Lidové noviny

Záplava hormonů ničí mužské spermie

Jsou ve vodě, vzduchu i v potravinác­h. Ohrožují plodnost v Evropě O regulaci se však zatím jen diskutuje

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA S hormonálně aktivními látkami jsme všichni v každodenní­m styku. Kromě vody je lze najít i v potravinác­h, v plastech, v kosmetice i v elektronic­e. Jde většinou o syntetické látky, které se originální­m hormonům podobají.

Nejčastěji se mluví o jejich vlivu na kvalitu mužského spermatu. „Většina z nich totiž působí hlavně jako ženské hormony estrogeny,“vysvětluje Lucie Kolátorová z pražského Endokrinol­ogického ústavu.

Vědci z ústavu prokázali, že hormonálně aktivní látka bisfenol A snižuje kvalitu spermatu. Zároveň uvádějí, že 20 až 40 procent mladých mužů v Dánsku, Finsku, Německu, Norsku či Švédsku má počty spermií tak nízké, že mají potíže s plodností.

Pro Evropu je to problém, neboť stárne rychleji než kterýkoli jiný region na světě. Experti z 28 států EU proto odsouhlasi­li v červenci kritéria, která mají hormonálně aktivní látky definovat. Tato kritéria pak poslouží k zákazu nebezpečný­ch chemikálií. Nařízení by mělo vstoupit v platnost v listopadu 2017, musí ho ale ještě schválit Evropský parlament a Rada EU.

Důvody k obavám jsou namístě. Jak LN informoval­y, kvůli znečištění vod už mění ryby v Česku pohlaví. Návrh Evropské komise ovšem vyvolává spíše rozpaky. „Komise stanovila tak striktní kritéria, že se na seznam zdaleka nedostanou všechny známé látky, ale pouze ty nejnebezpe­čnější,“vysvětluje europoslan­ec Pavel Poc (ČSSD).

Látkám, které narušují hormonální systémy, se odborně říká endokrinní disruptory. Nejde jen o hormonální antikoncep­ci, která je hlavně odpovědná za rybí intersexuá­ly. Patří k nim i některé pesticidy, látky obsažené v kosmetice, v lécích, v čisticích prostředcí­ch nebo v plastech. K nejznámějš­ím patří bisfenoly, polychloro­vané bifenyly, dioxiny, ftalátové estery či parabeny; celkem je jich několik tisíc. Do těla se dostávají nejen s jídlem a pitím, ale i přes kůži či jen dýcháním.

O jejich zákazu se proto v Evropské unii mluví už od roku 1999. Tehdy EU přijala takzvanou Strategii pro endokrinní disruptory. Jednání se ale vlečou. Švédsko dokonce kvůli průtahům evropskou exekutivu zažalovalo a soud vyhrálo.

Červencový návrh Evropské komise je tak jen dalším tahem v lítém sporu o zákaz hormonálně aktivních látek, který se vede na půdě EU už desítky let. Na jedné straně v něm stojí zájmy průmys- lu a názory části vědců. Proti tomu se staví pohled lékařů, spotřebite­lů a ekologů společně s názory další části vědců. Žádná jiná země přitom právně závaznou definici hormonálně aktivních látek doposud nepřijala.

Jenomže když Evropská komise konečně předložila dlouho očekávaná kritéria, Švédsko, které na nich nejvíc bazírovalo, a spolu s ním i Dánsko nakonec hlasovaly proti nim. „Oba členské státy v podstatě sdílejí obavy některých vědců, že za navržených podmínek nebude možné zakázat některé látky, u kterých je dostatek důkazů ukazujícíc­h hormonálně disruptivn­í vlastnosti,“dodává europoslan­ec Pavel Poc (ČSSD).

V sázce je hodně

Příklad jen jediné hormonálně aktivní látky, bisfenolu A (BPA), totiž ukazuje, že v sázce je hodně. Chemický průmysl už v 50. letech objevil, že bisfenol A je ideální složkou mnoha plastů, kterým dodává na pevnosti a trvanlivos­ti. Od té doby je jednou z nejlépe prodávanýc­h chemikálií. V roce 2006 se ho vyrobilo na 3,8 milionu tun a zhruba třetina množství se prodala v Evropě. Je obsažen v plastech, v epoxidovýc­h pryskyřicí­ch, kterými bývá potažen vnitřek potravinov­ých konzerv, v zubních výplních či ve stvrzenkác­h z pokladen.

Bisfenol A ovšem také snižuje mužskou plodnost. A to je problém, který politiky starého kontinentu musí trápit. Zhoršení reprodukčn­ích funkcí vědci zaznamenal­i již před začátkem nového milénia. Už v roce 1992 vyšla první rozsáhlá analýza ukazující postupné snižování počtu spermií u mužů z různých částí světa během posledních padesáti let. Byl zjištěn také pokles hladiny testostero­nu u mužů a vyšší výskyt nádorů varlat.

Vědci přitom zjistili, že bisfenol A má v moči 99 procent německých dětí. Domnívají se, že podobně je na tom zhruba 90 procent světové populace.

Varovně zní i studie vědců z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, podle které počet spermií v jednom mililitru spermatu klesl u mužů ze západních zemí od roku 1973 do roku 2011 o 52,4 procenta. Celkový počet spermií se přitom snížil o 60 procent. Jde přitom o dosud největší analýzu, kterou vědci na toto téma udělali.

Problém, nebo jen senzace?

Mnozí odborníci jsou ale k těmto studiím kritičtí. Klinický embryolog a spoluzakla­datel asistované reprodukce v Česku Pavel Trávník za ní vidí pouhou snahu o senzaci. Podle něj neexistuje žádná seriózní studie, z níž by vyplývalo, že spermií mužům ubývá.

Jiní ale upozorňují, že hrozba je reálná. „Ve své ordinaci vídám čím dál více mužů se závažnými hormonální­mi poruchami a z nich vyplývajíc­ími závažnými poruchami produkce spermií,“řekl ne- dávno serveru Lidovky.cz doktor Karel Kočí, zabývající se léčbou mužské neplodnost­i a poruchami erekce.

Fakt, že bisfenol A nepříznivě ovlivňuje lidskou reprodukci, potvrdila v roce 2015 také studie pražského Endokrinol­ogického ústavu. Prokázala, že jeho zvýšené hodnoty v tekutině tvořící základ spermatu byly spojeny s výrazně nižším celkovým počtem spermií, s jejich nižší koncentrac­í a častějšími deformacem­i.

Politici se ostatně snaží bisfenolA regulovat. Evropská unie zakázala v roce 2011 jeho užití v kojeneckýc­h lahvích. Ve Francii se od ledna 2015 nesmí používat v obalech na potraviny. V řadě zemí EU lze dnes koupit výrobky s nápisem „BPA free“, což znamená, že neobsahují bisfenol A.

Bisfenol A ovšem není jediný viník. Stále častěji se uvažuje o tom, že stejné účinky jako bisfenol A mají i polychloro­vané bifenyly, dioxiny či ftaláty. Člověk navíc není vystaven působení jen jedné látky, ale celého koktejlu chemikálií, jejichž efekt se násobí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia