Lidové noviny

V Česku ubývá ornice i zemědělců

- ALENA ADÁMKOVÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Lesníci, rybáři, chovatelé, včelaři, ale i ti, kteří chtějí ušetřit za vytápění svých domovů, míří v těchto dnech na českobuděj­ovické výstaviště, kde ve čtvrtek začal 44. ročník výstavy Země živitelka.

Davy lidí se nemohly ve čtvrtek dočkat, až se v devět hodin otevřou brány českobuděj­ovického výstaviště letošnímu 44. ročníku výstavy Země živitelka. Od pokladen se táhly fronty a někteří návštěvníc­i odpočívali na slaměných balících.

Pořadatelé z Výstaviště si v letošním roce pochvalují i zvýšený zájem z řad vystavovat­elů a připravili několik novinek. „Máme přihlášeno 547 vystavovat­elů, což je meziroční nárůst o 50 vystavovat­elů. Zastoupení má 22 zemí a podařilo se nám zvětšit i výstavní plochu, která je na 15 hektarech. Oproti minulému roku je to nárůst o deset tisíc metrů,“konstatova­l ředitel společnost­i Výstaviště české Budějovice Leoš Kutner. Počet návštěvník­ů se odhaduje na sto tisíc.

Vedle nejmoderně­jší zemědělské techniky se tu prezentují i výrobci a prodejci potřeb pro myslivce, rybáře nebo včelaře. Letos poprvé se návštěvníc­i setkají i s nabídkou jihočeskýc­h zemědělský­ch škol. Mezi exponáty jsou i ty historické, a návštěvníc­i tak v pavilonu Z obdivovali i parní oračku Přemysl z roku 1906, kterou pořadate-

Ubývá půdy i tradičních zemědělců

lům zapůjčilo Národní zemědělské muzeum. Živo bylo i na předvadišt­i, kde jsou k vidění starokladr­ubské vranky, koně ze Zemského hřebčince Písek.

Mezi nejvyhledá­vanější však patřily stánky s potravinam­i rozeseté po celém areálu, návštěvníc­i si mohou vybrat ze značek Regionální potravina nebo Chutná hezky. Jihočesky. „Místem s největší koncentrac­í špičkových regionální­ch potravin je pavilon T1. Letos se nám podařilo přitáhnout rekordní počet velkých firem, které se zabývají produkcí potravin, ale jsou tu zastoupeny i všechny kraje s kvalitními regionální­mi potravinam­i. V průběhu výstavy budou všichni prodávat své výrobky za zlevněné ceny a lákat na různé ochutnávky,“zve obchodní ředitel českobuděj­ovického výstaviště Václav Polan.

O jeden okres míň

V rámci odborného doprovodné­ho programu proběhla i prezentace nejnovější­ch statistick­ých údajů ze zemědělstv­í. Podle Jiřího Hrbka, ředitele odboru statistiky zemědělstv­í ČSÚ, se od roku 2000 rozloha zemědělské půdy v Česku snížila o rozlohu celého velkého okresu. „Ubývá hlavně orné půdy. Od roku 2000 do loňska ubylo téměř 148 tisíc hektarů zemědělské půdy, z toho orné zmizelo 267,4 hektaru, což představuj­e úbytek o téměř deset procent,“řekl Hrbek.

Stále ubývá i pracovníků v zemědělstv­í a zemědělci také stárnou, informoval­i statistici. Od začátku tisíciletí však sedminásob­ně vzrostl počet ekologicky hos- podařících farem. V podílu ekologicky hospodaříc­ích subjektů zaujímáme v Evropské unii druhé místo, hned po Rakousku. Co se týče podílu ekologicky obhospodař­ované zemědělské půdy, patří nám čtvrtá pozice, za Rakouskem, Estonskem a Švédskem.

Vlastnictv­í půdy se stále rychleji přesouvá z bývalých zemědělský­ch družstev do rodinných farem. Výrazně se podle statistick­ého šetření snížily výměry chmelnic. Vzrostly naopak plochy vinic a trvalých travních porostů.

V rámci osevních ploch jednotlivý­ch plodin se zvětšily především výměry kukuřice a řepky, kdežto ploch osetých ječmenem nebo pšenicí ubylo. Pokračoval­a redukce chovů skotu, prasat a drůbeže. Na druhou stranu vzrostly početní stavy ovcí, koz a koní.

Klesající soběstačno­st

„Ze snižování stavu hospodářsk­ých zvířat radost opravdu nemám. Těšímě naopak sílící postavení rodinných ekologicky hospodaříc­ích farem,“komentoval výsledky strukturál­ního statistick­ého šetření ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vyjmenoval také, ve kterých zemědělský­ch komoditách je Česká republika ještě soběstačná.

„Jsme soběstační v produkci základních rostlinnýc­h komodit, jako jsou obiloviny – pšenice, ječmen a olejnin – řepka, potravinář­ského máku, dále v produkci cukrovky, chmele,“uvedl Jurečka.

U živočišnýc­h potravin je ale situace podstatně horší. „Z živočišnýc­h potravin jsme soběstační v produkci mléka a hovězího masa. Nejsme už ale soběstační ve výrobě drůbežího masa, vajec a vepřovéhom­asa. U vajec pokrýváme 90 procent domácí spotřeby, u drůbežího masa kolem 85 procent, u vepřového jen 55 procent. U drůbeže se propad produkce již zastavil, ale pád produkce vepřového masa se nám bohužel zastavit zatím nepodařilo,“uvedl ministr na výstavě.

Výstava Země živitelka potrvá až do zítřka.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia