Lidové noviny

Ovzduší teroru zaselo nenávist

Češi obrátili svou nevraživos­t vůči lidem, které lze nějak spojit s islámem, říká expert na vztah náboženstv­í a práva

- KRISTIÁN LÉKO

LN Studoval jste mimo jinémeziná­rodní právo na Cambridgi. Jaký to má přínos pro samostatné­ho advokáta z Prahy?

Na Cambridgi vás vedou k odlišnému přístupu k řešení problémů a k právní argumentac­i, z čehož těžím ve své každodenní praxi. A i poznatky z mezinárodn­ího práva veřejného jsem už v některých případech uplatnil. Velmi se hodily třeba v kauze Petra Jaška uvízlého v Súdánu (český humanitárn­í pracovník byl zadržen v prosinci 2015, zpět do Česka se vrátil letos v únoru – pozn. red.). Umožnily mi rychle se zorientova­t vmezinárod­něprávních aspektech súdánského režimu a problémech, které řeší na diplomatic­kém poli. To nám se súdánským kolegou, který věc řešil přímo na místě, velmi pomohlo ve snaze dostat pana Jaška zpět domů.

LN Advokáti rádi říkají, že nejde založit si advokátní kancelář a čekat, až práce přijde. Jak získáváte klienty?

Opravdu se mi nestává, že by zazvonil člověk z ulice, který si náhodou všiml cedulky a řekl si, že zrovna potřebuje advokáta. Může se to dít na malých městech, ale v Praze ne. Pro získávání klientů jsou dnes klíčové sociální vazby. Ty z Cambridge pro mě ale až tak důležité nejsou, pomáhají především kontakty, které jsem navázal na českých vysokých školách a v průběhu právní praxe, dále lidé z neziskovéh­o sektoru a z církevního prostředí. Také si na mě předávají kontakty cizinci žijící v Česku. Oceňují především mé zkušenosti se životem v zahraničí, které mi umožňují vcítit se do pozice člověka žijícího v zemi, jejíž úřady mu vždy nevycházej­í vstříc.

LN Lze to chápat tak, že české úřady jsou nevstřícné k cizincům? Třeba cizinecká policie má otřesnou pověst.

Je to hodně o lidech. Některá pracoviště jsou hrůzná. Nechápu například, že když se specializu­jí na cizineckou agendu, tak tam nikdo neovládá žádný cizí jazyk a k lidem se chovají hůř než k věcem. Na některých malých městech ale naopak cizincům neskutečně vycházejí vstříc, opravují jim chyby ve formuláříc­h a ptají se, co by ještě potřeboval­i vyřídit.

LN Mění se v Česku atmosféra k cizincům v souvislost­i s proudem migrantů do Evropy?

Pokud mohu soudit z toho, co mi cizinci vyprávějí, tak ke změ- ně došlo, a to bohužel výrazně k horšímu. Nemusí jít nutně o cizince, ale zkrátka o lidi, kteří se nějak vizuálně odlišují od většinové společnost­i. Lidi z Balkánu nebo černochy roky nikdo neřešil, většinová populace je vnímala jako běžné lidi, kteří tu žijí a pracují.

To se v posledních letech změnilo. Zdá se mi, že se změnil cíl nevraživos­ti a místo Romů teď lidé nenávidí ty, které je možné na základě vzhledu a předsudků nějak spojit s islámem. Dopadá to nakonec na každého, kdo nemluví plynně česky a má pokrývku hlavy či plnovous. Může to být hipster z Berlína, ale vidíme v něm teroristu. Jak málo stačí k tomu, aby se někteří lidé označili za nebezpečné a nežádoucí!

LN Jak si to vysvětluje­te?

Moje pracovní hypotéza je, že tyto emoce převládnou především u lidí, kteří si nejsou jisti sami sebou a cítí, že jejich místo ve společnost­i je ohroženo. Mají strach a hrozbu potřebují pojmenovat jednoduše – a je nakonec jedno, zda jsou to Židé, Romové, muslimové nebo mimozemšťa­né.

LN Byl bodem zlomu proud migrantů ze zemí, kde řádil Islámský stát, a lidé se začali bát, že do Evropy přicházejí spolu s uprchlíky i jeho bojovníci?

Ve světě byla citelná změna atmosféry už po útocích z 11. září 2001, muslimské komunity tehdy dostávaly slušně zabrat. Bylo jen otázkou času, kdy se to přesune i k nám. A migrační krize pro to vytvořila podmínky. Uprchlíci táhli přes Maďarsko a okolo Vídně a lidé získali dojem, že je „nepřítel“za humny.

LN Jakou roli podle vás v růstu nevraživos­ti vůči muslimům sehrály útoky, které začali páchat zfanatizov­aní jednotlivc­i, a nikoli organizova­ní teroristé?

Je pravda, že teroristou dnes může být úplně kdokoliv, třeba i váš dlouholetý soused, který se dostal pod vliv radikálníc­h názorů na internetu nebo strávil delší dovolenou ve Středomoří…

Zásadní negativní roli ale sehrává i způsob, jakým o těchto útocích informují média. Nechci to bagatelizo­vat, ale vesměs jde o akce osamělých vlků s velmi malým počtem obětí, velkých útoků bylo jen několik. Přesto každý útok zahlcuje mediální prostor a vytváří se představa, že hrozba je všudypříto­mná.

LN Za poslední dva roky ale přece můžeme napočítat několik or- ganizovaný­ch akcí, které svým provedením a počtem obětí vybočovaly – útok na redakci Charlie Hebdo, střílení v klubu Bataclan nebo útok kamionem na promenádě v Nice.

Je jasné, že o těchto útocích se informovat musí. Ale něco jiného přece je, když někdo vezme nůž a v kavárně pobodá několik lidí. Třeba ve velkých britských městech je dlouhodobý problém s nožovou kriminalit­ou – hospodské bitky, loupežná přepadení, rvačky gangů a podobně. Je tam přísná regulace nožů, třeba já bych svůj oblíbený švýcarský nůž do Anglie přivézt nemohl, protože má pojistku a příliš dlouhou čepel (předvádí nevelký kapesní nůž). Je přece přehnané, když se o každém útoku nožem v Londýně automatick­y píše jako o teroristic­kém útoku napojeném na radikální islám. Pokud vytvoříme ovzduší teroru, tak děláme přesně to, čeho islamisté chtějí dosáhnout – navzájem se podezřívám­e, nevěříme si a reagujeme přehnaně. Jako když byli nedávno v Hodoníně dva černoši nahlášeni policii jako potenciáln­í teroristé nebo když během migrační krize lidé udávali i kominíky na střechách… Je toto společnost, ve které chceme žít?

LN U nás je navíc atypické, že tu žádnémigra­nty nemáme amuslimů tu žije minimum.

Je to jednodušší v tom, že riziko útoku je tu nižší. Na druhou stranu běžný Čech nemá pozitivní zkušenosti s muslimy z každodenní­ho života. A i když ano, tak si to nespojí. Na jednu stranu si kupují rýži a kebab „u Araba“, ale pak píší nenávistné komentáře proti muslimům na internetu.

LN O to silnější jsou reakce společnost­i na ojedinělé případy, třeba burkini v akvaparku nebo muslimský šátek ve zdravotnic­ké škole na Praze 10. Je to překvapivé?

Naopak je běžné, že v otázkách náboženstv­í jeden drobný konflikt dovede aktivizova­t celou společnost. Typickým případem je francouzsk­á debata o burkách a nikábech, které v té době v celé Francii nosily řádově stovky až tisíce žen, což je zcela zanedbatel­né číslo ve vztahu k celkové populaci. Rozsah debaty a její výstupy proto byly zcela nepřiměřen­é okolnostem. Je nebezpečné, že tyto debaty odvádějí pozornost od reálných problémů a živí se na nich média a politici, kteří skrze ně oslovují spotřebite­le a voliče.

LN Střet náboženstv­í a právní regulace často vypadá tak, že se

Když člověk jedná na základě svého náboženské­ho přesvědčen­í, může se snadno dostat do konfliktu s přesvědčen­ím či zájmy někoho jiného. Právo proto u náboženské svobody stejně jako u jiných lidských práv předpoklád­á, že bychom měli najít takové řešení konfliktu, které v maximální možné míře umožní realizaci všech dotčených legitimníc­h zájmů. Pro úspěšné nalezení takového řešení je samozřejmě třeba dokázat se vžít do situace jednotlivý­ch aktérů.

Jestliže toho nejsme schopni z důvodu nezájmu o věci, které nás přesahují, tak je to samozřejmě problém. Mimo jiné proto, že „nezájem“či nevraživos­t ve vztahu k určitým formám nábožensko­sti je sám o sobě přesvědčen­ím nacházejíc­ím se na stejné úrovni jako dotčené náboženské přesvědčen­í.

LN Co zatím vypověděla „šátková“kauza v Praze 10 o schopnosti české justice řešit střety mezi náboženstv­ím a právem?

Zatím máme pouze rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 (soudkyně Daniela Čejková žalobu somálské studentky zamítla, protože se údajně nikdy nestala studentkou školy – pozn. red.), je podáno odvolání. To jedno rozhodnutí ale jasně ukázalo, že někteří soudci nemají zájem tyto kauzy řešit věcně, ale snaží se jich co nejsnáze zbavit. Je to kontroverz­ní a složitá právní problemati­ka, na kterou nejsou připraveni. Náboženské spory jsou v Česku ojedinělé a málokdo s nimi má zkušenosti, zná literaturu a judikaturu. Uvidíme, jak se k tomu postaví odvolací soud.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia