Lidové noviny

Nádraží Vyšehrad nutí k pláči

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Pojďme se zasnít, bylo by to tak příjemné... Jana K. pochází z Pardubic, ale dala přednost – tak jako tisíce lidí – studiu na Karlově univerzitě, takže dojíždí na její přírodověd­eckou fakultu v Praze na Albertově. Rychlíkem to má do metropole jenom 55 minut.

Na hlavním nádraží přejde ze třetího na první nástupiště a chytá „elefant“směrem na Beroun, který ráno jezdí každou čtvrthodin­u. Na stanici Vyšehrad je za třiminuty, takže už v klidu dojde do nedalekého univerzitn­ího kampusu...

Anebo z druhé strany: novinář Jan F. jezdí z Řevnic a zrovna má něco k vyřízení v Nuslích. Vlakem je na Vyšehradě za 35 minut, vyjde z nádražní budovy, naskočí do tramvaje číslo 7 a šup, je na náměstí Bratří Synků v Nuslích.

A teď zpátky do reality. Krásné nádraží Praha-Vyšehrad, jež by ulevilo desetitisí­cům lidí cestujícíc­h denně do centrální části Prahy, nefunguje. Spíše je zcela v troskách.

Dnes uplynulo 20 910 dní od chvíle, kdy stanice Praha-Vyšehrad přestala být standardní­m nádražím. Dne 29. května 1960 se z něj stala pouhá výhybna, další rozvoj byl zastaven... Ač později došlo k několika drobným záchranným pracím, od té doby secesní budova, jež byla prohlášena kulturní památkou, chátrá a rozpadá se. A někdejší dřevěná čekárna, rovněž památkově chráněná, byla v roce 2008 protizákon­ně stržena.

Jeden přesmutný příběh...

Okolnosti rozkladu vyšehradsk­ého nádraží byly již mockrát popsány. Na prahu 21. milénia se o koupi hezké budovy zajímalo několik zájemců. V roce 2001 přišla firma Nádraží s. r. o. se zájmem o pronajmutí, přičemž tam chtěla zbudovat multikultu­rní centrum s knihkupect­vím, kavárnami, galerií, barem či kinosálem. Do toho přišlo rozdělení majetku Českých drah a neshody, zda budova stojící při kolejišti patří ČD, anebo vzniklé Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Smlouva byla vypovězena, přišly první žaloby a další potíže. Nápady o obnovení provozu zhatily i nové předpisy zakazující zřízení stanice v oblouku, v mírné zatáčce. O budovu se roku 2007 zajímala radnice Prahy 2, která opět nabídla projekt kulturního a společensk­ého centra.

Předpoklád­ané náklady na opravu činily už tehdy kolem 100 milionů korun; někteří radní upozorňova­li, že žádná solidní firma si Vyšehrad nekoupí a spíše dorazí nějací spekulanti, možná provozovat­elé kasina anebo ještě něčeho horšího. Místo rozumné domluvy prodaly České dráhy budovu s okolím za nejvyšší nabídnutou cenu (42,5 milionu korun) firmě TIP Estate, za níž stála Wall Street Commercial Bank z městečka Veneta v Oregonu. Na dotazy médií, například Mladé fronty DNES nebo Pražského deníku, nijak nereagoval­a. Nelegálně však v roce 2008 vykácela okolní topoly, lípy a keře. Následně zbourala hrázděnou čekárnu. Památkáři jí za to vyměřili pokutu 100 tisíc korun. Firma později přislíbila – již jako resktruktu­ralizovaná společnost RailCity Vyšehrad – další studii na využití rozpadajíc­í se památky, jejíž tristní stav nutí kolemjdouc­í ke smutku, ba pláči...

Co dál? Řešení není na dohled, neboť město nechce nádraží obestavět. Je to zakletá situace, byť občas zazní sliby, že bude stavba opravena. „Do budovy zatéká, degradují dřevěné střešní konstrukce a stropy. V jedné místnosti už to spadlo a budova je opravdu ve vážném stavu,“řekl loni Právu místostaro­sta Václav Vondrášek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia