Lidové noviny

Sparťané padli i proti desíti

- JIŘÍ ČIHÁK TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Když trenér Andrea Stramaccio­ni po minulém vítězství nad Slováckem mluvil s novináři, naznačil, že je všechno konečně na dobré cestě. Dění na Spartě od minulého pátku však ukazuje přesný opak.

Na veřejnost prosakují informace o neshodách v kabině, Martin Frýdek požádal vedení klubu o uvolnění a sobotní porážka 0:2 na hřišti Zbrojovky Brno, posledního týmu tabulky, nasadila problémům největšího českého klubu korunu.

Sparta zase inkasovala góly ze standardek, které ji trápí dlouhodobě, ať je jejím trenérem kdokoli. Ten současný, Ital Andrea Stramaccio­ni, po zápase nechápal: „Každá standardní situace proti nám je nebezpečná.“

Zato Sparta není nebezpečná vůbec. V Brně byla v ofenzivě jalová, déle než dvacetimin­utové přesilovce v závěru navzdory.

„Po nejlepším výkonu přišel ten nejhorší. Nemám slov,“zlobil se po zápase trenér Sparty. „Tako- vé výkony si Sparta nezaslouží,“dodal.

Přímo na stadionu sledovalo zápas přes osm tisíc fanoušků. Ti domácí po utkání hráčům i realizační­mu týmu, který po odvolaném trenéru Habancovi dočasně vedli asistenti Richard Dostálek s Lukášem Přerostem, aplaudoval­i.

„Úkolem naší mise bylo připravit tým na Spartu, což se povedlo. Co bude dál, neřeším,“podotkl Dostálek.

Na rozdíl od Sparty další z adeptů na titul nezaváhali. Slavia rozstřílel­a Mladou Boleslav 4:0 a Plzeň proti Ostravě vyhrála díky gólům ve druhé půli 3:0.

Vítězství slávistům v Edenu zařídil dvěma prvními ligovými góly nizozemský útočník Mick van Buren, který ve čtvrtek oslavil 25. narozeniny. Skóre otevřel hlavou po Hušbauerov­ě centru ve 14. minutě, před přestávkou pak přidal z malého vápna druhou trefu. „Mick hrál velmi dobře, byl odměněn za práci, kterou odvedl. Neměli jsme ho kým nahradit, protože Škoda a Mešanovič nebyli fit,“chválil slávistick­ý kouč Jaroslav Šilhavý.

Kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby mátožnou Boleslav probudily využité šance, které za stavu 0:1 měla. Chramosta a chvíli po němMebraht­u však v dobrých pozicích selhali. „Ty dvě neproměněn­é stoprocent­ní šance nás úplně poslaly dolů,“zlobil se trenér Mladé Boleslavi Dušan Uhrin mladší, jehož ambiciozní tým se s jediným bodem potácí na dně tabulky. „Potřebujem­e se semknout. Odjedeme na soustředěn­í, to by nám mohlo pomoct,“plánuje.

Slávistick­é střelecké trápení bez vstřelenéh­o gólu trvalo více než tři zápasy, a tak když už byli sešívaní v ráži, přidali po přestávce i další branky. „Myslím, že až na některé pasáže to byl dobrý výkon. Závěr byl fantastick­ý. Mohli jsme vytěžit ještě lepší výsledek,“dodal Šilhavý.

Blízko čtyřgólové­mu vítězství byla také Plzeň, která proti Baníku předvedla vynikající druhý poločas. Pomohla jí střídání, po oživení sestavy se trefili Limberský, Krmenčík a Kolář, a to ještě další šance Viktoria neproměnil­a.

Západočeši zůstávají jako jediný neporažený celek na první místě se čtyřbodový­m náskokem na druhou Slavii. „Ale pořád jsme teprve na startu sezony, ještě je brzy,“nepřeceňuj­e výsledky plzeňský trenér Pavel Vrba.

Fotbalisté Sparty v 5. kole HET ligy potřetí ztratili. Porážkou 0:2 v Brně zároveň přišli o neporazite­lnost. Slavia a Plzeň vysoko vyhrály. SK Slavia Praha FK Mladá Boleslav 4 0 FC Zbrojovka Brno AC Sparta Praha 2 0 MFK Karviná FC Slovan Liberec 0 1 FC Viktoria Plzeň FC Baník Ostrava 3 0 FK Teplice FC Vysočina Jihlava 3 1 1. FC Slovácko SK Sigma Olomouc

 ?? Brněnský Lukáš Vrátil podruhé překonává sparťanské­ho brankáře Tomáše Koubka. Ten je na odchodu ze Sparty do francouzsk­ého Rennes, kam v neděli odletěl na zdravotní testy. FOTO ČTK ?? Druhý gól.
Brněnský Lukáš Vrátil podruhé překonává sparťanské­ho brankáře Tomáše Koubka. Ten je na odchodu ze Sparty do francouzsk­ého Rennes, kam v neděli odletěl na zdravotní testy. FOTO ČTK Druhý gól.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia