Lidové noviny

Šíříme nakupování­m fámy?

Firmy i jejich zákazníci se musí naučit pracovat s reklamou na internetu

-

Nakupujete na e-shopu se zeleným mimozemšťa­nem? Vybíráte si oblečení u své oblíbené značky? Pak jste možná drobnou částkou podpořili šíření konspiračn­ích teorií. Třeba nevědomě přispíváte na fámu, že v Evropě se vznáší radioaktiv­ní mrak, o kterém „běžná média mlčí“. Nebo jste podpořili smyšlenou zprávu o znásilněné třináctile­té dívce. Možná vám poděkují ti, kteří šíří informace o tzv. chemtrails – smyšlené chemikálii, kterou nás mají práškovat zákeřné vlády a ovládat tak naši mysl a ničit naše zdraví.

Nezbohatne každý

Jak jsme spočítali v analýze pro Nadaci Open Society Fund, každý rok nakoupí firmy u českých a slovenskýc­h konspiráto­rů a dezinformá­torů reklamu až za 30 milionů korun. Na jednu stranu to není v mediálním byznyse úplně závratná suma. Dezinformá­toři v Česku a na Slovensku si určitě nevydělají jako skupiny teenagerů v Makedonii, kteří šířili bombastick­á odhalení na americké prezidents­ké kandidáty. Ani si za to žádný z nich nekoupí kaž- dý rok dovolenou v tropech jako Nikolas Pravda, autor stanice Pravda TV, prostředni­ctvím které šíří bizarní politické zkazky po Německu. Na druhou stranu, náklady na počítač, připojení k internetu a na kopírování bludů nejsou vysoké. Pro desítku největších ze zkoumaných stránek to bohatě stačí. Ostatní stránky fungují zřejmě jako koníček pro zábavu nebo jejich provozovat­elům proudí příjmy z utajovanýc­h zdrojů.

Zajímavějš­í než samotné peníze je fakt, že firmy si většinou reklamu na těchto stránkách nekupují vědomě. Zadávají propagaci automatizo­vaně a skrze prostřední­ky – mediální agentury a reklamní sítě. Neřeší konkrétní adresy, kde se jejich značka objeví. Online reklama se dnes přesouvá flexibilně všude tam, kde se pohybuje zá- kazník. Změnit to mohou jednoduše buď samotné firmy, nebo jejich zákazníci, když je na to upozorní. Je to ostatně v jejich zájmu, protože nemohou tušit, kdy se třeba jejich reklama na léky objeví vedle návodu, jak si vyléčit rakovinu pitím čisticího prostředku. Ostatně ani pro ten čisticí prostředek to asi není dobrá reklama.

Lék na mediální negramotno­st

Na sousedním Slovensku se díky projektu Konšpiráto­ri.sk stalo standardem, že firmy všechny nebo část takových stránek ze své inzerce vyškrtly. Samozřejmě to není jediný lék na mediální negramotno­st a nízkou důvěru občanů v „tradiční“média. Hranicemez­i úmyslně dezinforma­čními a konspiračn­ími weby, bulvárem nebo ovlivňován­í klasického média ze strany majitele je méně než tenká. To neznamená, že nelze někde začít, anebo že jde o cenzuru, jak se ozývalo v minulých týdnech. Každý má možnost projevovat své názory, a každá soukromá společnost má svobodu rozhodnout se, kam pošle své peníze na inzerci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia