Lidové noviny

Hamilton oslavil jubileum vítězně

-

SPA/PRAHA Jubilejní dvoustý závod ve formuli 1 v kariéře oslavil Lewis Hamilton vítězstvím. Britský jezdec v barvách Mercedesu ovládl Velkou cenu Belgie, když odolal tlaku svého největšího rivala Sebastiana Vettela z Ferrari a zároveň snížil jeho náskok v čele průběžného pořadí světového šampionátu na sedm bodů.

Hamilton si pro pátý triumf v sezoně a 58. v kariéře dojel na okruhu ve Spa-Francorcha­mps takřka systémem start-cíl, o vedení přišel pouze ve chvíli, kdy ve 12. kole zajel do boxů.

Vettel se díky tomu dostal do čela, ale o tři kola později zajel vyměnit gumy i on. Ve stejnou chvíli se Hamilton vrátil na první místo, když předjel Kimiho Räikkönena z Ferrari. Finský jezdec vzápětí dostal desetivteř­inovou penalizaci za ignorování žlutých vlajek.

Pořadím poté mohl zamíchat zpomalovac­í vůz, který vyjel na trať ve 30. kole po kolizi vozů Force India. Většina pilotů toho využila k další výměně pneumatik. Hamilton zvolil nejtvrdší, zatímco Vettel rychlejší nejměkčí sadu a hned po restartu ve 34. kole zaú- točil. Trojnásobn­ý světový šampion však s vypětím všech sil vedení udržel a zbývajícíc­h deset kol už měl pod kontrolou.

„Čekal jsem na Lewisovu chybu, ale on žádnou neudělal. A on čekal na mou chybu, ale já také žádnou neudělal,“uvedl Vettel. „Odvedli jsme dobrou práci a to je pro nás povzbuzení pro nadcházejí­cí víkend, kdy pojedeme doma,“připomněl blížící se Velkou cenu Itálie.

Hamilton tak velmi povedený víkend zakončil úspěšně. Už v sobotní kvalifikac­i ziskem 68. pole position vyrovnal rekord slavného Němce Michaela Schumacher­a.

„Možná jsou tady děti, které sní o tom, že jednou tady budou stejně jako my závodit,“řekl Hamilton. „Já sem přijel s tátou v roce 1996, takže doufám, že jsem jim dnes ukázal, že sny se mohou vyplnit,“přidal.

Pro třetí místo si popáté v sezoně dojel Daniel Ricciardo z Red Bullu před Räikkönene­m. Páté místo obsadil druhý jezdec Mercedesu Valtteri Bottas, který nejvíc doplatil na safety car, když po restartu přišel o třetí příčku.

Další smolný závod prožil Max Verstappen z Red Bullu, jenž skončil v osmém kole kvůli technickým potížím. Nizozemský pilot tak nedokončil šestý z dosavadníc­h dvanácti závodů. spo, čtk

 ?? Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze Velké ceny Belgie. Britský závodník tak stylově oslavil svůj dvoustý závod ve formuli 1. FOTO AP ?? Vítěz.
Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze Velké ceny Belgie. Britský závodník tak stylově oslavil svůj dvoustý závod ve formuli 1. FOTO AP Vítěz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia