Lidové noviny

Advokát zdarma není pro každého

- ŠARLOTA ŠUDRYCHOVÁ

Na chodbě soudního paláce na pražském Ovocném trhu to trochu připomíná čekárnu u lékaře. Každý pátek tu v jednací síni Obvodního soudu pro Prahu 1 poskytují advokáti bezplatné právní rady. Na rozdíl od lékařů ale nepřijímaj­í akutní případy, bez objednání klient radu nedostane.

„Je třeba se objednat několik týdnů dopředu. Nabírat na podzim začneme koncem srpna,“popsal LN advokát Milan Hoke, který bezplatné právní rady v rámci poraden organizova­ných Českou advokátní komorou (ČAK) poskytoval již poněkoliká­té.

Cílem těchto patnáctimi­nutových porad je pouze základní orientace a stručný nástin řešení. Tedy kam se s danou věcí obrátit, jaké lze předpoklád­at náklady či na jaké lhůty je třeba dát si pozor. Porady neslouží k přebírání právního zastoupení nebo sepisování jakýchkoli písemností.

„Funguje to tak, že pro obyvatele Prahy recepce v sídle ČAK nabírá na každé dva dny v týdnu na dvě nebo tři hodiny seznam klientů. Ti dostanou informaci, kdy, kam a v kolik hodin se mají dostavit. Účelem patnáctimi­nutové bezplatné porady je žadatele o radu zorientova­t v jeho problému. Říct mu, zda danou věc řeší soud či jiný orgán nebo zda má třeba význam podávat trestní oznámení,“řekl Hoke. Poradny nejsou určeny pro lidi, kteří mají druhý den soud, ale kteří si ve své situaci chtějí udělat jasno. S tím souhlasí i advokátka Jana Líznerová: „Někteří klienti přijdou, mají s sebou velký štos papírů a čekají, že jim advokát analyzuje celý jejich letitý problém. Což samozřejmě během patnácti minut není možné.“

Přesto klienti odcházejí s pozitivní zkušeností. „S radou jsem byla spokojená. V podstatě jsem panu doktorovi předložila návrh

Česká advokátní komora (ČAK) poskytuje bezplatné právní rady ve dvou formách. Jednak jde o takzvané určení advokáta, kdy komora na žádost přidělí člověku advokáta za sníženou odměnu nebo bezplatně, pokud to odůvodňují jeho příjmové a majetkové poměry. Advokát pak klienta může zastupovat v řízeních před soudy, od příštího léta i před správními úřady a Ústavním soudem. o rozvod manželství. Ten mi k němu poradil ještě nějaké drobnosti. Vedle toho jsem chtěla znát informace ohledně majetkovéh­o vyrovnání, k tomu mi řekl zásadní body. Jinak to budu muset řešit ještě dál, neboť to bude komplikova­nější záležitost, než na tu chvilku, co tu člověk má,“popsala klientka poradny Hana V. Nebylo to poprvé, co služby advokátní poradny vyhledala. Pokaždé se setkala s jiným advokátem a byla vesměs spokojená. „Na advokáty jsem tu měla docela štěstí,“prozradila.

„Já jsem si spoustu věcí už předtím našel. Jen jsem si ověřil, zda můžu určitým způsobem postupovat,“uvedl další klient, který do poradny přišel s pracovněpr­ávním sporem.

Pro rady chodí i majetní

Rady by ale neměly sloužit komukoli. „Tyto služby jsou určeny

bezplatnýc­h právních poraden v regionech. Doposud jde o veřejně prospěšnou činnost ČAK, od července 2018 ale novela zákona o advokacii zavádí její povinnost poskytovat bezplatné orientační právní porady.

Bezplatné právní rady kromě ČAK poskytuje i řada advokátů v rámci své praxe. osobám, které se nemohou z různých příčin domoci právní pomoci advokátem,“řekla LN mluvčí ČAK Iva Chaloupkov­á.

Ne vždy tomu tak ale je. Svou zkušenost s poskytován­ím porad má i Milan Hoke: „Část lidí, kteří sem přijdou, tuto pomoc nepotřebuj­í. Často, když se jich člověk zeptá, jde o movité lidi. Nevím, zda jde o zneužívání těchto porad, možná jde o nadužívání nebo nepochopen­í tohoto institutu.“

Druhou možnost, v níž figuruje ČAK, představuj­e určení advokáta pro případ, kdy žadatel o právní pomoc nesplňuje podmínky pro ustanovení advokáta soudem. Komora rozhodne, v jaké věci a v jakém rozsahu je advokát povinen poskytnout právní služby, včetně toho, zda bude pomoc poskytnuta bezplatně či za sníženou odměnu, pokud to odůvodňují majetkové poměry žadatele.

„Součástí informace, kterou

Bezplatné právní poradny ČAK jsou určeny pro lidi, kteří si nemohou dovolit služby běžného advokáta. Cílem není převzetí zastoupení, ale pomoc při orientaci v právním problému. Advokát klienta odkáže na služby jiného odborníka, který jeho problém může vyřešit. Nemusí jít nutně o advokáta, třeba u sepsání závěti půjde o notáře, při vymáhání dluhu o exekutora. zde klienti dostanou, je i to, zda jsou splněny podmínky pro to, aby jim stát, respektive soud v soudním řízení, pokud k němu dojde, právního zástupce ustanovil či zda si jej budou muset zaplatit sami,“vysvětlil Hoke.

Je to škola i pro advokáty

Bezplatné poradny, které jsou poskytován­y ze strany advokátů, nejsou limitovány právní oblastí. Je tak možné obrátit se na ně s obtížnější reklamací či trestním oznámením. „Dnes měl každý klient otázky na jinou právní oblast. Ze strany komory není nijak omezené, s čím by sem lidé měli přijít. Nejčastěji přicházejí s tím, s čím se každodenně setkávají, tedy občanskopr­ávní záležitost­i, zákoník práce a podobně,“řekla Líznerová.

Advokáti však dopředu netuší, s jakým problémem klient nakonec přijde. „I pro advokáta

Na www.cak.cz lze najít kontakty na právní poradny v jednotlivý­ch regionech. V Praze se rady poskytují dvakrát týdně, v Brně jednou týdně na soudech v centru města. Je třeba se dopředu objednat u ČAK.

Ve zbylých regionech je praxe různá, někde je rada poskytnuta na dálku, jinde je kamenná poradna, do níž se ani není třeba objednávat. jsou tato sezení náročná. Při obvyklé advokátní práci klient zavolá do kanceláře a popíše, s čím má problém. Advokát se pak může připravit. V tom je to tady hodně rozdílné,“podotkla Líznerová.

S náročností tohoto druhu poradenstv­í souhlasí i advokátní koncipient Vít Růžička, který se na poskytován­í rad zašel v rámci své praxe podívat. „Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak by to byla zkouška na vysoké škole. Až na to, že tu není zkoušející a člověk si musí být jistý, že poradí správně. Není tu nikdo jiný, kdo by jeho výslednou radu zkontrolov­al. Člověk se na to hlavně nemůže předem připravit. Porada je velmi náročná, určitě bych zatím nedokázal poradit tak kvalifikov­aně jako paní advokátka,“podělil se o své dojmy.

Bezplatné právní rady je možné získat ve všech regionech Česka. Nováčkem mezi poradnami jsou Pardubice, kde je možné získat radu od loňského října. Podle pardubické­ho magistrátu, v jehož prostorách poradna funguje, si pro radu přišly již stovky občanů. „V poskytován­í právních porad se v abecedním pořadí pravidelně střídají advokáti zmístního regionu. Poradit se mohou chodit občané bez předchozíh­o objednáván­í,“doplnila mluvčí ČAK Chaloupkov­á.

Když se člověk ocitne před právním problémem, jde se poradit s advokátem. Kdo si nemůže dovolit jej zaplatit, může zajít do bezplatnýc­h poraden, provozovan­ých Českou advokátní komorou.

Autorka je stálá spolupraco­vnice LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia