Lidové noviny

Proč (ne)zavrhnout Polsko

Polská politika je problemati­cká, ale v mnoha ohledech nám může sloužit i jako vzor

-

Vposlední době si nelze nevšimnout českých diplomatic­kých pokusů se poněkud distancova­t od Polska. Má to svoje logické důvody. Ale nemělo by se to přehánět a mělo by se tak dít pouze v nejjemnějš­ích rukavičkác­h. Navíc je to téma k diskusi, protože vlastně existují i dobré důvody, proč to nedělat vůbec.

Podivná diplomacie

Na nedávném setkání s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem v Polsku nebyla Česká republika, na rozdíl od jiných středoevro­pských zemí, zastoupena ani prezidente­m, ani ministrem zahraničí, ani předsedou vlády. Odjel tam pouze předseda sněmovny Jan Hamáček. Slovensko například reprezento­val prezident Andrej Kiska, kterého jistě nelze podezírat z nějakých osobních sympatií k Trumpovi.

Ano, lze chápat, že se v případě České republiky sešlo jistou shodou okolností „příjemné s užitečným“. Miloš Zeman se urazil, že se s ním Donald Trump nechce sejít nebo mu někdo z USA vzkázal, ať se k Trumpovi raději nepřibližu­je. Tudíž asi nebylo třeba ho přemlouvat, aby do Varšavy nejezdil. Signál ale posílili svou nepřítomno­stí především Sobotka se Zaorálkem. Samozřejmě je v módě držet si distanc od Donalda Trumpa, třeba ho americký systém brzy nejen zavrhne, ale dokonce nestráví a vyvrhne. I když na to sázet moc nelze.

Plány polského prezidenta Andrzeje Dudy týkající se projektu Trojmoří jsou samozřejmě podivné a megalomans­ké a Poláci nijak neskrývají svůj plán vést a dominovat. Na to by nebyl nikdo zvědavý, ani kdyby v Polsku byla proevropšt­ější a liberálněj­ší vláda. Možná se někomu Poláci jeví jako takoví malí Rusové.

Pak je tu příklad summitu ve „slavkovské­m formátu“v Salcburku. Schůzky s Macronem jsme se zúčastnili my a Slováci, „troublemak­eři“Poláci a Maďaři nikoliv. Ano, nebyli tam ani třeba Slovinci, kteří nikoho nezlobí, ale nějaký signál tu je a byl evidentně záměrně vyslán.

Zajisté je tu oprávněná kritika způsobu, kterým polská vláda zachází s justicí, ústavním soudem, veřejnoprá­vními médii apod. Jako členové Evropské unie stojíme „víceméně“za Evropskou komisí, která zahájila s Polskem řízení kvůli zásahům do soudního systému, i když v postoji k migračním kvótám jsme na straně Varšavy. To ale není nic drsného, v zásadě to lze zatím chápat jako takový striktnějš­í dialog.

Jenže je tu stále celá řada dobrých důvodů, proč mít s Polskem co nejlepší vztahy a dobře si ho všímat. Začněme vztahy s USA. Silná atlantická vazba je tradiční polskou politikou, která nesouvisí s tím, jaká je v Polsku u moci vláda (zda je zrovna liberální či konzervati­vně-nacionalis­tická.) Stejně tak je silná a tradiční vazba Američanů na Poláky bez ohledu na skutečnost, kdo je zrovna americkým prezidente­m. Důvodem není pouze silná polská diaspora nebo lobby v USA.

Tím se dostáváme k další věci. Poláci berou vážně svou energetick­ou bezpečnost, resp. geografick­ou diversifik­aci energetick­ých zdrojů, ať již jde o plánování dovozu zkapalněné­ho plynu z USA. Stejně tak je americká i polská kritika ruských energetick­ých projektů jako jsou plynovody Nord Stream dlouhodobá věc bez ohledu na to, jestli vládne Obama, Bush, Trump, Tusk nebo Kaczyński.

Poláci možná „zlobí“v EU, ale v rámci NATO vzorně plní předepsano­u výši výdajů na zbrojení, kde jsme pro změnu jedni z nejhorších my a Slováci. Poláci berou svou armádu, stejně jako svou energetick­ou bezpečnost, velmi vážně.

Některé úvahy přicházejí­cí z Německa, jako je například nápad SPD vzdát se amerických jaderných zbraní, by měl znepokojit i zastánce prominentn­í německé karty v české politice. Poláci umí čerpat evropské dotace na smysluplné projekty, především z oblasti infrastruk­tury. Nenechali si tyto peníze rozkrást, neměli skandály typu ROP Severozápa­d. Jakkoliv je polská společnost polarizova­ná a podle všeho existují dokonce dvě Polska, v tomto ohledu je Polsko jedno a zajedno. Poláci také donedávna uměli bojovat za své zájmy v evropských institucíc­h, i když v případě Donalda Tuska svou dovednost zdestruova­li.

Poláci na rozdíl od nás také umějí stavět (a to nejen z evropských peněz) a dokonce dokáží kontrolova­t náklady. Oni realizoval­i v praxi onen slogan „prostě to postavíme“. Nejde jen o silnice a dálnice, ale třeba i o domy v centru Varšavy.

Sousedský spolek má smysl

Je nyní také jaksi v módě zavrhovat V4 a učinit z ní pouze technokrat­ickou platformu regionální spolupráce. Ano, EU je řádově důležitějš­í, ale V4 má i jiný smysl než jen technický. Tvoří ji země se společnou historií a zkušeností, bez ohledu na to, kdo, kde a jak zrovna vládne. Z důvodu historické zkušenosti má smysl, že existuje i sousedský spolek, ve kterém není Rakousko a Německo. A měla by existovat i určitá pojistka pro případ, že Němci pro něco zase nadšeně a kolektivně vzplanou, což se čas od času bohužel stává.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia