Lidové noviny

Školy hrozí protesty. Pro učitele žádají víc

- MICHAELA KABÁTOVÁ MARTIN RYCHLÍK Poznámka na straně 10

PRAHA Stávka zatím nebude, jednejme o výši platů pro pedagogy dál... Ale dochází nám trpělivost.

Na tom se včera shodli zástupci širokého školského spektra: odborů, Asociace ředitelů gymnázií, Unie školských asociací a také Rady vysokých škol (RVŠ) a České konference rektorů (ČKR).

Společně oznámili, že své požadavky na zvýšení platů pracovníků ve školství zopakují vládě během protestníh­o setkání na prahu nového školního roku. Koná se 1. září v pražské Betlémské kapli.

Podle odboráře Františka Dobšíka se k protestu připojí zástupci všech úrovní vzdělávání. Chtějí zvýšit platy učitelů o patnáct pro- cent a nepedagogů o deset procent. Zástupci vysokých škol trvají na navýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, jak jim slibovali politici, nikoliv jen o 700 milionů.

Stávka? Není vyloučena...

Ve hře je proto i stávka, pakliže se tato vyjednáván­í zadrhnou. „Je pěkné, že ministerst­vo školství říká, jak je na naší straně, ale zatím není na stole žádný přijatelný návrh,“řekl LN Mikuláš Bek, místopředs­eda ČKR a rektor Masarykovy univerzity. Ve čtvrtek by se měl na její půdě setkat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), přičemž takřka jistě dojde i na téma odměn pro učitele.

V pátek 1. září by měl dle Dobšíka v Betlémské kapli zastoupit premiéra ministr zahraničí Lubo- mír Zaorálek (ČSSD) a dorazit by měl i ministr financí Ivan Pilný (ANO), náměstek ministra školství Petr Pavlík a počítá se i s účastí místopředs­edy školského výboru Jiřího Miholy (KDU-ČSL).

Ten včera agentuře ČTK řekl, že nízké platy učitelů poškozují i pedagogick­é fakulty, takže hrozí, že se pro uchazeče o studium stanou až poslední volbou. Platy jsou obecně nízké, mzdy odborných asistentů na univerzitá­ch (s titulem Ph.D.) jen o málo převyšují inzerované příjmy prodavačů v supermarke­tech, upozornil.

„Budou-li mít pedagogick­é fakulty více peněz, vytvoří se konkurenčn­í prostředí. Když budou učitelé lépe placeni, stanou se z pedagogick­ých fakult více vyhledávan­é fakulty, které budou produkovat i odbornější pedagogy,“řekl poslanec Mihola.

Odbory chtějí docílit zvýšení mezd učitelů v regionální­m školství do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy v Česku, která v letošním prvním čtvrtletí činila 27 889 korun. Vysoké školy chtějí přidat na mzdy akademiků, stipendia doktorandů a na podporu studijních oborů, o jejichž absolventy je největší zájem. „Pokud by vysokoškol­ští učitelé dostali o 15 procent víc, znamenalo by to navýšení rozpočtu o 2,5 až třimiliard­y korun,“řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, před- seda ČKR. Navýšení rozpočtu o 700 milionů oproti letošnímu roku, s čímž počítá ministerst­vo financí, je podle Zimy „naprosto nedostateč­né“. Zástupci ČKR se sejdou 6. září, aby jednali o dalším postupu. Jednání o rozpočtu na úrovni vlády se uskuteční asi 4. a 11. září. Ministr Pilný tvrdí, že školské požadavky není možné uspokojit, pokud vláda nenavýší deficit 50 miliard.

„Inkluzi nám nezaplatil­i“

S harmonogra­mem vyjednáván­í je spokojena šéfka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová. „Všichni se snaží. Teď jde o to, jak na to budou na ministerst­vu financí reagovat,“řekla LN Stýblová. Velké iluze, že učitelé dostanou přidáno, si však nedělá. Obá- vá se, že zákonodárc­i toto téma vždy zvedají jen před volbami, na další čtyři roky na něj ale zapomínají. „Odstartova­la inkluze ( v září loňského roku – pozn. red.) a učitelé od té doby nedostali přidáno tolik, kolik by měli. I když za ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) ke zvýšení i došlo, pořád to není odpovídají­cí,“uvedla Stýblová. Připomněla tak loňský červen, kdy vláda odsouhlasi­la osm procent navíc pro učitele.

Špatné je dle ní i to, že ti, kdo připravují na pedagogick­ých fakultách budoucí učitele, jsou velmi často placeni ještě hůře než nastupujíc­í kantoři. „Pod tíhou těchto okolností je tak dost těžké motivovat mladé k tomu, aby se postavili za katedru,“varuje Stýblová.

Průměrná mzda v regionální­m školství činila letos 27 889 korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia