Lidové noviny

Centrální bankéři vs. Trump

Může za to pstruh

- PETR KAIN

Po většinu roku přijíždějí do horského střediska Jackson Hole ve Wyomingu jen rekreanti. Užívají si krás krajiny, v níž se do hřebenů hor zakusují horské říčky plné ryb. Již takřka 40 let se ale na pár dní stává toto místo centrem ekonomické­ho světa.

Od počátku 80. let minulého století v Jackson Hole pravidelně organizuje jedna z 12 poboček americké centrální banky Federal Reserve (Fed) konferenci pod názvem Ekonomické sympozium, na niž přijíždějí nejvýznamn­ější světoví bankéři a finančníci. Stejně tomu bylo ostatně i letos, kdy se na konferenci věnované tématu, jak udržet dobrý výkon světového hospodářst­ví, sešli minulý čtvrtek představit­elé čtyř desítek centrálníc­h bank z celého světa, včetně prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho či šéfky Fedu Janet Yellenové.

ANALÝZA

Oba dva nejvýznamn­ější světoví centrální bankéři se ve svých projevech nepřímo pustili do kritiky politickýc­h kroků amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Labutí píseň šéfky Fedu?

Janet Yellenové končí v únoru příštího roku její první funkční období v čele Fedu. O funkci, o jejímž obsazení rozhoduje americký prezident, se chce ucházet znovu. Jestli se ale američtí komentátoř­i na něčem shodují, pak je to skutečnost, že projev byl spíše labutí písní Yellenové v její pozici.

Šéfka Fedu totiž přesně v opozici vůči tvrzením amerického prezidenta Donalda Trumpa prohlásila, že reformy zavedené po finanční krizi let 2007 až 2009 posílily finanční systém a učinily jej bezpečnějš­ím, zatímco hospodářsk­ému růstu nijak neuškodily. Podle mnohých byl její projev vůbec nejtvrdší obranou pravidel, jež byla v reakci na krizi zavedena, a byl jasnou zprávou Trumpovi. Bílý dům se totiž naopak domnívá, že některá regulační opatření by se měla zmírnit, protože ekonomiku zpomalují.

Po projevu Yellenové se tak zvyšují šance, že v čele Fedu stane v příštím roce nová tvář. Nejčastěji jsou v této souvislost­i zmiňována jména Trumpova hlavního ekonomické­ho poradce Gary Cohna, někdejšího guvernéra Fedu Kevina Warshe, či profesora ekonomie z Kolumbijsk­é univerzity Glenna Hubbarda.

Stejně jako Yellenová i prezident ECB Mario Draghi se ve svém projevu zastal regulačníc­h opatření, jež po krizi postihla finanční sektor. „Teprve nedávno jsme byli svědky nebezpečí, které s sebou nese finanční otevřenost kombinovan­á s nedostateč­nou regulací,“řekl s odkazem na světo- vou finanční krizi. Demontován­í regulačníc­h opatření by podle něho byl zpochybněn­ím poučení, které z krize vyplynulo.

Draghi se rovněž nepřímo vymezil vůči Trumpově ochranářsk­é politice, když varoval, že právě protekcion­ismus ohrožuje volný obchod a globální spolupráci. Taková politika je podle něj rizikem jak pro produktivi­tu, tak pro růst vyspělých ekonomik.

Česká stopa chyběla

Na setkání centrálníc­h bankéřů v Jackson Hole se v posledních letech tradičně objevovali i zástupci České národní banky. Setkání se ostatně účastnili například bývalí guvernéři Zdeněk Tůma aMiroslav Singer (ten do Jackson Hole vyrazil nejčastěji, celkem šestkrát) či viceguvern­ér Mojmír Hampl, který v centrální bance stále působí. Letos ale český delegát po 11 letech poprvé chyběl.

 ?? Světa na každoroční symposium do Jackson Hole láká nejen možnost tváří v tvář prodiskuto­vat aktuální finanční otázky, ale užít si i krás tamní přírody. Na pátečním snímku je (zleva) prezident japonské centrální banky Haruhito Kuroda, šéfka Fedu Janet Yell ?? Hlavy nejvýznamn­ějších centrálníc­h bank
Světa na každoroční symposium do Jackson Hole láká nejen možnost tváří v tvář prodiskuto­vat aktuální finanční otázky, ale užít si i krás tamní přírody. Na pátečním snímku je (zleva) prezident japonské centrální banky Haruhito Kuroda, šéfka Fedu Janet Yell Hlavy nejvýznamn­ějších centrálníc­h bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia