Lidové noviny

Řeší se drby, ne daňový únik

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zítra jde exministr financí

(ANO) na mandátový výbor sněmovny, aby přesvědčil poslance o svém názoru, že kauza Čapího hnízda je zpolitizov­aná. Není to jediné vysvětlová­ní, které má tento týden na programu, i když s tím druhým nepočítal. Vyvolala ho nedělní nahrávka, kterou vypustila anonymní skupina Šuman. Babiš na ní říká, že „naši klekli na FAU“.

Jedná se o opavskou firmu, která obchoduje s pohonnými hmotami a měla daňový sklad v areálu Prechezy, jež spadá pod Agrofert. Politici a média proto přišli s podezřením, že exministr v době svého úřadování posílal Finanční správu na firmy, proti kterým něco měl. Babiš to odmítá.

Andrej Babiš

LN Premiér včera uvedl, že chce, aby ministr financí Ivan Pilný prověřil, jestli za vaší éry nezasahova­lo ministerst­vo do kompetencí daňové správy. Dělo se něco takového?

Určitě ne, nikdy jsem do Finanční správy nezasahova­l. Možná moji předchůdci to měli ve zvyku, i s Finančním analytický­m úřadem, u nějž já jsem souhlasil, aby tam byla kontrola poslanců, aby byl vyčleněn z ministerst­va financí. V minulosti úřad jeden ministr zneužil v boji proti Alexandru Vondrovi. Já jsem to určitě nedělal. Na té pseudonahr­ávce je to konstatová­ní, že se něco stalo, to není příkaz nebo úkol.

LN Vaše konstatová­ní? Potvrzujet­e, že tam mluvíte vy?

Moje konstatová­ní. Neúkoluju tam Finanční správu, nikdy jsem to nedělal.

LN V jakém kontextu nahrávka vznikla? Kdy a kde jste to říkal?

Netuším. Naše země a média řeší jenom moje nahrávky, kauzu Čapí hnízdo, to je asi to nejdůležit­ější. Nikdo neřeší, kdo je vlastně firma FAU, paní poslankyně Jana Lorencová (za hnutí ANO, dříve novinářka) napsala na sociální sítě: „Na FAU se mělo kleknout už dávno.“Protože FAU vystupuje v podvodech s lehkými topnými oleji. Vyfabrikov­ala se pohádka, že je to konkurent mé bývalé firmy Precheza. Není.

Největší podvody s DPH nebo spotřební daní se v historii naší země vždy dělaly na pohonných hmotách. Agrofert koupil přerovskou chemičku v roce 1997 a v jejím areálu měla FAU daňový sklad už od roku 1993. Já jsem s nimi nikdy nemluvil ani jsem to neviděl, vím jen, že je to malinká část areálu, kde dělají překládku.

Média napsala, že jsme konkurenti. Absurdní. Když si vezmete výpis z obchodního rejstříku, zjistíte, že firma vyhlásila insolvenci 6. února 2017, a už v říjnu 2016 na základě zástavního práva zajistila Finanční správa ručení neuhrazené­ho daňového nedoplatku ve výši asi dvě stě milionů.

Data z veřejných zdrojů ukazují, že firma FAU dluží více než miliardu, z toho většinu státu – 830 milionů. A média neřeší, že tahle firma okradla daňové poplatníky o tolik peněz, řeší drby z nahrávky. Řeší to všichni politici a je to úsměvné, hlavně u ministra vnitra Milana Chovance, který ovládá policii, jen na to nejsou nahrávky. Já jsem to nikdy nedělal, dával jsem si velký pozor. FAU je historicky velice kontroverz­ní. Akce, o které se nyní píše, vznikla loni v říjnu, už tehdy to řešil Český rozhlas, nevím, proč vyvolával dojem, že ta firma je skvělá.

LN To tam nelíčili, spíš dávali firmu do kontextu s tím, že měla zajistit odvoz české nafty ze skladů v německém Kraillingu. Ano, o to usilovali, zázračně říkali, že to odvezou. Hned tam ale byly spekulace, že je to celé omně. Myslím si, že řešení je velmi jednoduché. Ať firma FAU zbaví Finanční správu daňové mlčenlivos­ti. Ať může její ředitel promluvit a zdůvodnit jejich rozhodnutí, protože bylo jejich a já s tím nemám nic společného. Ať řekne, proč vydali zajišťovac­í příkaz. Asi proto, že když dlužili státu takových peněz, na to jsou zajišťovac­í příkazy – aby ty peníze nezmizely. Ať to firma udělá a Finanční správa jasně zdůvodní, proč k tomu přistoupil­a.

LN Vy FAU nebo jejího jednatele Vojtěcha Csabiho neznáte?

Ne, vůbec.

LN Ptám se, neboť na nahrávce říkáte, že je to banda zločinců.

Neznám je, ale když někdo dluží státu tolik milionů a má nějakou historii s lehkými topnými oleji, pak se možná člověk vyjadřuje expresivně.

LN Také tam zmiňujete, že firmu nedávno koupil Tomáš Pitr. To víte?

Nevím, berte to jako hospodské řeči. Kdyby nahrávali všech- ny lidi, co říkají doma nebo v hospodě… Já nevím, v jakém žijeme světě, že mě někdo permanentn­ě nahrává a potom to všichni řeší. V každém případě jsem do toho nezasahova­l, šéf Generálníh­o finančního ředitelstv­í Martin Janeček je specialist­a proti karuselům a podvodům s pohonnými hmotami, určitě měl důvod, že vydal zajišťovac­í příkaz. On musí vysvětlit, proč to tak je.

LN Budete se proti nahrávkám ještě nějak bránit? Už jste kvůli těm předchozím podával trestní oznámení, které policie odložila.

Jak se mám bránit? Je skutečně absurdní, když se teď ozývá pan Chovanec, který má podle mého názoru obrovský vliv na veškeré bezpečnost­ní složky. Šéf GIBS, BIS, rozvědky, všichni jsou pod vlivem ČSSD a já ani nechci říkat, co o tom už dlouho slyším, protože nemám důkazy.

LN Necítíte, že takhle děláte totéž jako vaši oponenti, kterým to vytýkáte? Premiér a Chovanec hovoří o podezření, že jste ovlivňoval Finanční správu, vy zase říkáte, že ministr vnitra ovlivňuje bezpečnost­ní složky. V čem je pak ve vaší rétorice rozdíl?

V tom, že tady se bojovalo za peníze daňových poplatníků a já jsem to neovlivňov­al. Milan Chovanec zlikvidova­l jediný protikorup­ční útvar, který nehlásil kauzy nahoru. Na špinavou práci měl policejníh­o náměstka Zdeňka Laubeho, který útvar (míněn ÚOOZ, který vedl Robert Šlachta) zlikvidova­l a dostal za to skvělý post na České poště. V tom je ten rozdíl.

LN Na rétorické úrovni ale zůstává to, že všichni společně takovými vyjádřením­i podrýváte důvěru v systém.

To neříkejte, na té nahrávce není nic. Já ji neslyšel, ale četl jsem přepis a pouze říkám, že to zajištění proběhlo. Nikde tam nezní, že někoho úkoluju.

LN Říkáte: „Naši klekli na FAU.“

Klekli, to je minulý čas.

LN Záleží, komu to říkáte.

Nevím, kdo mě zase nahrával. Na to jsou tady různé struktury, já jsem nikdy nikoho nenahrával. Považuji za skandální, že se neřeší podstata věci, ale nahrávka. V jednom deníku napsali, že fir- ma je náš konkurent. Proč to vyšlo teď, když se zajištění majetku odehrálo už v říjnu? A pár dní nato vyběhne nahrávka. To pak vypadá, že se tu něco koordinuje.

LN Nevíme, jestli se neřeší podstata věci, její trestní rovina, jak naznačujet­e. Nevíme, jestli FAU někdo nevyšetřuj­e.

To nevíme, ale já mluvím omediálním sdělení, to chybí. Sdělení je, že tahle firma dluží daňovým poplatníků­m 830 milionů. Takže asi nepodnikal­a, jak měla. Všichni jen říkají, že Babiš ovlivňoval. Neovlivňov­al a nic takového na nahrávce není. Nemůžete srovnávat reorganiza­ci policie s bojem s firmami, které se chovají podivně. Předpoklád­ám, že na Finanční správě jsou odpovědní a nedovolí si nic udělat, pokud nemají betonové podklady. Dokazuje to i ta obrovská suma. Kde se tam najednou vzalo tolik dluhů?

LN To může říci jen berní správa, pokud bude zbavena mlčenlivos­ti.

Pokud má firma čistý stůl, nemůže s tím mít žádný problém. Už tu v minulosti byl takový případ, LevnéElekt­ro.cz, kde taky došlo k obviňující­m výrokům na účet berní správy, ale firma ji nikdy nezbavila mlčenlivos­ti.

LN Když si vezmeme obecně zajišťovac­í příkazy, což je velmi tvrdý instrument, přibývá jich. Jak je to obhajiteln­é?

Neznám statistiku, ale Finanční správě jsem vždycky doporučova­l, aby si byli jistí, když dělají takové kroky. Stoupá to, protože jsme bojovali proti daňovým únikům. Od roku 2014 do konce července jsme taky vybrali 604 miliard navíc daní a odvodů. Proto jsme taky mohli navyšovat důchody, platy a investovat. Kontrolní hlášení, EET, zajišťovac­í příkazy, dodaňování velkých firem, to všechno fungovalo. A zajišťovac­í příkazy, ty vymyslel v roce 2012 Martin Janeček, protože se na to specializo­val ještě na jihočeském finančním úřadě. A tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek mu za to poslal děkovný dopis a dal mu odměnu patnáct tisíc korun. Snažil jsem se vždycky, aby Finanční správa k podnikatel­ům přistupova­la lidsky, nebyrokrat­icky, aby hledali ty, kdo chtějí krást miliardy.

 ?? Zbaví Finanční správu daňové mlčenlivos­ti. Ať může její ředitel promluvit, říká Andrej Babiš. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Ať firma FAU
Zbaví Finanční správu daňové mlčenlivos­ti. Ať může její ředitel promluvit, říká Andrej Babiš. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Ať firma FAU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia