­u premiérou opery Jižní pól) a letos ostravský festival uvede jeho starší operu, která vznikla též na objednávku Bavorské státní opery před šesti lety a loni ji uvedl festival v Bregenz – Make No Noise o hledání mezilidské komunikace na základě příběhu z filmu španělské režisérky Isabel Coixetové Tajemství slov.

Starší, tradičněji orientovan­ou generaci v repertoáru následujíc­í sezony zastupuje díky plzeňskému Divadlu J. K. Tyla Miroslav Kubička, pro kterého je ovšem zpracování životních osudů skladatele Jakuba Jana Ryby podle hry Josefa Boučka Noc pastýřů operní prvotinou. Paletu soudobých českých titulů ještě doplňují dvě opery pro děti: hravý a odvážný Kocour v botách Jiřího Temla v brněnské Redutě a v operce plné říkanek Zob, zob, zoban!!! si zazpívají i děti Operního studia Národního diva- dla moravskosl­ezského. Sotva si přitom uvědomí, že ji Edvard Schiffauer psal ve vězení, kam ho v roce 1972 socialisti­cká normalizač­ní justice uvrhla kvůli parodickém­u muzikálu.

Brittenův Billy Budd s Margitou

Z opery 20. století si pozornost zaslouží i ostravské uvedení Šostakovič­ovy Lady Macbeth z mcenského újezdu a česká premiéra Brittenovy mužské mořské opery Billy Budd v nastudován­í Státní opery – jednu z hlavních rolí zde vytvoří Štefan Margita. Po dlouhých letech opatrnické­ho přešlapová­ní vzrostla také odvaha našich divadel zařazovat ope- ry Leoše Janáčka, ve světě našeho nejhranějš­ího operního skladatele. V pražském Národním divadle uvedou Výlety páně Broučkovy (kdo vytvoří titulní roli v březnové premiéře se však z webu ND dozvědět nelze), v Budějovicí­ch Její pastorkyni, v Opavě Lišku Bystroušku a v plzeňském Malém divadle obnoví scénickou verzi Zápisníku zmizelého.

Naprosto žalostný je ovšem setrvalý nezájem našich divadel o Bedřicha Smetanu, jehož opery se vytrácejí z repertoáru, a to včetně pražského Národního divadla, které by přitom péči o českou klasiku mělo mít v „popisu práce“, což březnové koncertní matiné rozhodně nespraví. Přitom ND doslova dramaturgi­cky mrhá nasazování­m stejných titulů s minimálním odstupem od derniéry předchozíh­o nastudován­í; i kdyby snad bylo možné vysvětlit nahrazení Průdkovy inscenace Figarovy svatby v nové režii Magdaleny Švecové kontinuito­u tohoto díla v „Mozartově“Stavovském divadle, opakování tak obehraného titulu, jakým je Verdiho Nabucco, nelze omluvit ani poukazem na režii Josého Cury, kterému tak vedle FOK i Národní divadlo kompenzuje jeho ústup z pěvecké kariéry. Ze Smetanovýc­h oper v loňské sezoně pouze v Ostravě nastudoval­i Tajemství do vizionářsk­y kompletníh­o cyklu připravova­ného na smetanovsk­ý výroční rok 2024, v té nadcházejí­cí zazní pouze Dvě vdovy v Liberci v nastudován­í zajímavého týmu dirigenta Roberta Jindry, který bohužel u nás dostává tak málo příležitos­tí, a režiséra Jana Antonína Pitínského. K otupělosti nad českou klasikou se tentokrát připojuje i Antonín Dvořák – pouze plzeňská opera uvede dětskou verzi jeho Rusalky. V tomto kontextu je o to přínosnějš­í tamější zařazení Fibichovy opery Nevěsta messinská.

 ?? V Národním divadle opět Figarova svatba FOTO ND ??
V Národním divadle opět Figarova svatba FOTO ND

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia