Lidové noviny

Šikana? Soud stopl jen půl procenta příkazů

Zajišťovac­ích příkazů, kterými berní úřad obstaví majetek, v absolutníc­h číslech přibývá S jejich zrušením firmy u soudu většinou neuspějí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ve druhé polovině května vyzvala sněmovna premiéra, aby nechal prověřit, jestli Finanční správa nezneužívá institut zajišťovac­ího příkazu a nelikviduj­e tak nevinné firmy. Tehdy se rozhořela o tvrdém zákonu z roku 2012 veřejná debata. A eskalovala s příběhem opavské firmy FAU.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) výzvu naplnil a zaúkoloval ministra financí, aby předložil analýzu, se kterou už se vláda před časem seznámila a již mají LN k dispozici.

Podle analýzy Finanční správy zajišťovac­ích příkazů přibývá. Zatímco v roce 2013 jich bylo 457, loni to bylo 1561. Jedná se o nejtvrdší nástroj, jakým daňová správa vládne, a proto také musí být používán jenom v odůvodněný­ch a výjimečnýc­h případech.

Zajišťovac­í příkaz vydává berní úřad ve chvíli, kdy provádí da- ňovou kontrolu, ještě ji nemá hotovou, ale v průběhu pojme opodstatně­né podezření, že kontrolova­ná firma nezaplatí daň. Případně má takové podezření ještě předtím, než je vůbec kontrola zahájena.

Nejdřív příkaz, pak exekuce

Dopad na firmy je obrovský, protože se jim obstaví peníze nebo majetek v hodnotě, která odpovídá výši budoucí daně. Jde o velké peníze. Berní správa vydává zajišťovac­í příkazy jen v situacích, kdy jde aspoň o stovky milionů. Za příkazem často hned následuje exekuce, jelikož firmy mnohdy nemají tolik peněz pohromadě.

Část byznysu se bouří, že ho takhle berní správa nepodložen­ě likviduje. Berní správa mlčí, protože je vázána mlčenlivos­tí a ke konkrétním kauzám se nesmí vyjádřit. Sněmovna v květnu sdělila podezření, že berní správa začala příkazy nadužívat poté, co se re- sortu financí ujalo hnutí ANO. K tomu čísla z vládní zprávy uvádějí, že sice roste počet vydaných zajišťovac­ích příkazů, ale v poměru k tomu, kolik je v České republice subjektů, jež jsou registrová­ny k odvádění DPH, zůstává procento obdobné. V roce 2013 dopadl příkaz na 0,055 procenta společnost­í, které tento typ daně odvádějí. V roce 2016 to bylo 0,061 procenta. Nejvíc jich bylo předloni, kdy berní správa vydala zajišťovac­í příkaz proti 0,084 procenta českých plátců DPH.

Přestože jde o malá čísla, nárůst to je. Judikatura Nejvyššího správního soudu už uvedla, že berní správa musí postupovat opatrně a uvážlivě právě proto, že zajišťovac­í příkaz může být a bývá likvidační. Proto je potřeba hlídat, aby nedopadal na nevinnou společnost, která třeba nevěděla, že v rámci svého byznysu uzavřela některý z obchodů s bílým koněm z podvodného řetězce.

Vyšší aktivitu ve vydání zajišťovac­ích příkazů vysvětlila Finanční správa v analýze pro vládu následovně. „Zvyšuje se počet zajišťovac­ích příkazů vydaných na jeden daňový subjekt. Dosavadní zjištění Finanční správy svědčí o tom, že používání zajišťovac­ích příkazů vedlo ke změně chování organizáto­rů karuselový­ch podvodů, kteří začínají využívat vyšší počet bílých koní, z nichž každý má ze systému DPH vyvést nižší částku kvůli diverzifik­aci rizika odhalení.“

Karuselový podvod funguje tak, že do řetězu se přidají účelově založené firmy, jejichž smyslem je neodvést DPH z obchodu třeba s tabákem nebo pohonnými hmotami. Koně si mezi sebou zboží přeprodají a zmizí, aniž by daň zaplatili. Ten, kdo stojí na konci, si může uplatnit daňový odpočet, čímž se podvod uzavírá, protože stát přišel o peníze dvakrát. Vedle DPH se zajištění možných úniků týká také spotřební daně.

Příkazy od daňové Kobry

Se zajišťován­ím nedoměřené daně vedle berní správy nakládá ještě speciální oddíl složený z policistů a celníků, daňová Kobra. V roce 2015, kdy začala existovat, šlo 55 procent příkazů za ní, za první čtyři měsíce letošního roku je to 79 procent.

Když na nějakou firmu zajišťovac­í příkaz dopadne, může se domáhat změny u Odvolacího finančního ředitelstv­í. Od roku 2013 byl vydán zajišťovac­í příkaz na celkem 1502 subjektů, přičemž 528 z nich se na odvolací instanci obrátilo, uspěly dva z nich.

Další zastávkou, když firma ne- souhlasí, jsou krajské soudy. Tuto možnost využilo ze zmíněných 528 firem 135 daňových subjektů, které úhrnem podaly 164 žalob. To znamená, že čtvrtina rozhodnutí o preventivn­ím obstavení majetku skončila před soudem.

Prvostupňo­vé správní soudy zatím rozhodly v 75 případech ze zmíněných 164, 89 jich ještě na verdikt čeká. Nejvyšší správní soud zrušil zajišťovac­í příkaz u šesti firem, což odpovídá sedmi žalobám, protože jedna podala žaloby dvě. Suma je rovna 0,47 procenta všech firem, na které od roku 2013 padl zajišťovac­í příkaz. Na definitivn­í posouzení čeká i probíraná společnost FAU.

Správní soudy posuzují, jestli má berní správa příkaz dobře odůvodněný a formálně bezchybný, nehodnotí, jestli jde, nebo nejde o příběh daňového úniku, to jim nepřísluší. Trestní linku případů posuzují trestní soudy.

Zatímco v roce 2013 bylo zajišťovac­ích příkazů 457, loni to bylo již 1561

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia