Lidové noviny

Kdy se tančí

-

V televizi jsem v neděli zahlédl i filmové záběry bratislavs­kého náměstí SNP. Jásot, to byl přechod roku 1992 a 1993. Já tam tenkrát byl, chtěl jsem si to prožít na vlastní kůži. Moc nás tam českých novinářů nebylo, z těch píšících snad jen Jaroslav Veis, můj dlouholetý kamarád a kolega ještě ze studií. On byl tehdy v Lidových novinách, já ve Frontě. Nějaká slovenská rozjásaná vlastenka ho poznala podle fotky a jedovatě ho oslovila:

„Vidíte, pán Veis! Tí ľudia tancujú!“A skutečně, lidé tančili kolem alegorické rakve, ve které leželo tělo mrtvé republiky.

Jaroslav bez zaváhání odpověděl: „Ano, tančí. Jde ale o to, aby tančili ještě za rok, i za deset, dvacet let.“

Jsme u toho. Tančí se na Slovensku, tančí se v Česku?

Samozřejmě netančí, ale to nic

Čtvrtek Rejžek neznamená, v duchu Svěrákovy písně s refrénem „není nutno, není nutno“. Není nutno, a ani není možné, aby se pořád tančilo. Jde o to, aby se lidi cítili dobře. Mám pocit založený na zkušenoste­ch, že se na samostatné­m Slovensku lidi cítí líp, než by se cítili, kdyby byli součástí Českoslove­nska. Asi se měli Češi víc snažit, aby se Slováci cítili ve společném státě dobře. Když se lidi dobře necítí, cítí se špatně.

Mimochodem, tohle by měli vědět v Bruselu, že cítění a penězovody nemají přímou souvislost. Ale to už je historie současnost­i a budoucnost­i. ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová

To naše Česko, těmi slovy chtěl mluvčí vyjádřit něco jako – ten náš Blbákov

Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia