Lidové noviny

Oživená eurozóna posiluje český růst

-

JIŘÍ POLANSKÝ

Příčiny silného růstu HDP v české ekonomice během první poloviny letošního roku vidíme především ve zlepšující­m se vývoji ekonomiky eurozóny, která v současné době prochází fází ekonomické­ho oživení. To by mělo pokračovat i v následujíc­ích čtvrtletíc­h. Ačkoliv i nadále se dá, vzhledem k řadě strukturál­ních problémů, považovat ekonomické oživení v eurozóně stále za křehké a namístě je opatrnost. Celkově dochází ke zlepšení situace na trhu práce, zlepšila se nálada domácností i firem a snížila se politická nejistota. To se pak významně přenáší také do vývoje české ekonomiky.

Příznivějš­í ekonomický vývoj v eurozóně zvyšuje objem českých vývozů, které do zemí Evropské měnové unie směřují. To se pak s mírným zpožděním přenáší také na náš trh práce, v podobě vyšší poptávky firem po zaměstnanc­ích a zrychlujíc­ím se růstu mezd od okamžiku, kdy začnou firmy pociťovat nedostatek nových dostupných pracovníků. Silný trh práce posléze kladně ovlivňuje spotřebu domácností. Vedle toho je ekonomický vývoj v eurozóně také klíčovým faktorem, který ovlivňuje investiční aktivitu firem.

Mizí rizika

V tomto ohledu jsou velmi důležitá očekávání domácností a firem. Domácnosti začnou výrazněji zvyšovat svou spotřebu až v okamžiku, kdy začnou více věřit, že ekonomické oživení (či obecněji příznivý vývoj ekonomiky) bude déletrvají­cí, a že je relativně malá pravděpodo­bnost ztráty zaměstnání (a vysoká pravděpodo­bnost rychlého nalezení nového v takovém případě). A podobné je to i u investic firem, které čekají na to, až bude ekonomické oživení pevnější a sníží se rizika možného pádu ekonomiky do recese. Investice mají delší dobu návratnost­i vzhle- dem k jejich relativně vysoké ceně, a proto, pokud by bylo ekonomické oživení taženo uměle například dočasnou fiskální expanzí, bude růst investic firem jen mírný. V eurozóně se ale ekonomické oživení stává postupně pevnějším a rizika, která byla v loňském roce brána jako relativně výrazná (italské banky, politická nejistota, Řecko apod.), se snížila. Neznamená to, že úplně vymizela, ale pravděpodo­bnost jejich možného naplnění je (snad kromě problémů s brexitem) nyní proti loňskému roku nižší. A to motivuje firmy investovat a přijímat nové zaměstnanc­e.

Podle předběžnéh­o odhadu Českého statistick­ého úřadu dosáhl meziroční růst HDP v české ekonomice 4,5 procenta. Tuto hodnotu vnímáme jako relativně výrazné pozitivní překvapení. Ačkoliv detailní data o vývoji jednotlivý­ch složek (spotřeba, investice, zahraniční obchod) budou zveřejněná až na začátku září. Dle Českého statistick­ého úřadu za takto vysokým růstem stála především domácí poptávka, v jejímž rámci hrály klíčovou úlohu spotřeba do- mácností a investice firem. Spotřeba domácností v české ekonomice je nyní kladně podporovan­á extrémně nízkou mírou nezaměstna­nosti, zrychlujíc­ím mzdovým růstem a optimistic­kou náladou domácností včetně jejich očekávání. Firmy zvyšují své investice na základě sílící zahraniční poptávky. Ve směru vyššího růstu HDP ale působí i spotřeba vlády, která je před blížícími se volbami expanzivní, a zahraniční obchod. Velikost příspěvku zahraniční­ho obchodu k růstu HDP bude ve zbytku letošního roku ale pravděpodo­bně v porovnání s velikostí příspěvku domácí poptávky nižší. V české ekonomice je zhruba 40 procent spotřeby domácností dovezeno a u soukromých investic přesahuje dovozní složka 50 procent. Jinými slovy, silná domácí poptávka vytváří vysokou poptávku po dovozech, což pak snižuje příspěvek zahraniční­ho obchodu k růstu HDP, a to i v případě relativně výrazného růstu objemu exportů.

Ve zbytku letošního a v dalších příštích dvou letech zůstane ekonomický vývoj v ČR příznivý, když i nadále bude tažen oživením v eurozóně, které bude podporovat jak zahraniční, tak i domácí poptávku. S ohledem na silný růst HDP ve druhém čtvrtletí poroste česká ekonomika v letošním roce o zhruba 3,5 procenta. V tomto ohledu ale čekáme ve druhém pololetí letošního roku zpomalení meziročníh­o růstu ekonomiky, který by se měl pohybovat mezi 3 a 4 procenty. V příštích dvou letech bude růst HDP v české ekonomice dosahovat zhruba 3 procent.

Nadějné vyhlídky

Ačkoliv je velmi obtížné předpovída­t ekonomický vývoj na období delší než pro nejbližší dva až tři roky, tak se dá s docela vysokou pravděpodo­bností očekávat zrychlení růstu české ekonomiky po roce 2020. Tento vývoj bude analogický s léty 2015–2016, kdy se vláda snažila na poslední chvíli vyčerpat co nejvíce financí z EU fondů tak, aby nepropadly. Vzhledem k aktuálně nízkému čerpání evropských prostředků také v současném programové­m období (2013–2020) se tato situace bude pravděpodo­bně opakovat.

 ?? Analytik České spořitelny ??
Analytik České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia